婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

cassie211104 發表於 14-7-7 16:25
我都懷疑係其他藉口, 但佢又似講到好誠懇

佢如果唔係咁誠懇又點樣令你信呢...
講大話既最高境界就係要呃埋自己!

男爵府

睇落你條件仲好過你男友, 樣子既野好個人唧, 唔通佢父母好靚咩? 同你男友講, 你想見佢地, 唔怕見佢地. 如果佢地真係厭三厭四, 你都要對自己有信心! 佢地講都係係你男友面前講, 佢作為一個愛你既男人, 亦應該為你發聲

男爵府

1. 就咁睇樓主背景, 可以挑剔既只有外貌,
依樣野仲要好個人的, 點先至叫做靚?
舞台下既梅艷芳, 莫文尉?
2. 男友家庭住公屋出身, 呢類父母最希望就係搵個能幹新抱,
等個仔唔使咁辛苦, 仲點會話叫個仔搵個花瓶黎供養,
仲要傾家蕩產咁去供養? 個仔就算點出色都未至於供養得起吧?
3. 如果男友家既原因咁唔合理, 正常人都唔會聽掛,
男友堅持鍾意你, 佢家人又奈佢咩何? 你男友有無為你爭取?

我既結論: 一係你男友搵個借口老點你,
一係就係佢屋企人超無腦,
但你男友就覺得無乜必要為你去同家人爭取,
咁你係佢心目中地位有幾高?

WoodyDot    發表於 15-3-27 21:36
fumi  gd pt  發表於 14-7-8 01:40
YURICKY  Totally agree  發表於 14-7-7 19:18

複式洋房

引用:睇落你條件仲好過你男友, 樣子既野好個人唧

原帖由 UniqueS 於 14-07-07 發表
睇落你條件仲好過你男友, 樣子既野好個人唧, 唔通佢父母好靚咩? 同你男友講, 你想見佢地, 唔怕見佢地. 如果 ...
um, 其實我本人都覺得以佢地的家底係冇資格要求個新抱係好靚, haha, seems so mean

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+nanaaixi++於+14-07-07+發表

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
其實我又吾覺得佢好聽佢阿媽的說話
咁佢話「父母好似話吾夠靚reject 」,點reject?講明唔接受你做佢個仔女朋友?跟住點?你bf由得父母reject就算,佢當時無反對無任何反應比父母?
如果係,你bf即係接受父母觀點,打算搵到另一個靚d既女友先帶回家見父母!

男爵府

小鈴鐺 發表於 14-7-7 16:57
1. 就咁睇樓主背景, 可以挑剔既只有外貌,
依樣野仲要好個人的, 點先至叫做靚?
舞台下既梅艷芳, 莫 ...

非常同意! 如果個男仔真係真係只係因為咁唔帶你見家長:
1. 佢根本自己都介意你唔靚
2. 佢老點你
3. 如果佢咁都怕父母唔敢帶你去見佢地, 佢都好"孝順"好聽話, 將來如果結咗婚, 佢開口埋口又話父母話, 又唔反抗, 到時你點算? 生埋小朋友點算?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發

原帖由 木土土 於 14-07-07 發表
咁佢話「父母好似話吾夠靚reject 」,點reject?講明唔接受你做佢個仔女朋友?跟住點?你bf由得父母reject ...
um, 好似話佢俾成班同事的相俾佢父母睇嗰陣話唔ok

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-07-07+發表咁佢

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
um, 好似話佢俾成班同事的相俾佢父母睇嗰陣話唔ok
個point係父母講唔ok,之後個仔乜反應?

如果你男友對你認真,正常應該即刻同父母講:「我帶佢番黎見下你地,佢真係好好架,你地見到一定會喜歡佢!仲有,我已認定佢係女友,在我心中,佢無論外在內在都係咁靚!」

fumi  係囉,如果個男仔乜反應都唔俾就真係好廢  發表於 14-7-8 01:41

公爵府

我感覺你BF想拖住你再騎牛搵馬 就真. 你千萬別睇輕自己呀 ? 因你的條件不比佢差.佢家人認為佢系4大行做.有機會搵到錢.你咪一樣系4大行做 ? 而且佢家庭負擔比你重.就算搵到錢都唔夠佢屋企人羅LO ?

大宅

回覆:未見家長已覺得條路很難行

咁樓主有無見過男友的朋友兄弟死黨之類?我有個朋友同你case類似,最後發現自己從來都唔是正印,人地一早有個超固定女友。個男人又係諸多藉囗話屋企人剩是鍾意ex唔鍾意我朋友

複式洋房

引用:咁樓主有無見過男友的朋友兄弟死黨之類?我

原帖由 maggie_devilkin 於 14-07-07 發表
咁樓主有無見過男友的朋友兄弟死黨之類?我有個朋友同你case類似,最後發現自己從來都唔是正印,人地一早有 ...
見過朋友。 不過又吾係專登見

大宅

引用:Quote:原帖由+maggie_devilkin+於+14-07-07

見過朋友。 不過又吾係專登見
先唔話見屋企人,不如試下叫男友帶埋你出去見下朋友gathering,無人明示暗示你的話,至少可以放心D

複式洋房

引用:Quote:原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發

原帖由 maggie_devilkin 於 14-07-07 發表
先唔話見屋企人,不如試下叫男友帶埋你出去見下朋友gathering,無人明示暗示你的話,至少可以放心D

...
其實我信真係佢屋企人咁講

男爵府

下... 自己又唔係冇條件, 洗唔洗甘就個男仔呀. 先天不足仲唔飛左佢, 未盞浪費自己時間.

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

好像我99
有d人睇樣大过睇錢

不过你男友都吾爭氣好有問題囉!
呢个男人好裙腳聽父母話

伯爵府

引用:咁樓主有無見過男友的朋友兄弟死黨之類?我

咁樓主有無見過男友的朋友兄弟死黨之類?我有個朋友同你case類似,最後發現自己從來都唔是正印,人地一早有 ...
有冇見過d賤人會夾埋班豬朋狗友一齊講大話?
以前番工有幾個男同事就係咁,賤到無人有。

搞到個女朋友唔見得光,,真係好有問題,樓主,你會唔會為左佢父母去整容?唔整既話,係咪成世唔洗見?

平時你地夜晚或者假日有冇密密傾電話?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 maggie_devilkin 於 14-07-07

原帖由 YUUI 於 14-07-07 發表
有冇見過d賤人會夾埋班豬朋狗友一齊講大話?
以前番工有幾個男同事就係咁,賤到無人有。
hahaha, 整容, 整容都冇用, 因為整容改變唔到內在的dna

伯爵府

我有個朋友,佢樣唔係靚,屋企環境普通,佢同佢初戀男友拍拖3年都無見過家長,但佢ex有偷偷帶過我朋友番佢屋企,無錯,,係偷偷,,,見唔到佢父母架,為左呢個原因嗌左好多次交,最後我朋友頂唔順同佢初戀分左手,分手兩年,佢個初戀男友就同第二個女人奉子成婚。

大宅

我覺得你男友應該係真,未必係藉口,我表哥老婆就係甘,肥矮吾靚, 當初我表哥父母加親戚真係俾好大壓力要分手架,我舅父直情話吾敢同人講係佢仔女朋友,到最後都有結婚(男家吾肯擺洒)婚後先知女仔無生育能力,我舅父舅母直情發瘋

M.A.C  咁呢對父母要反對, 真係情有可原!!!!  發表於 14-7-10 14:18

複式洋房

引用:我覺得你男友應該係真,未必係藉口,我表哥

原帖由 Jenjen2348 於 14-07-07 發表
我覺得你男友應該係真,未必係藉口,我表哥老婆就係甘,肥矮吾靚, 當初我表哥父母加親戚真係俾好大壓力要 ...
噢, 咁好惨。 其實我生得高, 吾算肥, 樣都ok, 家底ok, 冇家庭負擔, 學歷又ok, 都吾知点解會咁

首頁
12345...8

尾頁

跳至