論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位好,我係一位新手僱主...有關於印印拜神的事請教...

我個工人來了我家一星期了,今日同我講話佢要拜神,咁我覺得佢應該有宗教自由,咁咪比佢拜囉..佢拜完之後,我就問佢幾耐要拜一次,佢就同我講一日幾次..咁我心諗咁可能影響工作安排,咪想問仔細d,但因為佢d廣東話唔好,我聽唔係太明,所以想請教下大家會唔會有bk mom的工人都係會「拜神」?如果有,具體情況係點傢? 你哋又會點安排佢工作之類?

謝謝回答!

大宅

醒目開學勳章

我個工人一日拜五次, 每次 15 mins 至30 mins 不等, 而且每年仲有一個月係齋戒, 由早上4:00至下午6:30, 都唔食野嫁.....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果我個人就吾接受,雖然宗教自由,咁佢放假同晚上休息時間拜我咪吾理佢囖,否則佢1日5 次,咪用1.5-3小時拜神?咁佢拜神時我16個月大嘅囝邊個睇住?

伯爵府

補充一下。
我家印印都有拜神。

DAILY:
- 1 日拜5次,朝早/臨瞓要30mins,其餘15-20mins。每次都要用布舖地笠白色袍&頭巾。拜神期間十問九唔認的(即係妳叫佢都唔會理妳,除非urgent)。
- 每次拜神前要bath/洗腳,一日換2/3次under(要乾淨)
- 有d逢星期一/四要齋介(日出之後唔食,日落至食,水都唔可以飲),我唔俾印印咁做。
- 印尼新年前一個月要齋介(日出之後唔食,日落至食,水都唔可以飲),半夜會整野食(因為日出就唔食得),而齋介呢個月拜神係會耐d既(每次20-30mins)

伯爵府

印印都叫自動波,我話過我叫佢做的做不好我不會給她拜神/只拜早晚。所以我只set每日特別工作,同埋bb細時俾個食奶/沖凉schedule佢,印印都跟得好好。

基本上,佢地一日o係屋企邊有咁多野做丫,咪又係sms之類。佢地一定squeeze到時間拜神,況且,如果日抖拜唔到(出左街/忙)晚上拜番耐d就得,唔一定要跟足咁多次。

不過阿囡就悶d,工人一拜神,就會同囡囡一間房,囡囡已習慣坐在一角自己玩玩具睇書,所以次次工人拜神我o係cam都見唔到工人同囡囡架。

伯爵府

順帶一題,工人m到時是不用拜神的。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 嵐嵐mimi 於 07-11-27 14:49 發表
我個工人一日拜五次, 每次 15 mins 至30 mins 不等, 而且每年仲有一個月係齋戒, 由早上4:00至下午6:30, 都唔食野嫁.....

That's too much la!! Can it be reduced to once a day at night time when you are available to take care of your kid? They need to be practical too and not to affect their work in the house, isn't it?

It's similar to some of us who are Christian and can we spend office hour to hide ourselves away to pray ? Don't we usually pray at nights or on Sun too.

[ 本文章最後由 pollyw 於 07-11-27 15:19 編輯 ]

大宅

「拜神」!拜佢個頭!我請工人時一早講明唔准拜神,唔准齋戒,要煮豬肉,唔可以話宗教信仰唔點得。

咪鬼俾佢地大曬想點就點,第時有咩事就乜都拜一餐,到時你就搞佢唔掂!一開始時要強硬d乜都 say No.

複式洋房

印印都有拜神

mylulu007,

你唔比佢拜神 , 佢可以/ 接受嗎 ? 你點令到佢就凡 請指教

原文章由 mylulu007 於 07-11-27 15:04 發表
補充一下。
我家印印都有拜神。

DAILY:
- 1 日拜5次,朝早/臨瞓要30mins,其餘15-20mins。每次都要用布舖地笠白色袍&頭巾。拜神期間十問九唔認的(即係妳叫佢都唔會理妳,除非urgent)。
- 每次拜神前要bath/洗腳,一日換2/3次under(要乾 ...

伯爵府

我會請佢返印尼,專心拜神

伯爵府

原文章由 danica 於 07-11-27 15:38 發表
mylulu007,

你唔比佢拜神 , 佢可以/ 接受嗎 ? 你點令到佢就凡 請指教

so far我未試過真係唔俾佢拜神,因為老公話唔好連佢宗教都得罪喎。工人偷偷地拜(印印話我知有d同鄉僱主唔俾拜神,就唯有lay埋床上/toilet拜),咁我覺得又幾淒涼既,又唔係做d乜野。

況且佢唔拜神都有大把野做可以過日神,係唔係都唔會一日做工夫做到黑啦。既然係咁,咪俾多d正常嗜好佢lor。

印印都有煮豬,但不會食。相處落,其實唔係好難適應,只係齋介月真係會擔心工人日抖照唔照顧到bb,所以我返工會多d睇cam。

同埋,佢拜神,咪多左野洗lor(起碼都有jin地既布/白衫/under,etc),佢放大假回鄉時無左工人我地隔日開洗衣機。印印o係度日日要浪衫既地方都可以浪滿野。(因為仲有2套衫,其中一套睡衣,一套工作服)。我無challenge佢,佢乾淨我都無所謂。反正佢好多野都同我用得慳,唔浪費。

大宅

我唔多覺我個印印拜神, 因為我99會話佢做乜!

但係我見佢有本類似經文既物體, 可能佢臨訓前拜掛

佢都有帶頭紗黎, 不過我冇見佢帶過:-P
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

謝謝你的詳細回應...真係要拜好長時間咁...佢哋有無話咩時間拜呀?同埋,我見佢塊大布係粉紅色的,有無咩特別意思?

咁真係有少少頭痕,第時bb出世後,佢一個下午走去洗兩次澡,又拜兩三次15分鐘..個b點好? 唉....

學你話,唔通唔比佢拜咩?好似好陰公咁...

原文章由 mylulu007 於 07-11-27 15:04 發表
補充一下。
我家印印都有拜神。

DAILY:
- 每次拜神前要bath/洗腳,一日換2/3次under(要乾 ...

民房

萬萬不能 !!
我當初都比個印拜神,但半年後.......
真係邪 ! 家中老人家相繼出事 !
猝死,骨折,做手術:-( :-( :-(

如果要拜,就放假去廟拜到夠啦
緊記:請佢返泥,係做工,唔係拜神

子爵府

畀面勳章

e!當初你哋的agent幫你哋請工人時乜無講明唔准拜神的嗎?我的agent一早就講明,所以姐姐嚟時佢都無拜,但係齋戒月就問我可唔可以唔食嘢,我話唔可以,因為佢要負責睇住我個仔,仲要帶佢返學,我個仔都幾重的,無食嘢咪無力!
同時,我同佢話,如果佢要拜神or齋戒,就要等佢放假的日子係出面到做。我唔想我個仔學佢的動作!

大宅

如果有bb, 就當然唔可以今多次 ( 初生BB要成日睇住, 你有無同工人講清楚佢要照顧BB), 我工人都有拜神, 只可以係睡前拜神. 其它時間唔可以, 比佢拜神已經對佢好好, 你返工你會唔會要求老板比你拜神 ? 工人應該知道佢係來打工, 不是來玩. 我工人都係話個邊印尼的老板同員工都每日可以拜幾次神, 我就同佢講呢到係HK, 我地唔會今樣, 我話如果有老人家係到, 你就一定唔可以拜神.

原文章由 wahhaha 於 07-11-27 17:08 發表
謝謝你的詳細回應...真係要拜好長時間咁...佢哋有無話咩時間拜呀?同埋,我見佢塊大布係粉紅色的,有無咩特別意思?

咁真係有少少頭痕,第時bb出世後,佢一個下午走去洗兩次澡,又拜兩三次15分鐘..個b點好? 唉....

學你話,唔通唔比佢拜咩 ...

男爵府

我一開波就叫agent 講明, 不淮拜神, 不淮玩齋戒. 我都未係屋企裝香, 我好mind 工人係我屋企攪到滿天神佛. 始終入鄉隨俗, 佢黎打工之前都應該預左架啦.

我之前就係對個衰工人太好心, 比佢玩一個月齋戒, 點知個衰野, 齋 talking, 日頭偷落街買燒鴨食, 日日黑面, 自己躲係房拜神, 完全唔理個小朋友. 我估佢係搵藉口 偷懶, 瞓教睇小說就真.

過左齋戒月, 佢仲咋咋啼啼 日日躲入房, 咩家務都唔做, 我忍無可忍, 用左10個月就炒左佢返印尼, 等佢拜到夠.

首頁

尾頁

跳至