跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

alialione

我個仔有可能會讀凌月仙.我問過朋友/校工/老師,佢地都話學生過往都派到唔錯既小學,例如聖安多尼,般官等,但當然要睇小朋友本身有幾多分啦.至於涵接小學問題,校工/老師(我唔知佢係校工定老師)話都沒有大問題,但可能要長小小時間去適應.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 alialione 於 07-11-27 14:11 發表
Hi! 你哋有冇人讀凌月仙?
如果有人讀凌月仙俾D意見呀!
我個仔12月1日交留位費!
上小學ok嗎?
謝謝!

如果你揀官小/津小, 其實邊間幼稚園都一樣, 因為都係睇個別小朋友本身有幾多分/有冇兄姊同一小學.... 跟住就係大抽獎.

如果你諗住考私小直資, 你就要認清呢d小學既收生標準係咪"十分著重"小朋友讀乜野幼稚園, 最緊要投其所好.

FYI, 我個仔讀聖保羅(男校), 佢有幾個同學都係黎自凌月仙. 而paul boys'係直資既, 佢收生係唔著重邊間幼稚園, 係睇interview表現.

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-11-27 14:26 發表
Candy,

我好同意^O^既講法, St. Clare都幾好, 起碼唔洗走咁遠.
...

嘩!好興奮你會同意我既講法呀! 我不嬲都覺得你頭腦好清晰,分識好透徹.有你既認同,頓時覺得自己都叻左!

如果好似你咁講,學校近屋企有咁多好處,咁我第日都幫個仔報聖嘉祿了.:lol

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 07-11-27 14:55 發表

嘩!好興奮你會同意我既講法呀! 我不嬲都覺得你頭腦好清晰,分識好透徹.有你既認同,頓時覺得自己都叻左!

如果好似你咁講,學校近屋企有咁多好處,咁我第日都幫個仔報聖嘉祿了.:lol ...

嘩! 你咁大頂高帽lup落黎?!

水晶宮

2024年龍年勳章

恭喜可以入到心儀小學的街坊媽咪 !!!!

carol,
祺祺入救恩, 都係個好選擇.

各位,
matthew 仔要帶眼鏡lu....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-11-27 14:58 發表

嘩! 你咁大頂高帽lup落黎?!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Rita 於 07-11-27 15:09 發表
恭喜可以入到心儀小學的街坊媽咪 !!!!

carol,
祺祺入救恩, 都係個好選擇.

各位,
matthew 仔要帶眼鏡lu....

matthew仔幾多度近視呀? 咁早要戴眼鏡? 我都驚驚地gavin咁早要步入四眼行列呀

伯爵府

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 07-11-27 14:55 發表

嘩!好興奮你會同意我既講法呀!ops:" /> 我不嬲都覺得你頭腦好清晰,分識好透徹.

teresa:

agreed with ^O^. 我不嬲都覺得你好醒gar! 人地話生過仔的女人會蠢左, 你一d 都唔係呀!:D

rita:

matthew 咁快要戴眼鏡? 佢係近視定散光定遠視呀?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-27 15:34 發表

teresa:

agreed with ^O^. 我不嬲都覺得你好醒gar! 人地話生過仔的女人會蠢左, 你一d 都唔係呀!:D

rita:

matthew 咁快要戴眼鏡? 佢係近視定散光定遠視呀? ...

拿拿拿.... 又到你?.....:tongue: 你知唔知, 我有個"絕症", 叫做婦人痴呆症?!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-11-27 15:44 發表

拿拿拿.... 又到你?.....:tongue: 你知唔知, 我有個"絕症", 叫做婦人痴呆症?!

你大事精明, 小事痴呆姐! 好過我大小事都唔精明 , 又成日都痴呆!:-(

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

係囉~ 上咗小學真係壓力大

原文章由 ^O^ 於 07-11-27 12:57 發表
starry^.^
乜咁快又話要考試??好似剛剛考完冇耐咋喎!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁攪笑 不過我仔以前都係喜歡同女仔玩多d既~

原文章由 Micky 於 07-11-27 12:44 發表
仲好笑, 話俾紀賢聽SPC 係男校, 得男同學. 佢問咁有冇女仔? 我話冇架? 佢再問, 咁RC 呢? 我騙佢話冇架. 跟住佢好懊惱咁同我講: 我好後悔呀, SPC 冇女同學......

[quote]原文章由 烏龍媽媽 於 07-11-27 ...

別墅

各位街坊:

又到派小一, 各位都有好消息.其實我哋班左鄰右里都幾好彩,連續幾年大家啲仔囡都派得唔錯.

chingchingmom:

我今年年頭又轉了工ops:" /> ,做番老本行.夜晚都有睇阿囡功課,但升了小二,感覺長大了,放了一些手.成績當然無事事監督咁漂亮,但過得去便由得她.我始終都要學習放手的.

前排老公身體麻麻,有一次仲半夜入QM急症.所以現在又考慮老問題 - 做全職媽媽,但最快都要等合約完.

[ 本文章最後由 ppl 於 07-11-27 20:38 編輯 ]

男爵府

我諗我應該係最遲既一個 ~

gavin仔既豬頭甲.... 真係幾搞笑 ^^
原文章由 Teresa 於 07-11-27 11:03 發表
我行開左一陣, 咁又開左新part??!!! chingchingmom仲係第一個入黎報到, 犀利犀利!!!!!

micky,

唔煩唔煩, 你call我啦.

chingchingmom, hinma,

gavin今朝係遲左少少起身, 不過佢又ok. 佢真係好似唔洗瞓咁.. ...

男爵府

原文章由 Teresa 於 07-11-27 13:01 發表
micky,

乜紀賢咁攪笑? 你同佢講, spc有好多靚女老師, 睇下佢有乜反應?!

珍珠宮

原文章由 ppl 於 07-11-27 17:09 發表
各位街坊:

又到派小一, 各位都有好消息.其實我哋班左鄰右里都幾彩,連續幾年大家仔囡都派得唔錯....

希望3年後我個細仔都咁好彩啦!

大宅

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-27 12:17 發表

烏龍媽媽 :

希望d 課程唔係相差好遠...but 之前聽救恩的講座, 佢地多project 做.

teresa:

富貴雞...我都想試吓!

恩祺媽,

不用擔心,救恩d project 佢o地自己handle 得到gar!我個大女都 ok gar,我只係擔心佢地d 常識係用英文,so... 這又係另一個原因我give up 救恩唔俾hin 仔讀... 但他們幫小朋友去適應小一真係一流,好過基恩好多... 祺祺入救恩你都安樂哂... 但係第日d 家長會就會去2次,好busy....

才德的婦人誰能得著呢,他的價值遠勝過珍珠

大宅

原文章由 homacarol 於 07-11-27 17:20 發表
我諗我應該係最遲既一個 ~

gavin仔既豬頭甲.... 真係幾搞笑 ^^

係我最遲.......

teresa,

你好攪笑,第日小b 一定好開心成日笑

大宅

Teresa / ^o^

其實我都有好似你哋咁諗, 所以先兩間都hold位嚟考慮.

不過我老公勁buy St. Stephen, 我自己都鍾意, 不過都有好似你哋嘅睇法. 老公主力覺得可頤outgoing, out spoken, 坐唔定, 所以覺得St. Stephen環境同活動教學啱個女, 我哋早排未知呢頭有校車, 老公話預咗揸車送佢, 仲直情話"咩"都"洋"亞女去返學喎 . 我堅持留埋St. Clare位, 佢到而家都話唔明我點解要留喎.

所以我睇怕都會去St. Stephen多, 不過佢之前講過, 如果St. Stephen收亞女, 佢負責學費喎, 我一定要佢履行諾言架, 我最多負責興趣班. 我計過喇, 而家我負責亞女學費同興趣班, 一個月7千都冇走雞, 第時我可能有賺添呀! (係咪好亞Q呀!)

大宅

原文章由 ppl 於 07-11-27 17:09 發表
各位街坊:

又到派小一, 各位都有好消息.其實我哋班左鄰右里都幾好彩,連續幾年大家啲仔囡都派得唔錯.

chingchingmom:

我今年年頭又轉了工ops:" /> ,做番老本行.夜晚都有睇阿囡功課,但升了小二,感覺長大了,放了一 ...

ppl,

你就好la!亞女可以放手... 我個仔都未可放手......但都見佢比去年好多...

你先生身體無事麻?祝佢身體健康!

首頁

尾頁

跳至