在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以分享下?個仔邊個湊?

水晶宮

請工人湊~~
佢都要開始返學啦~~

別墅

回覆:由全職媽媽變做在職媽媽

啊媽湊,我自己會放心d出去工作,唔使成日心掛掛!

doraemonkate  x 2  發表於 14-8-10 22:19
jennabc74  奶奶無爭住湊?  發表於 14-7-14 00:11

別墅

回覆:Tobymama117 的帖子

無呀,奶奶話湊唔湊都得!

男爵府

點解唔繼續做全職媽媽? 我好想做全職媽媽, 陪小朋友成長, 但老公想儲錢買樓, 搞到日日掛住阿囡, 返工都好唔安心。

jennabc74  我個仔無床位訓,唔租出去住唔得  發表於 14-7-19 11:15

子爵府

引用:點解唔繼續做全職媽媽?+我好想做全職媽媽,+

原帖由 aw07044780 於 14-07-14 發表
點解唔繼續做全職媽媽? 我好想做全職媽媽, 陪小朋友成長, 但老公想儲錢買樓, 搞到日日掛住阿囡, 返工都好唔 ...
我都做過ftm,真係好悶,所以都係比心機搵$好過!

男爵府

工人湊, 加上兩個已返學

我生完大囡就做FTM, 有工人姐姐幫手, 別人眼中的筍工, 但我生埋細仔後都出返來返工, 因為:

1. FTM其實好忙, 我不是闊太, 又不是大食懶, 既然在家, 家中大小事務都要處理, 超繁瑣, 顧得小朋友飯餐&午覺, 已忘記自己要食LUNCH

2. 日日講BB話, 失去正常社交&說話能力

3. 丈夫為家中唯一經濟支柱, 工作時倍添壓力, 某程度阻礙佢事業發展

4. 變成"望夫石", 丈夫一出差/ 應酬晚歸, 我就會發癲, 影響夫妻感情

出返來工作後, 人開心咗, 夫妻關係好咗, 私己錢多咗...唔好處係:

1. 比做ftm時更忙, 一人打兩份工, 放工要趕回家, 日日趕頭趕命, 幸好office & home只差3個mtr站, 可悭時間

2. 見少咗小朋友, quantity少咗, quality多咗, 因更珍惜大家既相處

結論: 對我而言, 返工好過做ftm, 大前提係有一份近home既hea工

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-8 21:39
jennabc74  我都希望係咁呀!返工開心左,唔係成日屈喺度真係好影響同老公的關係  發表於 14-7-19 11:16
Pororokid  重要係多左錢。不過大前提係要同老公傾  發表於 14-7-15 21:02

大宅

引用:工人湊,+加上兩個已返學我生完大囡就做FTM,

原帖由 valentinored 於 14-07-15 發表
工人湊, 加上兩個已返學

我生完大囡就做FTM, 有工人姐姐幫手, 別人眼中的筍工, 但我生埋細仔後都出返來返 ...
So true! 好同意你~我曾經做過一年ftm,初時0k,時間長左寧願做番野!

我仔而家育嬰園+自己湊~
唯一頭痛係佢病左就一定要請假照顧,我同C6吾可以同一時間OT

複式洋房

回覆 valentinored 的帖子

我都好想返工。。。

大宅

剛剛見完工啦,真係離開個仔一陣都唔得呀!掛到不得了!即刻開部電話睇個仔啲相!個仔先兩個半月,係咪太狠心?一日最衰都係有個衰奶奶!唔係我唔洗咁快想搵野做脫離呢個x街!

大宅

引用:剛剛見完工啦,真係離開個仔一陣都唔得呀!

原帖由 jennabc74 於 14-08-08 發表
剛剛見完工啦,真係離開個仔一陣都唔得呀!掛到不得了!即刻開部電話睇個仔啲相!個仔先兩個半月,係咪太狠 ...
同你一樣,有個太差的99﹐所以急住要出去做野,我個b都係一個月人仔咋,又掛心又擔心。。。唉

jennabc74  咁你宜家點呀?已經做   發表於 14-8-9 00:16

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我俾99湊,記得初初返反工時,我偷偷地係公司喊,因為太掛住阿女

jennabc74  奶奶湊囉!唉。。。做   發表於 14-8-9 00:17

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:jennabc74 的帖子

本地保姆湊,再由我媽monitor住佢,我先放心,唔怕我b會有咩事,又唔使担心我媽會太辛苦。

jennabc74  點mon?唔係會喺保姆屋   發表於 14-8-9 23:28

大宅

引用:Quote:原帖由 jennabc74 於 14-08-08 發表

原帖由 MYSTRAWBERRY 於 14-08-08 發表
同你一樣,有個太差的99﹐所以急住要出去做野,我個b都係一個月人仔咋,又掛心又擔心。。。唉

...
未呀,但準備返工.但我爸媽唔贊成我咁快出去做,自己身體未調理好,阿b又咁細,點出去做野!
但我唔出去做野,又唔得喎,好矛盾。。。。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:本地保姆湊,再由我媽monitor住佢,我先放

原帖由 Charlottechuchu 於 14-08-09 發表
本地保姆湊,再由我媽monitor住佢,我先放心,唔怕我b會有咩事,又唔使担心我媽會太辛苦。

...
上門嘅,唔係係保姆屋企,係我媽屋企

大宅

引用:Quote:原帖由+MYSTRAWBERRY+於+14-08-08+發

原帖由 MYSTRAWBERRY 於 14-08-09 發表
未呀,但準備返工.但我爸媽唔贊成我咁快出去做,自己身體未調理好,阿b又咁細,點出去做野!
但我唔出去做野,又 ...
咁你阿b邊個湊?
唉。。我同自己阿媽未傾掂數呀。。

大宅

引用:Quote:原帖由 MYSTRAWBERRY 於 14-08-09 發

原帖由 jennabc74 於 14-08-09 發表
咁你阿b邊個湊?
唉。。我同自己阿媽未傾掂數呀。。
複雜中,總知就煩,
遇到啲咁既奶奶真係無野講,衰到無朋友.

大宅

引用:Quote:原帖由+jennabc74+於+14-08-09+發表

原帖由 MYSTRAWBERRY 於 14-08-10 發表
複雜中,總知就煩,
遇到啲咁既奶奶真係無野講,衰到無朋友.
唉。剛剛生完bb就要煩惱呢啲,真係有苦只得我地自己先知!我爸媽都唔想我做野,但邊有可能?話返我轉頭話我不設實際。。咁同奶奶住真係好辛苦呀嘛!我大肚同坐月都成日喊,喊到面腫!宜家有時都會偷偷地自己喊。。我地又邊會捨得自己個bb呀。。有得揀都唔會咁啦。。你宜家暫時好好享受同個bb的日子啦,安置好個bb先搵工,唔係好似我咁一邊湊仔一邊見工真係好攰!我要帶仔去阿媽度再出去見工,見完再湊仔返男家

大宅

引用:Quote:原帖由 MYSTRAWBERRY 於 14-08-10 發

原帖由 jennabc74 於 14-08-10 發表
唉。剛剛生完bb就要煩惱呢啲,真係有苦只得我地自己先知!我爸媽都唔想我做野,但邊有可能?話返我轉頭話我 ...
係呀,真係有苦自己知.由我胎b 到生b 我奶奶都莫不關心,到我生完b我返左娘家坐月,佢都無黎睇過個孫一眼,邊會有啲咁既麻麻架,個個老人家都狠抱孫,佢就掛住扮靚去街,從未買過野比個孫,仲有其他衰野,係接受唔到,所以同你一樣好想快啲同佢分開住,唔使煩,所以媽媽我地要加油呀!

大宅

首頁

尾頁

跳至