跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

又講d攪笑野比你地知先!

我同gavinpa上星期去左北京樓食飯, 見有d人食富貴雞, 係一隻恐龍旦咁既物體, 要客人自己用個hammar打碎至有得食, d waiter會同個客影番張相, 幾得意架.

我對呢味菜念念不忘, gavinpa話下次團年就去食富貴雞.

禽晚, 同gavinpa行行下, 我話小b越黎越大, 成日頂住我, 一係就o係我個肚度打關豆, 冇佢收. 跟住我唔知做乜, 自言自語話: 小b呀小b, 你係咪一隻富貴雞?

gavinpa突然笑到收唔到聲 而家小b有個花名, 叫做"富貴雞" (佢比起gavin, 又真係"富貴"d既, 佢張high chair都貴過gavin o個張啦)!

別墅

^o^:
恭喜! 下年就多了個學妹!

candy:
赤柱真係好遠喎, 有冇校車? 大抽獎都好大機會的...

mickey:
恭喜! spc全男仔, 紀賢一定會讀得好開心. 學校有得申請減免學費, 到時就唔洗cut晒其他活動啦!!

carol:
重以為會2個讀同一間添, 好似homacarol咁, 有照應...不過, 我相信你的決定對琪琪會係最好的安排...咁第日, 你咪要handle兩間學校的syllabus!

chingchingmom:
有創意! i like it!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

teresa,

你真係攪笑

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-11-27 11:49 發表
恩祺媽, 我而家call你..答你丫~

starry:

tks! 唔該晒答得好詳細!:mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔洗客氣! 有唔明再問丫.

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-27 12:08 發表

starry:

tks! 唔該晒答得好詳細!:mrgreen:

伯爵府

畀面勳章

原文章由 烏龍媽媽 於 07-11-27 12:03 發表
^o^:

carol:
重以為 ...

烏龍媽媽 :

希望d 課程唔係相差好遠...but 之前聽救恩的講座, 佢地多project 做.

teresa:

富貴雞...我都想試吓!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-11-27 12:14 發表
唔洗客氣! 有唔明再問丫.

一定會!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Teresa,

我都想見吓 Gavinpa 笑過不停嘅樣:lol: :lol: .... 我好似好多時都見佢好嚴肅未見過佢笑....

btw, 家霖呢排都成12點至瞓 希望佢上堂果時唔好

Carol,

ic.....相信救恩一定適合褀褀的!

chingchingmon,

多謝報料!我報咗名參加「亞洲萬里通」個「環保步行」啦!

有冇睇星期日晚嘅「直選擂台」?有線電視位主持是我們學校B班一位同學的媽咪黎!

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-11-27 12:38 編輯 ]

伯爵府

畀面勳章

原文章由 kittylock 於 07-11-27 12:23 發表
Teresa,

我都想見吓 Gavinpa 笑過不停嘅樣:lol: :lol: .... 我好似好多時都現佢好嚴肅未見過佢笑....

btw, 家霖呢排都成12點至瞓 希望佢上堂果時唔好

Carol,

ic.....相信救恩一 ...

kitty:

tks!

嘩!12點至瞓, 好夜喎!

侯爵府

係啦!都唔知點解佢咁夜都唔眼瞓... ?-(

不過 daddy 就一早 "lui" 低咗!

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-27 12:26 發表

kitty:

tks!

嘩!12點至瞓, 好夜喎!

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-11-27 12:29 編輯 ]

伯爵府

畀面勳章

原文章由 kittylock 於 07-11-27 12:28 發表
係啦!都唔知點解佢咁夜都唔眼瞓... ?-(

不過 daddy 就一早 "lui" 低咗!

kitty:

恩恩都試過11:xx pm 訓, 但第二日就會頂唔順放學要nap 一陣!

男爵府

仲好笑, 話俾紀賢聽SPC 係男校, 得男同學. 佢問咁有冇女仔? 我話冇架? 佢再問, 咁RC 呢? 我騙佢話冇架. 跟住佢好懊惱咁同我講: 我好後悔呀, SPC 冇女同學......

[quote]原文章由 烏龍媽媽 於 07-11-27 12:03 發表

mickey:
恭喜! spc全男仔, 紀賢一定會讀得好開心. 學校有得申請減免學費, 到時就唔洗cut晒其他活動啦!!

侯爵府

紀賢咁早熟嘅? 真係人細鬼大!! :mrgreen:

家霖似乎都係鍾意同男仔玩多d....

原文章由 Micky 於 07-11-27 12:44 發表
仲好笑, 話俾紀賢聽SPC 係男校, 得男同學. 佢問咁有冇女仔? 我話冇架? 佢再問, 咁RC 呢? 我騙佢話冇架. 跟住佢好懊惱咁同我講: 我好後悔呀, SPC 冇女同學......

[quote]原文章由 烏龍媽媽 於 07-11-27 ...

珍珠宮

多謝晒咁多位媽咪.

carol
亞女最多都係兩歲半時有兩個6日冇食過人奶(果時我生細仔,撞啱大女出水豆,所以我出院後要徹退到我媽咪家中.但細佬出細後第5日因要入院照燈,所以我乘機返屋企見個女同餵佢食人奶),到我同細佬正式回家時,佢初時都有話唔識食,但後來pick up番都食到.自始以後就一路都冇斷過埋身食人奶了.

chingchingmom
亞女都開始自然wean,有時都會唔食三兩日.但自然wean就會唔識食人奶嗎??-(

starry^.^
乜咁快又話要考試??好似剛剛考完冇耐咋喎!

micky
乜紀賢咁人細鬼大,咁鐘意女生呀!:mrgreen:

candy
咁你仲可唔可以/會唔會抽聖心下午校呀?

teresa
gavin仔真係幾難應付,但你暫時都唔好咁勞心勞力,生完小b先算.

烏龍媽咪
我都係咁話,下年要成日煩住你了!

珍珠宮

畀面勳章

kitty,

Gavinpa成日都係黑面架, 我都慣左喇, 佢係呢幾年至好d架咋, 佢對住gavin都唔係成日笑. 以前水街有間salon, 個師傅同我地都幾熟, o個時我去親hair cut, 個師傅都問我, gavinpa係做邊行, 事關佢次次行過都係好黑面, 好似成個世界都欠左佢咁!!!

我都冇佢辦法!

micky,

乜紀賢咁攪笑? 你同佢講, spc有好多靚女老師, 睇下佢有乜反應?!

大宅

烏龍媽媽 / Teresa / chingchingmom / ^o^

其實我兩間都留咗位 . 因為真係唔想決定錯, 所以buy多少少時間考慮, 但我一定會12月前通知唔要嗰間學校, 唔想人哋時間做多d嘢.

赤柱講明唔可以參加抽獎, 仲要簽份declaration添, 好認真, 冇得拗.

check過赤柱有校車到西環泳池, 7:10左右上車, 8點前到學校喎. 車費HK$1,470.

南區租同買都好貴 , 如果最後選擇赤柱, 開支仲大好多, 相信走唔甩, 會繼續做西環友, 其實我由細到大都住西環, 老公都係, 所以心理上都唔想搬.

大宅

Micky
諗起紀賢隻牙都
咁啱尋晚我老公甩咗隻大牙呀, 隻牙應該好壞吓, 因為佢話完全唔痛, 又冇乜血, 係自然脫落喎. 反而早排聽佢講過牙痛, 而家冇後患喇.
乘機氹吓可頤, 話佢知甩牙冇嘢, 等佢唔洗驚定換牙先呀!

chingchingmom
多謝報料呀 , 不過今個星期六同日, 公司去迪迪尼旅行, 兩日一夜呀, 所以唔會去赤柱個賣物會喇.

珍珠宮

candy
咁就不如揀st claire啦!(係咪呢間都收左可頤?)咁又可以抽埋聖心,仲有個機會做同學仔啊!:mrgreen:

咁細過要佢寄宿都好慘啊!你又掛住佢佢又掛住你! (只係我既愚見).

不過你都係唔好比我影響你個決定呢!

大宅

Hi! 你哋有冇人讀凌月仙?
如果有人讀凌月仙俾D意見呀!
我個仔12月1日交留位費!
上小學ok嗎?
謝謝!

珍珠宮

畀面勳章

Candy,

我好同意^O^既講法, St. Clare都幾好, 起碼唔洗走咁遠.

以前我同gavin都報過赤柱st. stephen, 不過我入去時搭車搭到頭都暈埋, 當時諗, 個仔日日晨吉咁早就搭車入"山卡拉"返學, 想佢有精神讀好d書都幾難.

再睇埋個章程, 校車費勁貴(如果有課外活動遲走仲要加錢), 仲有學樂器, 飯錢, 書簿校服..... 一個月1萬都冇走雞喇. 越諗越唔對路, 最後都係放棄左.

而家gavin讀左小學, 就真係體會到屋企近學校既好處: 可以遲d起身返學(唔洗趕校車, 時間好flexible), 漏野冇帶即刻可以拎番去比佢, 可以送飯+順便拎走d上完堂既大件野, 學校有function又容易往來, 有乜頭暈身慶都可以好快接佢返屋企.....

如果你真係諗st. stephen, 真係要好好考慮呀! 錢都係其次, 要女女山長水遠返學至係最重要呀!

首頁

尾頁

跳至