論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

由bb 出世到而家,一直由工人湊bb . 而家bb 差不多18個月,一直很跟工人,先前追問過幾次續唔續約佢都話唸下先,今日出糧時再問,佢話想返印尼結婚,那一刻我忍住眼淚,問佢做多一年得唔得?佢話想生bb! 我望住個女,突然覺得點解會咁?佢想結婚生bb我好明白,但回到現實我唸起bb 冇左過好工人,自己也哭了幾塲,點算點算?我份工點算?從來冇人幫我地睇住bb. 包括我媽及奶奶也不幫!我灰爆了,比我呻下,極度低落:-(

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:姐姐宣布不續約(極度低落)

再請工人

[img align=right][/img]

大宅

再請新工人幫你啦。

別墅

明白樓主的無助。但真心话:工人始終係外人不是家人,合約终久都会完的,不可過份依賴和相信。遇上好工人用心照顧BB18个月都已好感恩了。工人话佢要結婚生B,真還是假?会不会跳糟或扭計想加人工?

jump.jump  真真假假,重要咩?  發表於 14-7-7 19:07
eggcarol  Agree, 不需要放感情,盡快請個新吧  發表於 14-7-6 16:07
Ericmo  同意!  發表於 14-7-6 10:05
pm-11  認同  發表於 14-7-6 09:08
ddbb0099  真假無謂深究  發表於 14-7-6 08:26

大宅

好工人難求,但不必太上心,佢地話番去結婚生仔未必係真,可能係搵過第二份工。我都曾經好似你咁傷心,但後來發現姐姐去左第二度打工,我先醒覺唔好對佢地太認真。亦不要放出「無佢唔得」姿態。快啲搵個新姐姐啦,或者新嘅仲好呢!(我都搵到好姐姐啊~)

水晶宮

不要擺出沒有她不行的樣子,出世上沒有誰都可以。
再請過羅!

禁止訪問

男爵府

回覆:Bellbellbella 的帖子

佢咁重要,有無傾吓加人工or bonus

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

立即揾人啦...佢地都係打份工

珍珠宮

任何理由或藉口都總好過她話吳喜歡你的家庭。快點揾人,現在好工人難求。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Bellbellbella 的帖子

當佢話要諗吓~~~?!妳就要有心理準備!
沒法啦?!
快請喇?!

djhoney    發表於 14-7-6 11:05

水晶宮

我仲以為你工人做了唔知幾多個 contract 之後終於唔續約,
所以你心情低落. 原來你工人只為你做了1個合約.

你再請過個工人啦. 總有機會搵到個好工人的.
或者你問下現任工人有冇朋友係信得過,
可介紹比你.
我覺得請工人最緊要係 佢人品.
佢對小朋友有愛心, 誠實, 有交帶.
煮飯, 可以學
家務, 都係.

珍珠宮

對呀,我現在的工人姐姐都是上一位姐姐介绍(她話是親戚),人格比較穩妥。
上位姐姐要延了半年約,等新姐姐約滿才可到我家。

別墅

回覆:mrkokubo 的帖子

good and many thanks

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

我好明白。。我情況一樣,b勁like姐姐,姐姐亦好好。冇續後,揾個但勁玩電話,差態度,炒了。最後自己湊之後,呀仔痴返我,乖好多,更識自己做好多野。。所以來緊都唔好咁靠工人了。。我明白在職媽真係冇工人唔得,但你同家人要做好心理預備了。。加油快揾,唔好諗舊工人點了。。

禁止訪問

男爵府

引用:由bb+出世到而家,一直由工人湊bb+.+而家bb

原帖由 Bellbellbella 於 14-07-05 發表
由bb 出世到而家,一直由工人湊bb . 而家bb 差不多18個月,一直很跟工人,先前追問過幾次續唔續約佢都話唸 ...
工人始終係外人,不能放大多感情,搵過個。我續約前加左佢人工,留。

公爵府

再請工人

大宅

回覆 littlepigmiu 的帖子

請問你是哪裡找到好姐姐?哪間agent?菲or印?多謝你!

littlepigmiu  其實同agent 關係不大,經驗係by luck, 同我只會揀有得面對面interview 嘅,因為我信自己眼光,agent 最緊要只係萬一有問題時要跟進,但不能確保姐姐的質素   發表於 14-7-6 16:42

禁止訪問

引用:由bb+出世到而家,一直由工人湊bb+.+而家bb

首頁

尾頁

跳至