家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新買的雪櫃門打開後頂住洗衣機,不能開晒雪櫃門,有無方法可升高雪櫃15cm?

333s  雪櫃架.  發表於 14-7-8 00:22

伯爵府

要升高咁多?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

taobao 有D雪櫃/洗衣機架可以升高. 或者用萬能角鐵做個架.

男爵府

clpapa 發表於 14-7-6 22:53
taobao 有D雪櫃/洗衣機架可以升高. 或者用萬能角鐵做個架.
我睇過yahoo啲架,只可升高7cm,請問點做萬能角鐵架?有無五金舖介紹?

男爵府

thomas_so33 發表於 14-7-6 21:04
要升高咁多?
係呀,原先以為雪櫃門會高過洗衣機,無度清楚

伯爵府

廚房都比較潮濕,用角鐵有上危險,話晒個雪櫃唔係輕

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fanho 發表於 14-7-7 18:14
我睇過yahoo啲架,只可升高7cm,請問點做萬能角鐵架?有無五金舖介紹?
淘寶25CM 都有, 搜"洗衣機架"

萬能角鐵架, 去大間D 既五金舖問下, 你睇下人哋D架係點, 自己度尺寸去五金舖, 叫人幫你執, 記得就算要比錢都要人哋同你cut 好尺寸, 佢哋有專用閘刀, 手起刀落就得, 自己郁手做一日都未必有咁好既成果.

版主

thomas_so33 發表於 14-7-7 18:55
廚房都比較潮濕,用角鐵有上危險,話晒個雪櫃唔係輕
酒樓廚房可能潮濕D, 一般定居唔會太潮濕, 係潮濕D 木廚櫃一早難晒LA.

雪櫃其實唔係想像中咁重, 因為佢大得來裡面主要都係絕緣物料(發泡膠), 唔係好重. 而且雪櫃唔會好大震動都OK 既. 怕既用厚D 料, 放雪櫃時較斜小小向後LOR.

男爵府

想安全 D , 可會考慮用磚砌個地台 , 就幾重都唔怕啦

象牙宮

http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.0.0.biCDxP&id=22614135551

1. 加架子 万向轮底. 可以推, 自然可以開的門了.
2. 雪柜 放廳. 方便.

方便. 簡易. 平過. 鋼角架.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

选择 冰箱 洗衣机 底座的简易方法:

款式选择:

1.不需要移动的,地面不管平不平,就选(A固定大脚款)
2.需要移动且地面很平,这样就选(B八轮刹车款)
3.需要移动,地面不平怎么办,这样就选(C调节移动款)

尺寸选择:
1.首先您要测量一下自己家洗衣机 冰箱 的长和宽
2.对比下图托架尺寸的适用范围,来选择您需要中号还是小号。
3.家里没有尺子不方便测量,那就把洗衣机 冰箱 型号报给客服,由我们来帮您查询洗衣机 冰箱的尺寸
4.如果尺寸没有满足您的要求,可以将需求提供给客服,由我们的工厂为您定制底座。(定制需要5天左右发货)

省力. 省時. 省錢.............. 東西會來愈平. 我買貴左.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 fanho 的帖子

諗極都唔明雪櫃升高15cm後點可開淮隻門???
你個雪櫃幾高呀?用個D有輪架嚟承托雪櫃......(洗衣機高度就多數到成人條腰以下)雪櫃就除時5尺以上...
仲要考慮隻雪櫃門放滿重嘢後(例如汽水啤酒)再開隻門時有機會反落嚟點好...如家有小孩就....
1:當然最承重就砌磚做地台(要考慮張來可能唔用又要拆咗去)2:其次用角鐵做架底係面加夾板或3:最快靚正用夾板整個木架,面可油油或貼防火板,又除時可以唔要.

男爵府

引用:回覆+fanho+的帖子諗極都唔明雪櫃升高15cm

原帖由 yy.wing 於 14-07-08 發表

其實以前個雪櫃唔係擺哩個位,係擺近門口位,但發現轉位後,廚房光猛闊落好多,而洗衣機同雪櫃同時新買,買嘅時候無諗過試吓雪櫃轉位,所以無度清楚,雪櫃下層係冰箱,都開唔盡,上層就差15cm先開得盡,冰箱開唔盡,問題不大,上層就麻煩,因如放大件食物,好似蛋糕咁,就放唔到,如放返原來位置,就可開盡門,但屋企人話唔洗,廚房闊落啲舒服啲

333s  無諗過試吓"雪櫃打開時",無度清楚. 現長一智, 也是件好事!  發表於 14-7-8 10:10

男爵府

引用:选择+冰箱+洗衣机+底座的简易方法:款式选

原帖由 333s 於 14-07-08 發表
选择 冰箱 洗衣机 底座的简易方法:

款式选择:
請問我係咪可訂製我需要嘅高度?

男爵府

alice_6699 發表於 14-7-8 00:23
想安全 D , 可會考慮用磚砌個地台 , 就幾重都唔怕啦
砌磚台係咪以後都唔可以拆?

男爵府

yy.wing 發表於 14-7-8 01:42

用夾板整木架可以係邊到買料同埋要點整?

伯爵府

clpapa 發表於 14-7-8 00:05
酒樓廚房可能潮濕D, 一般定居唔會太潮濕, 係潮濕D 木廚櫃一早難晒LA.

雪櫃其實唔係想像中咁重, 因為佢大得 ...
一來佢放係洗衣機左右,二來我古佢會拖地,唔日日隔日拖都好快生鏽

伯爵府

再唔係用鋁角啦

伯爵府

咁你個冰箱係咪拖門,係不如打返廠問可否轉門開方向

fanho  唔係呀  發表於 14-7-8 12:50
333s  是方法之一, 成本貴吧?  發表於 14-7-8 10:08

象牙宮

購有門家具. 須 + 門寛呎寸.
門 size 40cm, 預多40cm+, 你方才能開尽. (我簡易方法) 有不足, 大家可指點, 批評, 交流.
多建議性, 更佳, 更有利方法, 少作人生攻擊喔.
-------------------------------------------

well, your case, 想多了解., 真实環境. 家有呎吧? ((當你都識 1寸=2.54cm.
1. 洗衣机 前的柜 (固定) 吧.
2. 洗衣机 上是 "電表箱" ma?
3. 洗衣机 也不能 (沒有位) 打直/ 打橫放, 對吧
4. 市面雪柜 400L 以下, 多數四方形 60*60cm, 大家可留意下, 有冇错
將它轉一下, 方向 夠位吧? (最坏, 門開會比現時大, 可能開不尽, 頂住 ddd.)

為了更便利. 自己取/放東西/拖把.... 有需要購 "冰箱移動架"
5. 雪柜放在 "冰箱移動架" 推.拉 (前/后/左/右) 活動範圍 不多說該有 +/-10cm,
門包能開尽. (成本低. 效率高. 唔需人工費)

別抹黑我成了 "冰箱移動架" sales. okay.
6. 各种方法, 多作比較. 選最有人性化.

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至