婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我唔多信!可能佢有老婆?

原帖由 -bella- 於 14-07-08 發表
我唔多信!可能佢有老婆?
Agree

大宅

回覆:未見家長已覺得條路很難行

枉你地讀咁多書

水晶宮

cassie211104 發表於 14-7-7 19:33
係。 但我又講吾出口
咁你唯有就係忍~~但係你要隨時準備定佢個父母知道後要佢離開你~~

伯爵府

引用:同男友拍拖兩年, 一直視佢為結婚對象, 但從

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
同男友拍拖兩年, 一直視佢為結婚對象, 但從來沒有見過佢屋企人, 為了這件事情跟他吵過很多次, 總覺得佢唔在 ...
甘睇其實妳男友家人心頭太高 不過如果妳男友夠愛妳就唔係問題啦, 最多咪以後唔見 (結左婚之後都唔見)!!

複式洋房

多謝大家既回覆呀, 今日我同我男朋友終於 講左大家的感受, 佢同我講見到好多親戚都係因為咁既問題令到個個老婆好唔開心, 佢唔想我同佢結婚之後都係咁, 而佢屋企人又真係好堅持要好靚女, 知道我地拍拖一定會迫佢同係咁介紹女仔俾佢。 我地其實大家都好愛大家, 佢同我講佢唔捨得同我分開。 而家我地大家的目標係要最後一齊建立屬於我地自己既家庭。

而家大家都諗緊一個好的方法令佢屋企人接受, 希望可以ok la。

子爵府

個男人咁都講得出,佢當你低能定佢真係低能,不過你又信佢呢下好笑
而家又講到一齊面對,真係好好笑
希望你唔好最後發現佢有老婆仔女,然後個男人又話咩無感情會離婚

珍珠宮

難得你男友明白,我諗將來佢都唔會令你受委屈!

翡翠宮

比我就搵過個
樣既野, 好難講; 有人覺得A靚有人覺得A普通; 通常係女人都唔覺得自己肉酸; 點都搵到D野靚; 呢個堅.
所以比人負評, 仲要成世負評; 我就唔制. 我肉酸我既事, 你日日講我就頂唔到, 仲要將來生個女如果似你佢又係覺得肉酸; 咁真係沒完沒了仲搞埋個細既.

結論: 我會簡分手.
(記住: 結婚唔係嫁比一個人, 係嫁比一堆人)

大宅

正面 d先。學人化令妝 ,我相信會幫倒一點。唔得先再諗啦。

男爵府

唔見佢父母, 點都有見過下d阿叔、阿姨、表兄弟姐妹、舊同學之類掛,
如果全世界都唔知有你既存在, 會唔會...... 你可能...... 係第三者??

公爵府

你將來會有好多難堪的說話聽 ( 婚前AND婚後 )佢地家人會俾好多人身攻擊你.而且連你外家的父母OR姐妹都俾人攻擊埋.你的路很難行呀.....

複式洋房

係呀, 而家未見已做好心理準備。 要樂觀面對

男爵府

引用:個男人咁都講得出,佢當你低能定佢真係低能

原帖由 catlover1026 於 14-07-09 發表
個男人咁都講得出,佢當你低能定佢真係低能,不過你又信佢呢下好笑
希望你 ...
愛情真麻目,希望佢無睇錯啦

子爵府

catlover1026 發表於 14-7-9 09:08
希望你 ...
所以懷疑係膠舖,边有公屋出身父母,「大把$」供個仔去澳洲讀書,只係要「靚」新抱?HKU、四大會5收貨?當故仔睇

Chowying  我都覺   發表於 14-7-10 22:42

複式洋房

引用:Quote:catlover1026 發表於 14-7-9 09:08

原帖由 joan246 於 14-07-09 發表
所以懷疑係膠舖,边有公屋出身父母,「大把$」供個仔去澳洲讀書,只係要「靚」新抱?HKU、四大會5收 ...
我都想一切都係膠

侯爵府

佢父母以為自己個仔係皇子?
洗唔洗好似清朝咁「選秀」過關先?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

呢個POST 八個字 : 沒有再膠、只有更膠 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

引用:同男友拍拖兩年,+一直視佢為結婚對象,+但從

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
同男友拍拖兩年, 一直視佢為結婚對象, 但從來沒有見過佢屋企人, 為了這件事情跟他吵過很多次, 總覺得佢唔在 ...
Sorry, 請原諒我比較直接,
如果你男友係因為父母要求佢搵個靚女友,
而因為你唔夠靚,怕父母唔like,
所以行2年都唔帶你番去見屋企人,
我覺得你男友直情係高分低能,有冇自己思想?
佢父母讀書少,膚淺d,唔怪佢,
佢自己讀咁多書都同意父母嗎?
唔識保護自己女友的男人,
外在條件有幾好都冇用啦下嘛?

男爵府

育兒性格勳章

cassie211104 發表於 14-7-7 11:21

唔好介意,你大學畢業,四大做野,屋企唔差,知書識禮,點解要去矮化自己。你外貌如何,你男友跟你一起前也知吧,仲用咁既藉口推搪見家長,似拖住你多些 (只是個人觀感,不喜勿插)其實男人好少像女人好care屋企人點看自己伴侶,而且他及他家人太自我彭脹,眼中只有自己,唔計他家人接不接受你,將來相信他們不會尊重你,仲一唔一起看你的愛可以幾包容,時常說愛是兩個人的事是bullshit, 只要你身處香港,結婚就是兩家人的事,像你這般有學歷有事業有家底,我看不到有什麼襯不起囉

仲有外貌評論絕對主觀,如果你認同他及他家人真的枉你讀咁多書,亦對不起自己父母,人一切正常五官端正已是上帝恩賜,你本身家教,事業及學歷絕對足夠帶給你自信美。

只能說面前那位未必是對的人。

大宅

你男朋友唔可信

hunghungb  Agree  發表於 14-7-10 18:55

首頁

尾頁

跳至