跳至

首頁
12345...27

尾頁

大宅

Karinachu,

請問愉城在荃灣係唔係已經係尾站? 之後仲有幾多站先直接返到學校?

原文章由 Karinachu 於 07-11-27 10:48 發表
豬仔媽媽,

一小時一定要. 我阿囡以前麗城上車(站頭), 跟住上荃威, 落返愉城, 再出美孚去九龍. :lol:

大宅

Karinachu,

唔該哂你.

路線都可以接受. 唔會兜得太耐. :lol:

原文章由 Karinachu 於 07-11-28 13:27 發表
wasyinyin,

荃灣線(橙車)上學路線應該是:麗城三期, 麗城二期, 麗城一期, 跟住上荃威, 愉城, 跟住美孚站, 到學校.

大宅

我囝囝係AM at Kent Road.

原文章由 kuyu0905 於 07-11-29 16:23 發表
Hi, wasyinyin,

您小朋友讀邊班呀?

大宅

kuyu0905,

噢. 原來你囡囡都係根德道上午班. 咁真係好大機會做同學啦.

係呀. 你點知我報了york? 我唔會選擇了. 之前報完都心大心細. 唯有in咗同交了錢先. 其實in時. york老師比我印象都好好. 有耐性又有笑容又願意花時間引導. 絕對唔係求其的. 因為十月尾已經要交留位費. 其他又未in. 更唔知收唔收. 我老公好唔鐘意york. 所以收了. 心都忐忐忑忑.

我有朋友囝囝讀緊york. 佢成日話要比錢. 不過課程都幾深. 我計過表面上學費雖然學費好似唔貴. 但如以年計條大數好似校車, 雜費等加埋都貴過SC. 我那時都後悔無報SC試試. KV收了一定唔會再考慮york.

你地校車行那條線?

大宅

stliu,

你囝囝係邊個呀? 張相唔清楚....但好似係chun chun........

原文章由 stliu 於 07-12-5 17:35 發表
wasyinyin & kuyu0905,
我仔仔都係收左KV kent rd am呀, 唔知有冇機會做同班同學呢?
我地都好大機會俾佢讀KV呀.

豬仔媽媽,
原來你女女都係讀綠楊N1?我仔都係呀! 佢係N1A, am.
你呢?

...

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-12-5 17:45 編輯 ]

大宅

stliu,

please check pm.

運動會我同爸爸都會去. 你到時都可以認識埋其他家長同埋囝囝同學仔. :lol::" />

原文章由 stliu 於 07-12-5 21:48 發表
wasyinyin,

莫非你仔仔都係讀綠楊N1A?
佢係叫chun chun (晉晉)喎. he.he...
因為我平時早返工呀, 送唔倒佢返學,不過真係好想見下佢d同學仔同埋家長們呀. 佢都有提起同學仔d名架!

我今日打過去KV問, 今年 ...

大宅

stliu and kuyu0905,

我都有考培正. 原本如果收都可以考慮. 但好似原來唔可以參加統一派位. 這點我有保留. 我唔想抹煞咗連試運氣的機會都無. 而且如果再想考埋其他私校或直資做back up. KV競爭力應該會大d. 所以好似讀培正幼稚園無咁彈性. 爸爸都問我除了只係唔想煩小學問題外. 培正小學係唔係我想入的小學.......其實好似又未必係....

請問你地知唔知係唔係一定唔可以參加派位?

另外kuyu0905, 我地去和宜合道運動場運動會. 老師幾個月前已經開始train佢地表演項目. 上星期仲要彩排. 雖然N1小朋友都有少少唔知發生緊咩事. 但比佢地見識見識. 都係好事. 我囝囝已經成日同我講要參加跑步比賽. 到時唔知跑唔跑

大宅

stliu,

我當初都有考慮宣道同禮賢. 我覺得宣小唔錯. 不過見d家長話都好谷. 禮賢就樣樣平平均均. so so咁. 但大家又唔係一條龍. 後來諗如果報埋就好多了. 怕interview辛苦. 而且諗如果讀到KV又讀得ok. 到時再試o下考佢地d小學又都可以嘅. 如果KV唔收就算啦. 其實我有報埋stafford, 創價同樂基. 最後全部無去in

我運動會都打算整少少三文治, 帶維他奶, 餅之類咁.

搬? 我地都會考慮架. 九龍區中學校網始終好少少. 所以都要由小學開始. 加上如果返KV. 自己都盡量想在交通上時間減少d. 希望做到啦. 你地荔景係咩校網?

大宅

stliu,

兩日見三間都好叻. 我每次只係一間, 仲係隔兩三星期先一間, 都少少心力交瘁感覺

搬屋係好大工程. 之前之後最煩. 人家來睇或自己睇人家都煩煩地. 執嘢打掃又要做餐飽. 又要適應環境. 所以再搬時要諗多d同諗遠少少. 唔想再又要搬喇. 不過都要等出年下半年之後先算. 因為家陣d樓價都好貴. 最重要都係要等囝囝讀定書先.

大宅

stliu,

最幣租都唔平. 有時供仲平過租. 而且要我比太多錢出來去租樓. 好似唔係好抵. 而且業主加租或收樓賣時. 要搬又係慘. 一樣安定唔到. 算啦. 都係遲一步嘅事. 唔好諗住. 都係攪掂讀書先.

大宅

stliu,

我都好高興同你相認呀.

我囝囝運動會玩得好開心. 我地食完lunch再返去玩多一個項目先走. 佢仍然都玩得好投入. 我地走時, 佢仲話唔走架. 其實佢根本好眼瞓. 我地未返到屋企, 佢已經瞓著了.

返去睇返d相同拍了的片. 佢都好開心. 諗起第二時間學校.....的活動可能......... 我都有d唔捨得 :-(

stliu and kuyu0905,

葵青區小學網雖然無荃灣好. 但中學網卻比荃灣好好多. 其實我自己真係想讀到好的津校. 可以唔駛比錢又讀到好學校就好喇.

原文章由 stliu 於 07-12-10 08:44 發表
wasyinyin & 豬仔媽媽,

好開心啊! 尋日見倒你地, 場地實在有點大, 本來走之前想再同你地傾多陣, 不過見仔仔都幾攰, 於是我地走了.

仔仔玩得好開心啊 ! 你地仔仔 & 女女玩得開心嗎?

...

大宅

stliu,

咁你囝囝係唔係搬近了窗那邊? 如果係, 那張枱好似無咁迫架. 因為近門那張感覺好似坐了好多人

參與了運動會. 覺得學校上下都好齊心. 我唔知多唔多幼稚園會有sport day. 但sport day難過旅行. 因為旅行又唔駛訓練唔駛彩排. 但真係老師出好多力同精神. 也感到學校對小朋友體格的注重. 家長又同小朋友一齊參與. 爸爸同囝囝跑步時都有第二名. 爸爸話囝囝一路跑一路ka ka笑呀. 真係開心 :lol:

其實話唔諗埋中小學都幾難架. 因為小學影響中學. 包括地區及band幾. 一入小學已經改變不了太多. 又好難轉地區轉學校. 除非真係全級頭幾名先容易再轉更好學校. 但小學唔多唔少都會受幼稚園影響. 無直接關係. 都有間接關係 :cry:

大宅

stliu,

係呀. 根基打好d. 到時讀邊類型小學可以彈性少少. 希望佢課程深能開心應付. 較淺的也能更開心去應付.

原文章由 stliu 於 07-12-10 16:10 發表
kuyu0905,
我絕對同意, 搵幼稚園已經令人頭大, 我用選舉工程來形容呢次揀幼稚園事件架!!!

我都睇過關於講入小學同讀邊間幼稚園係冇直接關係的, 我個人的理解係, 如果係參加政府派位(即係大抽獎)呢, 就係住址 ...

大宅

Hi All,

太多留言. 都唔知點答好.

我地以前返學都係主要方便父母. 近近地. 無話課程深淺. 父母更唔識何為名校. 所以又真係讀到好開心. 自己讀得幾多得幾多. 邊科唔掂都有搵人補習. 身邊同學大家差唔多資質. 又無咩競爭唔競爭. 更加唔會有興趣班. 打打各樣球類已經好滿足. 父母只要求唔好變壞人同生生性性. 什麼學業成績從無比壓力. 有時諗自己以前咁開心. 但到自己兒女時卻咁細已經要佢地學習上有根基. 雖然佢地唔知道何謂深淺, 多定少功課. 但自己心裡卻知 :-|

究竟根德園幾時開始會谷? 會唔會K1 or K2家長未覺深同難? 如果唔受谷雖然可走回頭路. 但唔知對佢地有幾多影響? 如果係傳統, 唔會唔令佢地失去學習興趣? 小朋友少了主動發問權? 我朋友最近同一位家長傾過. 佢大女讀KV畢業. 細女也無報KV. 是在SC畢業. 因為KV那三年都幾辛苦. 唔想細女步後塵. 所以選擇了SC. 兩個上小學後發現. 大女當然無問題. 而細女只係要好少時間都pick up到. 但細女卻有開心三年又學術ok的幼稚園生活. 但我同朋位講. 我地都無SC在手呢. 因為大家都無報SC. :cry:

大家一齊分析啦.

大宅

stliu,

都係嘅. 真係每人吸收同資質不同. 不過都怕選擇錯誤. 令小朋友走多了路. 好似太杞人憂天, 是嗎?

SC都又係貴了d. 不過只交10期. K1都可以接受. 但上K2成$3600又太貴. 如果講平靚正. 都真係KV莫屬. 但見現任d家長話無phonics同oral差少少. 都要可能搵d相關課程讀讀.

你都好似仲有學校見. 都仲有選擇. 我已經無喇. 等待培正. 但機會都近零了.

p.s. please check pm.

大宅

豬仔媽媽,

有運動會可能都無家長份. 其實都唔係好明點解會咁神秘. 可能真係想做到似小學. 運動會只有學生參加. 但旅行方面. 小學都會有的. 而且低年班, 多數都可以同家長一齊的. 真係好奇怪, 一個迷 ?-(

大宅

豬仔媽媽,

在學校topic裡. 已經有家長講了. 學校只有家長日同簡介會會煩到家長. 其他唔會. 即係若果有類似活動. 家長都無份. :-|

不過真係有得必有失. 人生都無咁兩全其美.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-11 15:01 發表
wasyinyin,

唔係啩, 家長無份去, 我會有d擔心, 到時要靠囡囡返來講番d情況.....

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-12-11 15:08 編輯 ]

大宅

kuyu0905,

係啦. 都唯有要咁諗了. 未收又怕唔收或收下午班. 收了又怕錯. 有機會都要試試. 唯有同小朋友一齊努力啦.

你囡囡依家返迦南返成點呀?

大宅

kuyu0905,

畢業禮好似有, 但都係唔會煩到家長. 不過呢個....其實家長都一定好想出席.

原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:12 發表

好似話連 "畢業禮" 都無!

在活動方面真的比較少, 但同時亦有人說沒有時間的家長不要報KV喎, 可能是家長要花很多時間在小朋友的學習上....

大宅

kuyu0905,

其實應該係收我囝囝等於"零"才是.

講真. 培正要求的適齡來講. 由04年9月開始. 相對我囝囝0504都唔算係大仔那批. 所以佢地都係要求些能力較高小朋友多d. 我囝囝有時都仍然有bb feel. 未係好大個仔咁. 加上面試前一日開始發燒. 當天都要改時間睇完醫生先去學校. 出來時都有喊. 爸爸等我地出來時發現不少小朋友都好charm咁架. 好大個仔大個女咁. 可能佢地真係大仔那班. 如果收240人. 機會好渺茫了.

quote]原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:22 發表
wasyinyin,

點解您話培正的機會等於"0"???

培正主要是以活動教學為主, 壓力應該無 KV 咁大, 而且可以直上培正小學, 家長相對不用太煩 (這也是我考慮培正的其中一個因素, 您呢?)

培正在學校的排名也很好, 我大學 ... [/quote]

首頁
12345...27

尾頁

跳至