跳至

首頁

尾頁

大宅

回程12:45, 如果你個早, 應該會早d返到屋企, 不過e個時間係今年, 唔知出年係咪一樣.

原文章由 stliu 於 07-12-6 08:48 發表
7:50分都唔錯丫 ,回程呢?
我地果度要7:25分呀, 好早! 回程我又聽得唔清楚, 唔肯定係幾點.

大宅

Karinachu,

真係要講緣份.

原文章由 Karinachu 於 07-12-6 11:29 發表
豬仔媽媽,

你小朋友K.2都未必會同他們同班, 因KV編班通常是這樣的. e.g.我囡囡是1E, 2D, 3C, 而我朋友仔仔也是讀Kent Road, 他是1L, 2.K, 3I, 可能是幾班人中編班. 而阿囡只是和2個同學仔三年都是同班的. :-P

...

大宅

好呀好呀! 到時見啦! 好似家長係分開坐架, 係嘛? 同校的家長都好唔錯呀!之前一路都響bk搵唔倒... 原來係響荃灣媽媽會度.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-6 14:46 發表
Stliu,
係呀, 因為大家住得好近, 加上讀埋同一間幼稚園, 而且我地係全職媽媽.
會去運動會, 因為唔同班, 我諗要搵wasyinyin介紹先得, 到時見啦.

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-5 17:41 發表
kuyu0905,

噢. 原來你囡囡都係根德道上午班. 咁真係好大機會做同學啦.

係呀. 你點知我報了york? 我唔會選擇了. 之前報完都心大心細. 唯有in咗同交了錢先. 其實in時. york老師比我印象都好好. 有耐性又有笑容又願意 ...

wasyinyin,

我之前都有留意 "談幼稚園", 在 york 的 topic 見過您, 所以記得!

其實york給我的感覺都很不錯, 正如你所說, 老師有笑容, 又會引導小朋友作答, 可能它是九龍塘第一間學校公佈取錄, 我們怕其他不收, 所以也和您一樣, 一早就交定留位費, 如果 KV 唔收, 我或者都會考慮 YORK 的, 現在收了, 可以不用想太了~

大宅

佢話我知回程係12:25分, 我唔知有冇聽錯, 因為好似12:10先放學喎!
係咪早上搭車早, 放學果程就會早返屋企呀? 咁樣就會fair D? 仔仔冇搭過校車 (我自己讀書時都冇呀!)所以唔知道呀!哈真大鄉里!

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-6 14:50 發表
回程12:45, 如果你個早, 應該會早d返到屋企, 不過e個時間係今年, 唔知出年係咪一樣.

大宅

kuyu0905,

我冇報York,不過報崇真時,都係因為佢好早公佈結果 (10月中)所以都交左留位費, 不過佢平D係$550. 當時又係諗, 如果其他全部都唔收, 讀崇真都okay, 講真, 邊個知道自己個小朋友面試時表現係點呢? 何況正如好多家長分享, 就算面試好好, 學校都可能唔收... 留位費就好似買個保險咁! 所以D學校早公佈,就會好多人交左留位費先啦!
而家KV收左, 就當然KV又交留位費啦! 我仲有一月見宣幼, 不過似乎讀KV的機會係好大呀!因為我係小女人,聽老公話

原文章由 kuyu0905 於 07-12-6 15:13 發表

wasyinyin,

我之前都有留意 "談幼稚園", 在 york 的 topic 見過您, 所以記得!

其實york給我的感覺都很不錯, 正如你所說, 老師有笑容, 又會引導小朋友作答, 可能它是九龍塘第一間學校公佈取錄, 我們怕 ...

大宅

Stliu,

我覺得係, 公平d. 我都未試過搭校車, 我有問過囡囡好唔好, 佢話唔好, 會叫媽咪媽咪去咗邊? 我都擔心佢會喊. e兩日佢又話好, 都唔知到時會點?

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:15 發表
佢話我知回程係12:25分, 我唔知有冇聽錯, 因為好似12:10先放學喎!
係咪早上搭車早, 放學果程就會早返屋企呀? 咁樣就會fair D? 仔仔冇搭過校車 (我自己讀書時都冇呀!)所以唔知道呀!哈真大鄉里!

...

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:15 發表

...

stliu,

如果係12:25分回到荔景, 算早啦!

上年荃灣有兩條線, 今天荃灣有很多新樓入伙, 唔知會唔會多了很多荃灣人入讀 KV 呢? 到時可能會多一兩站都唔定...

大宅

York之前都收咗囡囡, 我都覺得Yorkd老師比我感覺好好, 但計過條數真係好貴, 令願比綠楊佢讀, 所以無交留位費.

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:20 發表
kuyu0905,

我冇報York,不過報崇真時,都係因為佢好早公佈結果 (10月中)所以都交左留位費, 不過佢平D係$550. 當時又係諗, 如果其他全部都唔收, 讀崇真都okay, 講真, 邊個知道自己個小朋友面試時表現係點呢? 何況正如 ...

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:20 發表
kuyu0905,

我冇報York,不過報崇真時,都係因為佢好早公佈結果 (10月中)所以都交左留位費, 不過佢平D係$550. 當時又係諗, 如果其他全部都唔收, 讀崇真都okay, 講真, 邊個知道自己個小朋友面試時表現係點呢? 何況正如 ...

stliu,

您講得好岩, 正正就係咁個心態, in 了咁多間, 間間的收生標準都唔同, 唔怕一萬, 至怕萬一嘛

唉~ 其實我而家仲等緊培正, 不過機會係50/50, 雖然無喊, 但因為小朋友7月尾出世, 在培正算細B, 您們小朋友幾大呀?

大宅

我都覺得係, 如果去程耐回程又耐, 咁搭車都搭晒D時間啦! 我仔超鍾意搭車架, 佢而家冇搭校車都會無端端話聽日搭校車啦咁, 不過到時冇爸爸媽媽陪又唔知會唔會喊囉. 不過冇辦法,真係不能親自接送呀.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-6 15:22 發表
Stliu,

我覺得係, 公平d. 我都未試過搭校車, 我有問過囡囡好唔好, 佢話唔好, 會叫媽咪媽咪去咗邊? 我都擔心佢會喊. e兩日佢又話好, 都唔知到時會點?

...

大宅

he..he..我就係覺得早得滯唔知有冇聽錯囉.
係呀, 萬景峰呀其他,好多新樓入伙, 可能到時路線都唔同晒喇!
所以真係要到開學先可以confirm上落時間喇! 不過我未交校車費呀... 唔知到時會唔會冇位呢? 我問過, 又話可以唔交住呀!

原文章由 kuyu0905 於 07-12-6 15:24 發表

stliu,

如果係12:25分回到荔景, 算早啦!

上年荃灣有兩條線, 今天荃灣有很多新樓入伙, 唔知會唔會多了很多荃灣人入讀 KV 呢? 到時可能會多一兩站都唔定... ...

大宅

我都有考見培正呀! 不過更加係陪跑, 因為仔仔係8月尾出世架, 差幾天就唔可以今年申請咯!佢面試當日冇喊已經係好俾面架喇!

不過,培正唔係我地的no. 1 (唔好鬧我呀 , 其實培正係想去考, 但知道機會微,所以冇放響top list, 費時希望越大失望越大).

你係咪如果培正得就讀培正, 2nd係KV?
原文章由 kuyu0905 於 07-12-6 15:39 發表

stliu,

您講得好岩, 正正就係咁個心態, in 了咁多間, 間間的收生標準都唔同, 唔怕一萬, 至怕萬一嘛

唉~ 其實我而家仲等緊培正, 不過機會係50/50, 雖然無喊, 但因為小朋友7月尾出世, 在培正算細B, 您們小朋 ...

大宅

豬仔媽媽, wasyinyin,
禮拜日運動會,你地會帶乾糧去當午餐嗎? 又唔知附近有咩食. 諗緊點解決午餐.
另,你地係自己去運動場定係響學校集合一齊坐車去呀? 我地會返學校集合先.

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:13 發表
好呀好呀! 到時見啦! 好似家長係分開坐架, 係嘛? 同校的家長都好唔錯呀!之前一路都響bk搵唔倒... 原來係響荃灣媽媽會度.

大宅

回覆 #53 stliu 的文章

stliu,

KV 和 培正 都係 1st choice, 只係有得揀就諗耐少少囉

您仔仔都好叻喎, 我個組五個人 in, 有3個喊了, 只剩下2個 in 咋 ~

培正貪佢有一條龍, 第日搵小學唔駛又煩多次, 而 KV 就真係好多好多朋友都推介, 所以如果真係兩間都收, 都好難揀架.... 不過要到下年一月中培正先放榜, 有排等...

綠楊kinder 係邊度開運動會呀? 好好玩喎, 您們又可以相認啦~

大宅

stliu and kuyu0905,

我都有考培正. 原本如果收都可以考慮. 但好似原來唔可以參加統一派位. 這點我有保留. 我唔想抹煞咗連試運氣的機會都無. 而且如果再想考埋其他私校或直資做back up. KV競爭力應該會大d. 所以好似讀培正幼稚園無咁彈性. 爸爸都問我除了只係唔想煩小學問題外. 培正小學係唔係我想入的小學.......其實好似又未必係....

請問你地知唔知係唔係一定唔可以參加派位?

另外kuyu0905, 我地去和宜合道運動場運動會. 老師幾個月前已經開始train佢地表演項目. 上星期仲要彩排. 雖然N1小朋友都有少少唔知發生緊咩事. 但比佢地見識見識. 都係好事. 我囝囝已經成日同我講要參加跑步比賽. 到時唔知跑唔跑

大宅

Stliu,
今日我同wasyinyin都有講e個問題, 真係幾煩, 因為附近無嘢食, 要行去安陰先有, 我諗住買定d漢堡包或者三文治.
我地都係坐學校按排的車去

原文章由 stliu 於 07-12-6 16:26 發表
豬仔媽媽, wasyinyin,
禮拜日運動會,你地會帶乾糧去當午餐嗎? 又唔知附近有咩食. 諗緊點解決午餐.
另,你地係自己去運動場定係響學校集合一齊坐車去呀? 我地會返學校集合先.

...

大宅

Stliu & Kuyu0905,
雖然囡囡係大囡(1月出生), 當日培正interview無喊, 但都覺得陪跑多, 實在太多人考, 我又唔係教育工作者又唔係有人讀過培正.
到時真係好彩收先再諗, 有時真係覺得綠楊好好, 亞囡好鍾意老師, 又學到嘢, 常常講d同學仔什麼什麼.....e加所有嘢都適應晒, 如果出年返根德園, 又要從頭去適應, 小朋友又辛苦, 大人又辛苦.....好難諗...

原文章由 stliu 於 07-12-6 16:18 發表
我都有考見培正呀! 不過更加係陪跑, 因為仔仔係8月尾出世架, 差幾天就唔可以今年申請咯!佢面試當日冇喊已經係好俾面架喇!

不過,培正唔係我地的no. 1 (唔好鬧我呀 , 其實培正係想去考, 但知道機會 ...

大宅

kuyu0905, wasyinyin, 豬仔媽媽

可能因為我地係三組裡面最後一組入去見老師,佢多D思想準備, 冇人喊. 加上佢阿媽(即係我 ),不斷響側邊催眠佢,話佢自己入去,攞個玩具出來俾我,佢就好似有任務在身咁. 不過,我估佢入到去係扮啞,因為佢出來我問佢老師同佢講咩, 佢乜都冇講, 我估佢係乜都冇答囉!
原本我地的1st choice係宣幼架, 雖然佢未必包入宣小,但係機會都唔少; 不過後來我老公睇得多BK呢度講, 覺得KV競爭力真係大D, 而且我地都識人係仔女讀KV,讀得開心又學倒野, 私校來講學費又算合理. 同埋而家比之前清晰,都係想俾仔仔到時考直資或私校. 所以諗下諗下又變左1st choice咁囉.
其實我好明白點解家長們好鍾意培正, 因為一條龍真係唔使煩. 若果到時考小學, 我都希望可以搵間有中學接龍的學校呀, 若果唔係, 小六時又要煩過呀!:-(
希望大家都做到適合的決定啦!

原文章由 kuyu0905 於 07-12-6 17:34 發表
stliu,

KV 和 培正 都係 1st choice, 只係有得揀就諗耐少少囉

您仔仔都好叻喎, 我個組五個人 in, 有3個喊了, 只剩下2個 in 咋 ~

培正貪佢有一條龍, 第日搵小學唔駛又煩多次, 而 KV 就真係好多好多朋友都推 ...

大宅

豬仔媽媽,

咁我諗真係要買定乾糧喇! 今日晉爸講起話可能果日會早走呢, 因為仔仔唔瞓晏覺會變怪獸架 ,所以可能早D走等佢瞓覺...

咁到時學校見啦! 大前題係, 仔仔要病好呀. 佢今日都係發燒冇返學呀. 食左退燒藥就唔燒,一唔食, 又燒過, 唉. 希望佢病兩日就好返啦!

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-6 23:41 發表
Stliu,
今日我同wasyinyin都有講e個問題, 真係幾煩, 因為附近無嘢食, 要行去安陰先有, 我諗住買定d漢堡包或者三文治.
我地都係坐學校按排的車去

首頁

尾頁

跳至