論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位,

我菲律賓工人一向好差, 本年11月3日做滿2年, 因數月前家父交通意外, 我要返工, 家有2個小朋友,好忙, 於是再同佢續約. 續約前她要求聖誕節回家三個星期, 我要求佢同意返去前打避孕針(佢己婚, 有個女). 大家口頭同意後續約. 10月我訂機票, 發現去MANLA好爆. 佢話唔介意時間同轉機. 但我都係訂直航比佢, 來回都要3000幾蚊,定12月21日走.

琴日佢又話請假, 話領事館CALL佢去, 要SHOW機票同PASSPORT. 續約到而家一個月己去了4次領事管. 今次第5次. 我比機票佢, 佢面色大變, 話CEBU AIRLINE好CHEAP, 拒收. 要坐國泰, 我話國泰一早FULL 左. 我叫佢收了機票要簽收, 并寫明如不能如期回港當是自動離職. 佢唔肯.

佢一味說機票CHEAP, 好危險, 唔肯簽, 咁我叫佢自己CHECK下, 出邊聖誕假D機票確係好緊張, 我話返去前我會同佢去打針, 佢話驚SIDE EFFECT, 我話我都打過,冇事. 佢話唔打. 我冇權FORCE佢. 咁我話我驚佢會有BB, 到時我會好麻煩. 佢話如果我FORCE佢, 佢會告我.我好嬲, 呢D係我地之間續約的AGREEMENT. 我話你唔收機票又唔打針, 不如唔好返去. 到明年LOW SEASON 我先比你返. 你之前O.K.先續約, 冇心不如唔好續. 佢叫我炒佢. 我唔肯, 我話你要走就走, 我唔會炒你. 大家開始駡戰, 兩個小朋友在床上被吵醒大哭, 佢不停地打電話比D姐妹, 跟住工會等人,不停地大哭講電話, 我兩個小朋友好驚. 一直在哭.

想問下各位,
1) 我張機票是來回1年有效期, 不可REFUND, 一年內可更改日期. 如炒佢, 是否比呢張TICKET佢. 佢做了兩年連一個月, 是否要比多張機票佢?
2) 如炒佢, 比清晒數, 佢拒簽收,唔走, 我可以點?

3) 佢係一個成日計較的人, 如走時可否開CHECK比佢, 我以前出糧係比開CASH.

4) 可否LIST我要比咩錢佢?

5) 女女要考試了, 是否遲兩星期先炒? 如果唔係我會踢晒腳.

[ 本文章最後由 TINGMUM 於 07-11-29 13:32 編輯 ]

子爵府

你真係唔應該有小朋友係屋企同佢開波,嚇親小朋友有咩謂..............加上你無權要佢打避孕針,機票就唔需要理佢中唔中意.
炒佢幾時都得,橫掂你要用人一個月通知期,即日生效.唔好益佢,不過小心佢玩野,
炒佢唔走咪報警羅,出cheque無問題最緊簽收文件.
炒佢機票可以用返呢張,補年假,如果即炒補一個月.

原文章由 TINGMUM 於 07-11-29 13:28 發表
想問下各位,

我菲律賓工人一向好差, 本年11月3日做滿2年, 因數月前家父交通意外, 我要返工, 家有2個小朋友,好忙, 於是再同佢續約. 續約前她要求聖誕節回家三個星期, 我要求佢同意返去前打避孕針(佢己婚, 有個女). ...

大宅

我都話呢d係超級"卜街"啦!要就就,夠死講cheap機票?同佢講再瞭罄我,打包送你走

大宅

多謝你地咁快回應. 我今日同公司遲工, 想自己照顧返小朋友.下星期女女考試, 跟住放假, 屋企冇人唔得.

想問下, 除用返來回機票, 我使唔使另補一張單程機票比佢, 因佢做了2年連一個月. 是否比cash, 幾多錢到?

原文章由 細佬b 於 07-11-29 14:14 發表
我都話呢d係超級"卜街"啦!要就就,夠死講cheap機票?同佢講再瞭罄我,打包送你走

男爵府

咁衰架!!玩死你
cheap機票!! d菲姐, 最叻講完唔認數,
你唔好咁嬲, 冷靜d, 才沒有下錯決定!!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 TINGMUM 於 07-11-29 14:36 發表
多謝你地咁快回應. 我今日同公司遲工, 想自己照顧返小朋友.下星期女女考試, 跟住放假, 屋企冇人唔得.

想問下, 除用返來回機票, 我使唔使另補一張單程機票比佢, 因佢做了2年連一個月. 是否比cash, 幾多錢到?

...

如果你係炒佢,只要比一張返菲律賓機票就ok,就算佢做左2年連1 個月都吾使另加1 張來回機票,因係佢之前無返去,就算佢或者agent同你講要比佢都吾使理佢,法例無規定吾走都要比機票$,不過你己已買來回機票,就比厘張佢.

大宅

原文章由 TINGMUM 於 07-11-29 13:28 發表
想問下各位,

我菲律賓工人一向好差, 本年11月3日做滿2年, 因數月前家父交通意外, 我要返工, 家有2個小朋友,好忙, 於是再同佢續約. 續約前她要求聖誕節回家三個星期, 我要求佢同意返去前打避孕針(佢己婚, 有個女). ...

僱主選擇買邊條航線唔到佢話事,如工人態度有問題,我就會唔再用佢,唔好等囉!

翡翠宮

what a crazy maid!!

珍珠宮

正PK!!! 再嘈! 叫你坐船返去!!

男爵府

唔好諗啦!一定要抄啦!

大宅

機票唔洗理佢(鬼唔望佢到時撞機)

不過人工個度就有d問題,而家先出cq,之前個D有無簽收?!
而家係驚佢玩野,用假飛黎呃佢(搵 travel agent 出一張已 confirm 既 itin),叫佢自己簽好返哂D野就出比佢...
當然飛就唔會比CX佢啦,不過做好哂野應該都OK既...

子爵府

你個工人係到玩野啦,有無可以去領事館要去4,5次呀,都唔知去邊,你一定要即炒,你找人幫手睇小朋友啦,還點都買左機票,同時勞工處無話一定要買邊間airline比工人,總知回國就可,

想問下各位,

侯爵府

你有無錄佢音呀, 同呢d 甘醒既工人, 要錄音架, 我幾次同工人講呢d 野, 我都用mobile 錄定佢音, 好清楚講晒日子, 時間, 同埋機票呢d 野架, 萬一佢第時走左去告我, 我都有evidence, 你今晚再平心靜氣, 同佢傾多一次, & 錄音, 吾好比佢知呀, 袋係你衫袋............但你要留意, 有d 電話, 每1分鐘就會do 一聲提你架........

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果我係樓主,我會唔出聲,一野"的"左去一齊去勞工處搵調解員當面計數.
嫌機票??
您個bun咁串,不易久留啦,可唔可以盡快炒呀,佢call得工會,玩硬您呀.去4,5次領事館??我bun返過去3次啦,都唔駛去咁多次啦.佢真係9唔搭8.去申請去加拿大似d呀.

樓主,您無權叫佢打針架,口頭協議??咁您都信佢??唔怪得佢恰您啦.

公爵府

好媽媽勳章

口頭協議 - 再一次提醒大家, 你同工人之間不可在ID407上的條文外, 另訂協議, 係冇法律效力架. 到時同勞署人員或勞資庭講都冇用.

仲有呀樓主, 你一直都係出cash, 個工人好易告你underpay (不過bun就少d, 如果係印, 真係十個十個都中), 記得今次final payment唔好再心軟, 全部跟足簽足文件+錄影+第三者証明.

公爵府

好媽媽勳章

邊間airline - 工人冇得揀就梗架啦, 佢都short架!!
我工人係direct hire, 我十分無知地買咗菲航比佢黎上工; 後尾同佢傾計, 佢話第時買Cebu比佢得架啦, 都好安全又唔會delay, 坐得過架.

大宅

呢件菲一定即炒啦!仲比佢留低?點知佢會搞咩!
嫌機票cheap我都係第一次聽,佢咁高貴咪自已買張high機票囉!:tongue: 買張頭等機票好唔好?佢都short short地!?-(
如果唔緊張錢的話,呢張機票唔好比佢,再買張最cheap機票比佢呀!:tongue: :tongue:

男爵府

哈哈,我俾妳更無知&天真~

當年前賓要走時問可否有DIRECT機?
我同佢講,我買菲航仲OPEN TICKET
佢立即兩眼發亮,
我點解要俾多成千蚊佢,我真係唔知~ :-|

原文章由 ellawyc 於 07-12-5 13:22 發表
邊間airline - 工人冇得揀就梗架啦, 佢都short架!!
我工人係direct hire, 我十分無知地買咗菲航比佢黎上工; 後尾同佢傾計, 佢話第時買Cebu比佢得架啦, 都好安全又唔會delay, 坐得過架. ...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

urgent - cheap air ticket

I know my maid actually will not leave H.K. She just resign and will find new employer again. She is really no good. What type of air ticket is most suitable ? I want to buy cheap ticket becoz she will not take the flight.

首頁

尾頁

跳至