家事百科

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

我的洗衣机. 雪柜 放在有輪子托架上.
為了 家里干淨. 整結.
(拖地. 掃地. 干淨. 也輕松)

家具可移來. 移去, 灵活性大. 好處多. 轉一轉. 新鮮感. 又方便.
花費不多. . .

電腦台. 電腦椅. 買菜車. 塑膠柜 統統 底下都有小輪子 才方便呀.

如果 星盆柜 & 煮食炉柜 都裝小輪子... perfect. 小強難生存.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主不如考慮將雪櫃放其他位.

大宅

上下都開唔盡, 而家覺得冰櫃少用無所謂, 但污糟左點拆出來洗呢?
都係換個位先得啦.

大宅

fanho 發表於 14-7-8 08:03
用夾板整木架可以係邊到買料同埋要點整?

買夾板料是去木行買的(計好尺寸去比他們介),你住邊區呢?如你個區附近冇就落旺角買吧!
先做個日字形木架托底係面再放多塊六分板加起都係幾草嘢!(大細芯或單雙白面板都沒所為),快靚正就用吋半釘揼好去就OK,想見光位想靚仔D可貼牆纸(自黏個種)或有能力就可貼下"瓦仔"纸皮石"和"馬賽克"都得,如怕條邊拖地時濕到D板就可打玻璃膠封咗D罅.方法多的是,睇你自已喜歡吧!
你部雪櫃應該係"惠而浦 WB250"呢部,再加15cm高就真係"佢有六尺高"加高後到時開門時小心比電箱撞凹隻門喎!下面D櫃桶都係攞唔到!
反而係你做好個座搬部機上去時先係嘢(因有兩邊貼牆)好難落手搬....

男爵府

yy.wing 發表於 14-7-8 22:23
買夾板料是去木行買的(計好尺寸去比他們介),你住邊區呢?如你個區附近冇就落旺角買吧!
先做個日字形木架托 ...
多謝你咁咩細教我,我會再研究,冰箱入面最高兩隻拖筒我無用到,換左舊雪櫃層架,所以影響唔大

大宅

回覆:請教有無方法可升高雪櫃15cm

我屋企個洗衣機都係墊高左,我就訂左個鋁通架100cm高墊底,鋁質不會生㛢,又唔貴一百幾十有一個

大宅

我係因為避免d狗對雪櫃 fair 尿, 所以我舅父幫我整左呢個架:

touch wood 由2011年年尾入住到而家, 個架仍然好穩陣

casimi  利害!  發表於 14-7-25 10:23
333s  3角架很穩的.  發表於 14-7-25 07:55

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

琳 發表於 14-7-9 12:26
我係因為避免d狗對雪櫃 fair 尿, 所以我舅父幫我整左呢個架:
嘩!好高喎!但我個雪櫃應該高過你個雪櫃

大宅

引用:Quote:mama_5354 發表於 14-7-9 11:52 我屋

原帖由 fanho 於 14-07-09 發表
請問可唔可以pm介紹比我?感激
你去啲鋁窗鋪訂就得咖喇,你問佢邊隻料最厚就用果隻,我用果隻就50*100通厚2.0,我諗洗衣機點都重過雪櫃掛。。。

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

回覆:請教有無方法可升高雪櫃15cm

小心變咗用唔到最上嗰格, 同埋點搬上個台度。

象牙宮

昨天開始: 廚房的 3 大件 更上一層 ) 上了有4輪架上.
垃圾桶也上了輪架, 洗衣机, 雪柜

大洗廚地一場... 雪柜下 掃出卅多粒 黑黑的 似果糖. 好恐佈.

-----------------------------------------
未來購

鞋柜帶輪
電腦桌 帶輪.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

不清楚樓主的實際擺放位置,好難提出好的方案。
不過有些雪櫃是可以改左/右邊開門的,即是原來是右手邊開,就改左手邊開,這樣就可避了一些不方便。
把雪櫃升高15cm不難,比錢就可以了。但這就是最好的辦法嗎?建議樓主把洗衣機、雪櫃、其它擺放都放上黎,等其它人提出整體方案。

首頁

尾頁

跳至