跳至

首頁

尾頁

男爵府

豬仔媽媽,
阿囡以前返多實道, 所以不用轉校車. 官小是派位的(大抽獎第一志願), 因我只得15分, 所以無考慮過浸聯. 而我一直都是選傳統教學的),但其實如果講好, 我覺得應該浸聯在management及愛心方面會比較好些.(因官小始終是官校).:-P

原文章由 豬仔媽媽 於 07-11-29 23:05 發表
Karinachu,
KV 係心水之一, 但耍等埋出年年中先知的培正result, 才決定, 現在囡囡讀緊綠楊 N1, 佢讀得好開心, 又學到嘢, 老師有愛心和有熱誠, 都有諗過比佢繼續升k1, 話晒唔駛坐校車.

你囡囡以前返KV係返多實定係返 ...

大宅

Karinachu,

你囡囡好有運氣可以入到第一志願, 你之前有無幫囡囡報九龍
塘出名d小學?

我囡囡都係考到多實道, 不用轉校車係什麼意思?

原文章由 Karinachu 於 07-11-30 14:41 發表
豬仔媽媽,
阿囡以前返多實道, 所以不用轉校車. 官小是派位的(大抽獎第一志願), 因我只得15分, 所以無考慮過浸聯. 而我一直都是選傳統教學的),但其實如果講好, 我覺得應該浸聯在management及愛心方面會比較好些.(因官 ...

大宅

我囝囝係AM at Kent Road.

原文章由 kuyu0905 於 07-11-29 16:23 發表
Hi, wasyinyin,

您小朋友讀邊班呀?

男爵府

豬仔媽媽,

我無考私校, 因我老公話如果讀私校(通常讀得小學, 中學都會讀埋私校), 不如儲錢比佢到外國讀書, 同埋現在阿囡都學好多興趣班, 一個月都三千多元, 如果比埋私校學費好貴了. (其實今年都想試下申請插協恩二年班, 唔知有無機會). 轉校車意思是如果小朋友在根德道讀書, 放學時要搭細校車到多實道轉大校車跟其他小朋友回家.:-P

原文章由 豬仔媽媽 於 07-11-30 15:12 發表
Karinachu,

你囡囡好有運氣可以入到第一志願, 你之前有無幫囡囡報九龍
塘出名d小學?

我囡囡都係考到多實道, 不用轉校車係什麼意思?

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-4 10:29 發表
我囝囝係AM at Kent Road.

Dear wasyinyin,

您囝囝和我囡囡有機會做同學仔啦~

您都好似有報 york, 我都在 york 交了留位費, 但若 kv 收了, 便不考慮 york 了, 您呢?

大宅

wasyinyin & kuyu0905,
我仔仔都係收左KV kent rd am呀, 唔知有冇機會做同班同學呢?
我地都好大機會俾佢讀KV呀.

豬仔媽媽,
原來你女女都係讀綠楊N1?我仔都係呀! 佢係N1A, am.
你呢?

原文章由 kuyu0905 於 07-12-5 13:54 發表

Dear wasyinyin,

您囝囝和我囡囡有機會做同學仔啦~

您都好似有報 york, 我都在 york 交了留位費, 但若 kv 收了, 便不考慮 york 了, 您呢?

大宅

kuyu0905,

噢. 原來你囡囡都係根德道上午班. 咁真係好大機會做同學啦.

係呀. 你點知我報了york? 我唔會選擇了. 之前報完都心大心細. 唯有in咗同交了錢先. 其實in時. york老師比我印象都好好. 有耐性又有笑容又願意花時間引導. 絕對唔係求其的. 因為十月尾已經要交留位費. 其他又未in. 更唔知收唔收. 我老公好唔鐘意york. 所以收了. 心都忐忐忑忑.

我有朋友囝囝讀緊york. 佢成日話要比錢. 不過課程都幾深. 我計過表面上學費雖然學費好似唔貴. 但如以年計條大數好似校車, 雜費等加埋都貴過SC. 我那時都後悔無報SC試試. KV收了一定唔會再考慮york.

你地校車行那條線?

大宅

stliu,

你囝囝係邊個呀? 張相唔清楚....但好似係chun chun........

原文章由 stliu 於 07-12-5 17:35 發表
wasyinyin & kuyu0905,
我仔仔都係收左KV kent rd am呀, 唔知有冇機會做同班同學呢?
我地都好大機會俾佢讀KV呀.

豬仔媽媽,
原來你女女都係讀綠楊N1?我仔都係呀! 佢係N1A, am.
你呢?

...

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-12-5 17:45 編輯 ]

大宅

wasyinyin,

莫非你仔仔都係讀綠楊N1A?
佢係叫chun chun (晉晉)喎. he.he...
因為我平時早返工呀, 送唔倒佢返學,不過真係好想見下佢d同學仔同埋家長們呀. 佢都有提起同學仔d名架!

我今日打過去KV問, 今年的荃灣線校車時間,我屋企個站上車時間係7:25分呀(我地住荔景果頭, 不過係跟荃灣線), 好早呀!不過佢話下年會變喎...

原文章由 wasyinyin 於 07-12-5 17:44 發表
stliu,

你囝囝係邊個呀? 張相唔清楚....但好似係chun chun........

[ 本文章最後由 stliu 於 07-12-5 22:53 編輯 ]

大宅

Stliu,
囡囡係讀N1B, 佢叫瑤瑤, 希望有緣見下面, 我要問下wasyinyin邊個叫晉晉

Stliu, Kuyu0905, wasyinyin,
好似得番我囡囡返Dorset Rd, 我諗要k2先可以做到同學仔:-(:-(

原文章由 stliu 於 07-12-5 21:48 發表
wasyinyin,

因為我平時早返工呀, 送唔倒佢返學,不過真係好想見下佢d同學仔同埋家長們呀. 佢都有提起同學仔d名架!

我今日打過去KV問, 今年 ...

大宅

Karinachu,
之前都有諗過想報協恩幼, 但我又唔鍾意女校和學位太小(得60名), 所以無報, 希望你囡囡成功讀到協恩小學.

原文章由 Karinachu 於 07-12-4 11:15 發表
豬仔媽媽,

我無考私校, 因我老公話如果讀私校(通常讀得小學, 中學都會讀埋私校), 不如儲錢比佢到外國讀書, 同埋現在阿囡都學好多興趣班, 一個月都三千多元, 如果比埋私校學費好貴了. (其實今年都想試下申請插協恩二 ...

大宅

我都有問過KV, 佢地話愉城7:50am上車, 跟住去美孚,最後到學校.

大宅

豬仔媽媽,

你地係咪送返學時可以見下大家架? 唔知今個禮拜日運動會你地去唔去呢?唔知會唔會見倒呢?
晉晉今日發燒呀, 所以冇返學. 問佢邊度唔舒服,佢又話眼睛,都唔知係唔係.

Dorset Rd校舍都唔錯呀, 好似大D, 同埋有得餵魚架(都係睇其他BK的KV家長講架.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-5 23:31 發表
Stliu,
囡囡係讀N1B, 佢叫瑤瑤, 希望有緣見下面, 我要問下wasyinyin邊個叫晉晉

好似得番我囡囡返Dorset Rd, 我諗要k2先可以做到同學仔:-(:-(

...

大宅

7:50分都唔錯丫 ,回程呢?
我地果度要7:25分呀, 好早! 回程我又聽得唔清楚, 唔肯定係幾點.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-5 23:42 發表
我都有問過KV, 佢地話愉城7:50am上車, 跟住去美孚,最後到學校.

男爵府

豬仔媽媽,

你小朋友K.2都未必會同他們同班, 因KV編班通常是這樣的. e.g.我囡囡是1E, 2D, 3C, 而我朋友仔仔也是讀Kent Road, 他是1L, 2.K, 3I, 可能是幾班人中編班. 而阿囡只是和2個同學仔三年都是同班的. :-P

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-5 23:31 發表
Stliu,

...

男爵府

豬仔媽媽,

我同囡囡會加油的. 多謝支持.:lol: :lol: :lol:

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-5 23:38 發表
Karinachu,
之前都有諗過想報協恩幼, 但我又唔鍾意女校和學位太小(得60名), 所以無報, 希望你囡囡成功讀到協恩小學.

大宅

唔同班都起碼同校舍嘛!
不過佢一級咁多人,真係可以同倒班都唔易呀!!!

原文章由 Karinachu 於 07-12-6 11:29 發表
豬仔媽媽,

你小朋友K.2都未必會同他們同班, 因KV編班通常是這樣的. e.g.我囡囡是1E, 2D, 3C, 而我朋友仔仔也是讀Kent Road, 他是1L, 2.K, 3I, 可能是幾班人中編班. 而阿囡只是和2個同學仔三年都是同班的. :-P

...

大宅

stliu,

please check pm.

運動會我同爸爸都會去. 你到時都可以認識埋其他家長同埋囝囝同學仔. :lol::" />

原文章由 stliu 於 07-12-5 21:48 發表
wasyinyin,

我今日打過去KV問, 今年 ...

大宅

wasyinyin,
pls check pm.

好啊! 我都係兩公婆去, 到時可以見下你地同埋仔仔D同學仔, 真係好想見下佢地啊! 因為開學只係陪過一個鐘,果次又好趕同埋仔仔剛返學. 聽佢提起同學仔的名字時真係好得意架, 佢生平第一次有自己的朋友仔喎, 唔係阿爸阿媽d朋友的仔女!!!

咁仔仔真係要快快病好呀!

原文章由 wasyinyin 於 07-12-6 13:51 發表
stliu,

please check pm.

運動會我同爸爸都會去. 你到時都可以認識埋其他家長同埋囝囝同學仔. :lol::" />

大宅

Stliu,
係呀, 因為大家住得好近, 加上讀埋同一間幼稚園, 而且我地係全職媽媽.
會去運動會, 因為唔同班, 我諗要搵wasyinyin介紹先得, 到時見啦.

原文章由 stliu 於 07-12-6 08:46 發表
豬仔媽媽,

你地係咪送返學時可以見下大家架? 唔知今個禮拜日運動會你地去唔去呢?唔知會唔會見倒呢?
晉晉今日發燒呀, 所以冇返學. 問佢邊度唔舒服,佢又話眼睛,都唔知係唔係.

Dorset Rd校舍都唔錯呀, 好似 ...

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 07-12-6 14:47 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至