跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-14 09:58 發表
stliu,

Coby好似係一個哥哥個名. 佢教人唱歌跳舞的.

Coby dance 好似係 for K1小朋友, 我們N班的只有畫班, 聽講都好似幾好玩, 不過我囡囡無參加, 時間唔夾...

大宅

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-14 15:01 發表
Kuyu0905,

通利係真係夠三歲先比小朋友上(下個月就夠), 我囡囡都好鍾意打豉和玩其他樂器, 特別係反斗星個winnie the poon個豉, 佢每次去到都會搵, 有時耍排隊玩, 佢都好有耐性等.

pls check pm

...

豬仔媽媽:

Thanks! 收到了!

這間跳舞班有好多人提過, 第日有時間上去睇下個環境及課程先...

Dear all,

聖誕節就到, 有無諗住點樣同小朋友一齊歡渡呀?

加埋星期六日, 幼兒園有成十日假期, 要好好利用.... (不過暫時都未諗到有乜節目 )

大宅

stliu,

去海洋公園都幾好呀, 您仔仔玩唔玩得機動遊戲架?

難得有海洋公園年票, 去多兩日都好呀! (不過我成日都覺得好遠, 去一去要大半日 )

這個假期我諗都係週圍約朋友食下飯行下街, 有時一至六返工都已經好倦, 一放假就想休息下, 同小朋友玩下, 可以好自在不用趕時間, 不用想太多工作上的事情, 已經好寫意 (我對生活的要求好低 )

大宅

豬仔媽媽:

您個幾日去台灣幾多錢呀?

小朋友如何收費?

大宅

豬仔媽媽:

嘩, 貴了成倍!!!!

我老公都有諗過去台灣玩幾日, 因為我們有幾個台灣朋友, 都邀請我們過去玩, 而且去台灣很方便 (我覺得仲方便過返大陸), 所以問下您價錢, 但真係幾貴喎, 算了

還諗住趁小朋友細, 可以享有特價添, 但都要成 2xxx, 都好貴喎!

大宅

stliu & wasyin,

今個聖誕節市道真係好似好左好多呀!

昨天我們一家+奶奶一家去黃金海岸食自助餐, 都要坐到外面, 裏面全full, 聽都d侍應講, 訂25/26號的自助餐都全部爆滿, 不再接受訂檯, 所以如果您地想訂檯食飯, 真係要早少少book呀!

大宅

eybaby,

Hello! 荃灣線聽說開了三條路, 我只知道海濱及愉城是不同車, 麗城唔知是不是跟愉城同一路線 但好似聽人講話要好早起身。

我都想搵下有無其他車搭? 如果有資料, 大家一齊分享下...

大宅

wasyinyin,

黃金海岸的自助餐都ok, 星期六日 family day 成日會去黃金海岸行下, 荃灣入去又唔算遠, 小朋友又可以玩沙, 又可以睇狗狗, 望船船, 睇魚魚, 玩玩具...

是, 黃金海岸有很多 Thomas & Friends 的活動, 酒店及廣場都有很多火車頭裝飾, 可供小朋友拍照, 還有火車頭卡車, 小朋友可坐在卡車上走一圈, 但要俾錢 (食客/酒店住戶HK$20/次, 約三分鐘), 只限小童坐, 爸爸媽媽不能陪坐, 如果鍾意 Thomas 火車頭的, 都值得去玩玩, 但記得要帶相機 :idea: 。

哈哈, 自從生了囡囡之後, 我們經常去吃自助餐, 小朋友三歲以下免費, 我地都係揀平日先會去食自助餐, 假日同平日基本上食的東西都不會由太大分別, 可能多幾款特色野, 但價錢就差很遠 我都覺得唔值!

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-17 14:06 發表
Hi all,

幸好大家都註冊當日交埋校車錢. 剛知道有朋友仔在荃灣區因為註冊當日仲未決定係唔係一定讀, 所以唔交校車錢住. 最後遲了少少決定讀, 但校車已經要waiting list. ...

吓, 咁睇荃灣區都多人報KV, 搞到校車供不應求...

好彩我地都留定位啫, 不過日後若其他學校陸陸續續放收生結果, 可能都會有位, 未到最後一刻都未知會有幾多人讀。

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-17 14:54 發表
kuyu0905,

好似好多嘢睇喎.

你囡囡可能定d. 食自助餐好d. 我囝囝無耐性. 所以真係唔可以去得太多食自助餐. 佢一定好快要走. 我地又食唔安. 所以上次去迪士尼好少少. 因為有d卡通人物攪o下佢. 平日在出面食我真係 ...

男仔可能真係活躍d, 坐唔定。

囡囡就好鍾意去食自助餐, 又唔會點扭計話走, 可能係因為我地經常都帶佢出街食野, 加上乜都俾佢食, 她見到成檯都係食物都會食得特別開心, 其實小朋友食得唔多, 又食得特別慢, 有時更會食食下訓著左, 只是很喜歡這種氣氛而已。

(不過三歲之後要收費, 就要諗過啦, 一家幾口食一餐都好重皮 :mrgreen: )

大宅

Dear All,

早!

講開旅行, 算一算, 自從生了小朋友之後都未有出遠門, 好多次想帶囡囡去國外, 但一諗到要帶很多東西, 都已經覺得煩了

豬仔媽媽:

您們一行八個人, 很熱鬧, 雖然價錢貴d, 但可以約到咁多朋友同一時間一齊去, 相信可以玩得好開心 ~

自由行無咁辛苦, 自己可以調配時間, 您仔仔可以訓晏覺, 但台灣的食品味道很濃烈, 小朋友最好不要吃太多.... 您們是去台北嗎? 會不會去浸溫泉?

大宅

stliu,

睇見您地上次出門的情景, 真係忍唔住笑c我 :lol :lol :lol

係呀, 而家大小小應該會好d, 只可惜時間又配合唔到呢, 所以真係好羡慕 豬仔媽媽 可以約到咁多朋友一齊去, 實在難得, 我最快都要等到農曆新年先有多幾日假可以"諗"下去邊度玩咋 :(

下次我去旅行時再問您攞清單, 唔該您先

大宅

wasyinyin,

小朋友的洗費真係越來越大, 第日又要上興趣班, 一個鐘都成百幾蚊, 好搵過您同我!!!

如果真係好彩考到入名小學, 又係要俾錢(好多好學校都係私校), 第日若生第二個, 又再多一倍要出 (李麗珊要四百萬, 我地平少少當二百萬啦, 兩個就要四百萬啦, 又有層樓幾百萬呢, 都未計自己開支, 人生有幾個幾百萬?????)...

都唔明政府成日鼓勵我們生小朋友, 但想俾好少少的學習環境/條件俾佢地, 我們又沒有著數喎, 甚至可能連最基本的九年免費教育都未必享受到

大宅

哈哈, 所以我成日都叫未結婚/未有小朋友的朋友, 叫他們有時間就好好去玩, 第日有小朋友就要諗好多野先可以出發啦, 就好似我地而家咁...

我都有諗住生第二個, 始終感覺兩個小朋友會好d, 現在只得囡囡一個小朋友, 所有注意力都集中在她身上, 若多一個妹妹/弟弟, 都總算有個伴, 學會分享和包容, 對她們的成長會較理想...

大宅

wasyinyin,

您仔仔真係好"聚"手, 三十幾磅唔野少, 您真係好大力喎

我囡囡好鍾意抱, BB車只坐過十次八次咋, 見到我的時候更加鍾意我抱佢, 可能她少見我啦, 好在她還是廿幾磅, 暫時都仲抱得起, 不過始終有老公係身邊就好好多, 起碼男人都有力好多。

有條件生多個就更係好啦, 可能我個係囡囡的關係, 反而第二個生女或仔都OK, 女仔係嗲d, 而且女會比較識得照顧細佬妹, 所以都無諗到難湊問題, 反而真係會諗時間/經濟條件多d...

大宅

豬仔媽媽:

唔知女仔係唔係真係鍾意抱多d呢? 我囡囡又係, 唔鍾意自己行, 成日都想我抱, 想睡時就更加, 任何人都唔掂得(包括爸爸), 佢只要我抱

大宅

stliu,

其實我諗真係會有少少架, 始終多一個小朋友, 好多時都需要媽媽照顧, 多多少少會將注意力集中在細B身上, 對以前萬千寵愛在一身的大仔來講, 一定會有點酸溜溜的感覺...

大宅

豬仔媽媽:

您囡囡都叫肯坐車, 我囡囡都係好鍾意抱, 一出世就要人抱住訓, 好似"樹熊"咁, 可能習慣了抱上身, 所以特別鍾意抱, 加上媽媽軟身d, 又或者係飲"mama奶"的關係, 就更加要我抱啦

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-19 16:18 發表
kuyu0905,
he..he..你女女真係好嗲啊!我仔其實都算嗲, 但唔係好嗲果隻,始終係男仔, 有時我叫佢錫我一啖,佢都會話no,我諗大個D仲難呀... :-( 所以我成日夾硬錫佢囉, 而家唔錫, 遲D更加唔啋我呀!
...

stliu,

見到您句說話 "而家唔錫, 遲D更加唔啋我", 就諗起我老公成日同我講果句: 而家我地仲可以抱下佢, 第日大個左, 您想抱佢都幾難囉~

抱的時候真係覺得好辛苦, 尤其係訓著覺時, 分分鐘要抱個幾兩個鐘頭唔換得手, 但一諗起呢句, 就點辛苦都要抱實d!!!

大宅

Dear all,

小朋友要走的路很長, 有條件, 可以選擇的話, 大家都想將所謂"最好"的給她們, 現在的小朋友真係很幸福!!! 以前那會想得這麼多呢~

stliu,

您仔仔咁細個就咁獨立, 值得一讚! 難得他又肯行, 又可以自己睡 (是不是跟姐姐一起睡? 還是自己一間房睡?), 已經好好...

我囡囡跟 豬仔媽媽 的囡囡差不多, 總喜歡人抱, 有什麼事不高興就叫媽媽媽媽 (可能我就得佢多 ), 現在每晚還要我跟她睡, 其他人就叫他們回自己房間, 睡醒不見我又叫, 但若沒有我在身邊的時候, 她又不會老叫著媽媽的, 懂得睇環境。

豬仔媽媽:

我都覺得食飯最煩, 一食要食成個鐘頭, 要人(乙水), 有時又要坐在單車上食, 有時又要玩泥膠, 總之就唔肯坐定定食野, 唔知其他媽咪有無方法可以令佢坐定定食呢???

wasyinyin,

有要求的父母係會比較辛苦, 並不是想做最叻, 但也不想做最差的那個!

最難頂是有些人說: "為什麼要小朋友咁辛苦, 去咁遠讀書呀, 有學卷又唔用, 樓下間幼稚園幾好呀, 平靚正, 駛乜去咁遠, 亞邊個邊個天才都係天水圍出來啦, 叻的讀邊度都叻啦... " 好似我地搵野來搞咁, 真係費事同佢地講

首頁
12345...20

尾頁

跳至