少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家 小五建議一星期俾幾多錢零用錢?

另外快將暑假, 暑假會唔會都俾零用?

水晶宮

回覆:零用錢...

10元,純粹比個小朋友一星期買1次零食、足球卡或儲錢買自己鍾意的文具

男爵府

引用:10元,純粹比個小朋友一星期買1次零食、足

原帖由 birdbird 於 14-07-07 發表
10元,純粹比個小朋友一星期買1次零食、足球卡或儲錢買自己鍾意的文具
暑假都照俾呀?

birdbird  係,如果佢記得問我拎的話  發表於 14-7-7 19:27

男爵府

唔好意思,係咪通常小朋友要自己問拎零用錢,否則唔俾? 朋友教我咁。

水晶宮

引用:唔好意思,係咪通常小朋友要自己問拎零用錢

原帖由 hi_baby 於 14-07-07 發表
唔好意思,係咪通常小朋友要自己問拎零用錢,否則唔俾? 朋友教我咁。

...
哈,我係!
我同個仔講,每逢星期六、日是發放零用錢的日子,但如他在這兩天忘記問我拿零用錢,那就算了,我不會補發給他的。他要等多一個星期他才可以要零用錢。

這一年以來,我仔很多時都沒意識問我拿零用錢,這可能是因為他根本不太需要錢

翡翠宮

畀面勳章

我和呀女一齊做張工作表,佢係月內肯負擔某項家務有x元,負責得多,零用錢越多。

平日佢已經有必需負責但無報酬的家務。

Pororokid  Good!  發表於 14-7-16 10:51
日日是好日

男爵府

引用:Quote:原帖由 hi_baby 於 14-07-07 發表唔

原帖由 birdbird 於 14-07-07 發表
哈,我係!
我同個仔講,每逢星期六、日是發放零用錢的日子,但如他在這兩天忘記問我拿零用錢,那就算了, ...
我個女都係成日冇問我拎………
佢想買自己心儀嘅文具先記得囉!
咁暑假你會唔會俾零用佢架?

男爵府

引用:我和呀女一齊做張工作表,佢係月內肯負擔某

原帖由 mother904 於 14-07-07 發表
我和呀女一齊做張工作表,佢係月內肯負擔某項家務有x元,負責得多,零用錢越多。

平日佢已經有必需負責但 ...
即係平日有零用,但暑假就變咗多勞多得,幫屋企打暑期工

翡翠宮

畀面勳章

hi_baby 發表於 14-7-7 17:52
即係平日有零用,但暑假就變咗多勞多得,幫屋企打暑期工
不是的,佢平日冇零用,所有零用都係要幫我打工自已賺。因為所有洗費都係屋企俾,每年亦有一定金額的利是錢可以自由支配,所以我唔俾零用錢佢,想要就要靠自己努力。
日日是好日

大宅

我給阿女一星期五十元,包早餐。

別墅

我比仔一星期$20,條件係每個星期一前問我,問係佢嘅責任,唔記得問就無零用錢。

佢通常儲起佢,儲到夠$100或者$500就比我,話:"媽咪,幫我存入我戶口。"

阿嫲比錢佢(阿嫲成日搵借口比利是錢,生日、開學、拜山、旅行⋯⋯⋯),佢會同阿嫲講:"你唔好比我,你比媽咪就得,佢會幫我存入戶口。"

男爵府

冇俾零用錢, 佢想買野就要問我

男爵府

我女現在p1.升p.2.我暫時無比錢佢..如果大d可能會比小小

珊瑚宮

hi_baby 發表於 14-7-7 15:47
請問大家 小五建議一星期俾幾多錢零用錢?

另外快將暑假, 暑假會唔會都俾零用?
小一二冇俾, 只有兩張10蚊紙傍身, 足夠兩程巴士由學校返屋企。兩年冇失過。

小三開始每星期5蚊, 包佢添補一般文具(唔見太多擦膠铅筆, 要自付買返), 如果有剩, 每學期尾可自主花費係我地認可嘅項目上。頭一個學期有乜剩, 因為唔見咗個筆袋.....第二個學期開始有錢剩, 買佢想咗好耐嘅哈利波特魔術筆, 才一個星期就後悔, 冇乜魔術可言, 又貴又無謂.....之後越來越會度住, 多數係買書(當然係閒書啦), 但識查下學校、公共圖書館有冇先下手。

小5一星期有50, 好少動用, 買書展書迷證咯, 打到釘嘅, 佢唔會亂買, 反而四大長老生日, 會出錢買蛋糕, 有時去探朋友仔病, 會買啲書俾人咁。

我覺得俾錢細路要按佢管錢能力, 唔係到乜年級幾歲就要俾幾多。

男爵府

回覆:wonderlulu 的帖子

小五一星期50蚊咁多? 一個月二佰蚊
我囡囡升小五,諗梗只係一星期10蚊咋,佢都冇機會用錢嘅!

大宅

原來各位家長畀嘅零用都多過我喔,
我只是每個月畀20元,
不過其他想要買的東西都是我負責畀錢買
由小學到中學都係冇變過,
無論放假返學畀足12個月。
佢哋好少會問我要,多數都係我自己准時畀,
有時仲話夠用了唔使畀,所以一直冇加過
知足常樂!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都係小五,以住冇特定比,只係間中比吓,但今年暑假起會每日比兩蚊佢,月結,佢通常唔會用,全部儲起,有須要可以買野。我覺得高小起已經可以正式比零用錢佢地教佢理財,想要定須要,應駛先駛。唔早d培養好習慣,大個左會不善理財,洗腳唔沬腳。你睇幾多年青人欠債就知啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

mother904 發表於 14-7-7 17:10

平日佢已經有必需負責但 ...
我仔都係咁

禁止訪問

大宅

我都想問下,我比左零用錢佢,佢全數存起,但轉頭叫爸爸買野比佢,點好? 我問佢又話會比返爸爸,之後梗係唔比啦~ 問題係,佢唔會用自己架錢~

首頁

尾頁

跳至