論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人的福利,權益係咪過好定過差?

大宅

回覆:wing326 的帖子

一定係過好啦!

wcpcelia  agree  發表於 14-7-9 09:24

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:各位知否香港對工人姐姐的條件,保障係咪特別好?

非常好。
佢哋同香港人一樣,跟足香港勞工法例,所以非常有保障。唯一唔跟係佢哋冇”試用期”我哋不幸搵件垃圾都要照梗

sally美美  講的太啱了!  發表於 14-7-9 23:15
sally美美  講的太啱了!  發表於 14-7-9 23:15
333s  無使試用期, 外傭唔做. 雇主还要出机票. 超于任何打工仔.  發表於 14-7-9 09:48
主 賜 平 安

象牙宮

wing326 發表於 14-7-9 07:43
工人的福利,權益係咪過好定過差?

HK 人打工,
1. 有冇 包机票? 24小時, 1周, 1个月 都要支付... 头一个月成本過万.
2. 試用期? 九成有對不.

一開始請, 有數字計
1. 手續費 8K , 孟似 平好鬼多 1K+.
2. 4010
3. 唔撈, 雇主支付 机票 3K
4. 保險 1K
(未計偷懶, 偷竊, 浪費, 多用水.火.電 .... ) 當 "全能外傭",
--------------------------------
16K (雇主 最低工資)??? 在職女性月薪 人人未必有 16-20K吧?

成本平均法
1个月內 maid 唔 do ... 好傷. 16K 凍過水
2个月內 maid 唔 low ... 8K
3个月內 maid resign .... 5.5K.

你炒佢 更傷 另加 4K
成本貴, 雇主只能 "忍無可忍, 炒 付多 4K.

誰才是真正受害? 还有一來, 唔想學識, 唔想做, 故意, 不合作.....
雇主还得教, 还是煮 比她食 (欠唔使喂)
你去教人. 都有錢收架.
你煮給人食. 有錢收架. 識煮最高薪.

都有具體數字...可以計.
最好笑我地美化, 外傭佢得 4k/月. 有冇此必要性?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

HK政府對工人姐姐的保障實太好!簡直過好

男爵府

回覆:各位知否香港對工人姐姐的條件,保障係咪特別好?

政府唔鼓勵請外傭, 你請得佢黎,一定要送佢走,唔係佢無錢走又要政府埋單?

大宅

以上幾位講的好啱!!除左冇試用期,仲有唔派工作證,反而派身份證!搞到D工人好八輩,冇分大細,仲可以去公立生仔、睇病!雖然佢果D身份證同港人有唔同!但係我覺得應該同澳門學習,持工作證,外勞務工證!從根本上一開始就來務工嘛,怎麼可以畀身份證呢,稱呼上已唔妥!合約最好一年一簽,簽2年好難啃,佢耐左冇危機感,佢走或你炒,居然雇主包機票,好唔公平羅!合約偏向照顧工人、保障工人!咩自己打工唔使自己畀機票、交通費嗎??!……講唔曬,總之好多條約係欺壓僱主!工人好則包機票冇所謂,工人做幾曰走,或冇工人能力,或者好衰格,都要畀機票,好煩!雇主冇左選擇杈!

首頁

尾頁

跳至