跳至

首頁

尾頁

民房

本人初o黎大埔, 請問大埔舊墟同阮鄴夢芹教學方法有什么不同, 着重課外活動及多元智能嗎? 辦學理代念是否有分別? 仲有無其他小學介紹? 請各位賜教!

民房

兩間都係好學校是但一間都OK

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

兩間學校係有唔同架, 八號舊墟成績及課外活動都有好好既表現, 阮鄭就傳統教學, 派中結果今年好有突出既成績...

兩間學校舊墟功課出名多壓力較大, 如果要父母要返工, 舊墟未必可以應付到...

原文章由 ragen 於 07-11-28 15:50 發表
本人初o黎大埔, 請問大埔舊墟同阮鄴夢芹教學方法有什么不同, 着重課外活動及多元智能嗎? 辦學理代念是否有分別? 仲有無其他小學介紹? 請各位賜教!

伯爵府

真的很難比較2間唔同嘅學校,但這2間學校的校風,學業成績均很好,可多作資料搜集,看看那間學校較適合自己的子女

我想每間學校也有最好及最差的學生,即係應唔應付到嘅都大有人在,所以都係睇自己心水啫~

[ 本文章最後由 MARS 於 07-11-29 11:14 編輯 ]

複式洋房

兩間都係唔錯的學校, 舊墟注重學生成績, 阮鄭重視品格全人教育.

複式洋房

原文章由 一個路人 於 07-11-29 18:45 發表
兩間都係唔錯的學校, 舊墟注重學生成績, 阮鄭重視品格全人教育.

同意! :-P

民房

我仔仔是聰明但懶散的人, 很難叫他坐下來做比較沈悶的工課, 我倆都要外出工作, 實在沒太多時間陪他温習, 我想找一間比較靈活的教學方式, 使他能啓發智能, 更加進步. 不知那問學校比較接近? 聽說賽馬會, 田家炳等也不錯, 不知如何選擇.

洋房

原本覺得阮鄭夢芹比較好
不過而家......

民房

原文章由 老太 於 07-12-10 21:58 發表
原本覺得阮鄭夢芹比較好
不過而家......

如今如何?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

每個人既要求唔同, 每間學校仲有利弊, 在乎學校與家長之間既溝通, 人與人之間都有主觀與客觀之分別, 唔可以因個別既問題判斷一間學校好與壞...

有好多家長回想當年揀學校時, 都抱著人試我試既心態, 入到心儀學校固然開心, 但係讀後有苦自己知, 成績不理想時, 就話學校的不是, 未免對學校不公平...

有時候家長都要反醒係唔係自己對學校對仔女有過高要求, 人就係永遠要聽好既說話, 當聽到見到壞既說話是就避之則吉, 越蓋越埋, 所以我好認同和富大埔所講既"大眾公認的問題(對一些學校來講)就要提出來等大家留意下!"

至於阮鄭係較保守既傳統教學學校, 不過時移世(逆)須面對現實, 由於收生問題, 下午校只好轉做小班教學, 我覺得係一件好事, 大埔剎校情況不斷, 能夠有此轉變未必無壞事, 亦未必會影響教育質素...

原文章由 ragen 於 07-12-10 22:29 發表

如今如何?

別墅

我想上大埔舊墟.不知行不行呢

首頁

尾頁

跳至