懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我前日証實左連任啦!
好開心好開心呀! 生返個鼠BB!
但因我是高齡, 一定要驗唐氏, 但好像而家有新的技術, 唔駛抽胎水都有100%準確, 真的嗎?
有無人可以告訴我呢?
而我就唔會做OSCAR, 因為要100準確呀!

大宅

以目前香港的醫療設備, 要100%準確還是只有抽羊水, 只是抽羊水也有分快速和慢速知結果, 一般政府醫院都要在抽羊水後2~3星期才知道結果, 私家就可以快速d, 2~3日, 價錢就差很遠, 政府
$150, 私家$7000, 聽說威爾斯也有快速的, 約$1300 (如沒記錯)
我生頭一胎時35歲已是高齡, 唐氏的機會率是1/400, 所以我在政府做了抽羊水, 醫生手勢好好, 我唔覺痛, 還可照埋BB的結構, 有假紙俾你回家休息, 只要唔攞重野, 唔抱BB, 完全可以放心做。

我現在又有了第2胎, 10wk, 因為睇私家, 我個醫生一律同孕婦做oscar (不論是否高齡), 所以我會照做, 就算結果是低危, 我也一定會再在政府做抽羊水, 因我也是要100%準確!
如果不幸做oscar是高危的話, 我會再考慮是否要做快速知結果的抽羊水 .....

原文章由 sulamita 於 07-11-27 13:46 發表
我前日証實左連任啦!
好開心好開心呀! 生返個鼠BB!
但因我是高齡, 一定要驗唐氏, 但好像而家有新的技術, 唔駛抽胎水都有100%準確, 真的嗎?
有無人可以告訴我呢?
而我就唔會做OSCAR, 因為要100準確呀! ...

大宅

johnny laisma:想問下去政府威院做抽羊水,係唔係要排好耐架,係唔係要高齡组才幫抽,會唔會好難book架,因為我未到高齢组 差1年,但私家e生話要我去抽羊水.

大宅

好媽媽勳章

我都是高齡第二任媽媽,今胎不做Oscar,真接抽羊水在贊育醫院,聽人說可加$1000做快速結果,我在下個月20號做,祝大家順順利利過關,生個健康BB.

:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

禁止發言

大宅

我諗你都係直接打電話去威院問最準確, 因為我都是看bk媽咪的
post 才知道, 我住屯門, 所以冇打算在威院抽, 冇去問過, 政府醫院一般計預產期時滿35歲才會幫你抽, 威院應該都一樣, 不過最好打去詳細問問, 如可做, 順便book埋期啦!

原文章由 1092967470 於 07-11-27 15:57 發表
johnny laisma:想問下去政府威院做抽羊水,係唔係要排好耐架,係唔係要高齡组才幫抽,會唔會好難book架,因為我未到高齢组 差1年,但私家e生話要我去抽羊水. ...

首頁

尾頁

跳至