跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

都唔知點解, 阿仔之前瞓得好好, 2個月左右可以瞓到6-7個鐘, 由病左開始, 半夜就會起下身, 醒下, 到依家都差唔多一個月, 都未試過唔醒, 瞓到6點.

起初因為佢鼻塞, 瞓得唔舒服, 醒左, 無辦法, 要俾佢食, 但依家有時都有鼻水, 不至於鼻塞, 但係都會醒, 這個星期甚至醒2-3次.... 1次1點幾, then 2點幾, then 3點幾, 忍唔住, 就餵佢, 佢食完就會瞓到7點, 唔餵佢, 佢就會再係5點鐘多次, 成個星期都係咁, 我想死呀!

有無BB又係咁樣食返夜奶? 依家有無改善? 有無人知道原因?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你有無比佢食奶咀ar~
我軒軒都係要醒一次1-2點食多次奶先會瞓到第二日10點:tongue: .(再瞓之前一定要勁喊一兩分鐘又吾食奶咀抱住都吾得要係床仔勁喊先會瞓:-( :-( :-( :-( :-( .)
如果你吾想喂佢食奶可以比d暖水佢飲.等佢有d飽肚0既感覺.
不過之前有睇過有bk媽咪話3個月bb係會食多d,可能係吾夠飽要食多餐.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

洋房

我個B3個幾月, 一直都有飲夜奶, 通常3點幾同6點幾, 但呢幾日就1點幾都要飲, 唔知係咪因為天氣凍所以要飲多D奶呢

大宅

我個女呢排都食番夜奶都唔知點解
最慘係而家咁涷,怕佢起身食奶會涷親

男爵府

我個B呢排都醒多左,奶奶每日3點幾去跑步就會放返佢出廳,一喊我就會出去湊,呢排奶奶出左門口冇耐就醒,平日已每餐飲6安多D同未戒夜奶既阿B,醒左比奶咀都唔掂,要埋身再餵幾個字先瞓,但到大概5點又醒過,真係人都癲呀。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我名b早輪10點左右食,成4點幾先再食,跟住就可以9點左右,
最近要2點幾同6點左右食,搞到我都冇得訓....:-( :-(
唉,仲多唔多bb係未戒夜奶架??

別墅

原文章由 SEricsson 於 07-11-28 09:57 發表
都唔知點解, 阿仔之前瞓得好好, 2個月左右可以瞓到6-7個鐘, 由病左開始, 半夜就會起下身, 醒下, 到依家都差唔多一個月, 都未試過唔醒, 瞓到6點.

起初因為佢鼻塞, 瞓得唔舒服, 醒左, 無辦法, 要俾佢食, 但依家有時都 ...

可能係"快速生長期"呀! bb三個月及六個月時會吃多一至二餐架, 本書個"新生問題"那一章都有提過架

唔好恢心啦, 因為在"快速生長期"時, bb會大得好快架, 到時你見到佢大咗咁多, 會開心番的

加油呀!!

男爵府

大廚勳章

奶咀, 啜幾啜又喊, 因佢頂返出黎, 唔想食奶咀.

飲水, 巳經飲2安水, 都唔夠, 隔一個鐘又喊...

到最後至餵佢食奶.

原文章由 梓軒媽咪 於 07-11-28 13:08 發表
你有無比佢食奶咀ar~
我軒軒都係要醒一次1-2點食多次奶先會瞓到第二日10點:tongue: .(再瞓之前一定要勁喊一兩分鐘又吾食奶咀抱住都吾得要係床仔勁喊先會瞓:-( :-( :-( :-( :-( .)
如果你吾想喂佢食奶可以比d暖水佢飲 ...

男爵府

大廚勳章

我都有睇過本書呢個問題, 但係好似無乜答案咁.

本書建議餵密D, 食返3個鐘一次, 但係D時間真係好難就. 而且又無講, 半夜起身咁使唔使餵佢食呢? 我諗我今晚會瞓前再餵多一次, 希望佢可以唔使1點同3點起身食野.

原文章由 rowenahui 於 07-11-28 16:08 發表

可能係"快速生長期"呀! bb三個月及六個月時會吃多一至二餐架, 本書個"新生問題"那一章都有提過架

唔好恢心啦, 因為在"快速生長期"時, bb會大得好快架, 到時你見到佢大咗咁多, 會開心番的

加油呀!! ...

複式洋房

我個B由出世至而家都未試過戒夜奶,日日飲都醒幾次。
通常3點及5點。好彩我有姐姐幫手,唔係下一日唔洗番工。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

亞女呢幾日病咗...佢都係瞓得唔好,不過佢都唔係肚餓(佢一食親奶就嘔...>.<)
前個排佢都試過有咁醒過,不過佢都唔使我餵佢 - 如果佢本身係lie on her back 既,咁我就反轉佢畀佢扒係度瞓...總之就幫幫佢換下姿勢啦,之後佢就會喊兩聲然後瞓返...我都有2 個半月無餵過夜奶LU

大宅

我阿囝都係戒咗夜奶,最近病都半夜起身飲奶一係喊到拆天:-(

等待驗證會員

我呀女都係一樣,勁辛苦!夜晚唔敢叫姐姐攪,如果唔係姐姐第二朝抱住呀B瞓著覺
原文章由 totoromama 於 07-11-28 22:19 發表
我個B由出世至而家都未試過戒夜奶,日日飲都醒幾次。
通常3點及5點。好彩我有姐姐幫手,唔係下一日唔洗番工。
我都係想做個好人''遮''

複式洋房

佢日頭瞓成點?有無瞓多到?定係出緊牙仔?

我個仔之前有幾晚都係咁,而家時好時壞,琴日日頭同最後個餐之前可能比平時瞓多咗,半夜醒兩次.........如果抱住佢唔洗餵就唔餵,驚佢會習慣食番夜奶囉...不過有時抱住佢佢唔肯瞓,仲攰過餵佢就真.真係定唔順先餵.

大宅

我個仔都係, 戒了夜奶成個月了, 之前晚晚由9:30pm瞓到6:00am, 近呢兩晚半夜醒兩次 (12點幾, 3點幾).
點解, 會唔會因為天氣凍, 特別易餓?

大宅

我bb上個星期都係特然要飲夜奶, 晚上4:00幾就喊, 不過無辦法,佢要食都要比佢啦!! 不過食咗幾日又無事啦:tongue:
最好笑係嚇到我c6, 以為bb又要飲夜奶, 佢又無得訓

男爵府

大廚勳章

各位媽咪,

我尋日我試左瞓前加多一餐俾佢 (10點一餐, 12點一餐), 佢夜晚無喊, 瞓到7點至叫.

可能佢真係肚餓, 所以半夜三梗叫. 如你地阿B又係咁, 不如加多餐, 睇下佢會唔會好D.

大宅

I've the same experience with you. My son also didn't drink milk in the mid nite when he was 2 months old but yesterday he wake up twice (2:00 and 5:30). He drink about 60ml and then sleep again...I think because the weather is cold....

原文章由 MamaQueen 於 07-11-29 08:34 發表
我個仔都係, 戒了夜奶成個月了, 之前晚晚由9:30pm瞓到6:00am, 近呢兩晚半夜醒兩次 (12點幾, 3點幾).
點解, 會唔會因為天氣凍, 特別易餓?

別墅

SEricsson
你10點果餐飲幾多安奶? 之後12點果餐你又比幾多安呀b 食. 因健康院姑娘話食4安或以上都要隔4個鐘先好比佢地再食.

洋房

會唔會係BB唔夠暖呢?

我阿B之前幾日半夜都要起幾次(1:00,3:00,5:00), 但我噚晚俾睡袋佢訓又可以由11:00訓到今朝5點幾

首頁

尾頁

跳至