興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友兩歲多,一日跳不停,我而家用canon 500D + kit lens + 85mm f1.8 但影不到他,因為他跳得太快,轉乜野lens 好?還是要換body?

大宅

回覆 florals1 的帖子

點影唔到?對焦唔切?凝結唔到動作?

複式洋房

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM 不錯

男爵府

85.8已經係數一數二既快鏡黎wor. 你平時用咩野mode影呀

複式洋房

set 快門快d 會唔會好d?

大宅

回覆:影小朋友用什麼鏡頭

要set 高iso 才行。

大宅

用快門先决,用1/250 s 試試看,出來暗就慢番D,都是不清就再快D!

用戶要求終止服務

florals1 發表於 14-7-10 01:49
小朋友兩歲多,一日跳不停,我而家用canon 500D + kit lens + 85mm f1.8 但影不到他,因為他跳得太快,轉乜 ...
係乜環境下影唔到?....用乜對焦模式?
如...室內/外...光線充足?...迎面跑? ~~~

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

用TV mode 迎面跑,快門太快,相太暗,或者因為室內?走去canon showroom, 介紹買ef24-105 f2.8, 但是要萬七,好似太貴?請問f2.8會不會太blur?

大宅

會唔會係對焦用左單點, 有無用AI追焦, 迎面跑既話, 唔SET追焦咩機都死
小朋友快極都唔會太快, 一般情況下, SET好快門先決 (1/125s左近啦)
Set左追焦, 以500d來講, 應該10張都對到4, 5張的
85.8都算對焦快架啦, 仲有, 迎面跑, 你有比足夠既距離去影嗎
如果太近, 會唔會小朋友跑2步就已經入左支鏡既最近對焦點呢

另外, 支鏡應該係24-105 f4 or 24-70 f2.8, blur唔blur都有好多因數
唔係話用到1.4就一定blur, 如果個人離支鏡好遠, 用到1.4都唔會blur
Blur都有好有唔好, 有時可以突出個主體, 不過同時都會好易對唔準焦
所以影呢d, 我通常都會set f.4 – f5.6, 再叫小朋友唔好太近背景

大宅

剛睇到你講室內, 咁真係難影好多啦, 因為好多時都唔夠光, 一係就要加支有高速同步既閃燈
仲有, 用到85.8係室內影小朋友迎面跑, 仲要係500D, 你的家都應該要夠大
其實都唔係影唔到既, 只係難HANDLE D啦~~
講番, 如果室內影既, 我會建議用24-70 F.2.8 / 35.4呢d鏡, 有大光圈, 變焦又靈活d
如果等得既, 等埋色馬出既24-70 f.2, 雖然未出, 不過睇番最近色馬既鏡, 應該唔錯

大宅

樓主用500D 乘番crop factor 支24-70 就變左 38.4-112 這個焦段不好用呢!
不是買支貴一貴就什麼都行的,恆定f/2.8是好用的不不會太blur,
所以硬是要換過支kit 鏡的話,我會推
Sigma 17-50 f2.8 EX DC OS
(x1.6crop factor= 27.2-80 f2.8)這焦段好用得多。
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/standard/17_50_28/

或者再大光圈D (blur D )(貴D)
Sigma 18-35 f1.8 DC HSM
(x1.6 crop factor= 28.8-56 f1.5)這焦段好也不錯。
http://www.sigma-photo.co.jp/eng ... 013/#/specification

大宅

如果小朋友迎面跑過來既話,追焦再快都無用的,比你追到中焦再暴光,
再快都要0.0Xs吧,跑過來的話0.0Xs 之後距離都吾同了啦,光圈越大景深越淺就越不中焦,
我會預定一個距離,先半按快門對住一個距離hold住(識用的話用AFL也行),對地面也行,
距離定好了,再構圖,等小朋友跑進這個距離立刻全按快門,除非你反應慢啦,否則一定拍到,用這方法手機都拍到。
看似很難,其實所謂構圖只是抬番平部機而已,原本對住那個預設距離的地面的。

大宅

用大光圈既試下

用戶要求終止服務

florals1 發表於 14-7-11 01:56
用TV mode 迎面跑,快門太快,相太暗,或者因為室內?走去canon showroom, 介紹買ef24-105 f2.8, 但是要萬 ...
小朋友迎面跑....係比較難處理既問題....日光還好dd....光線充足唔會令反應慢左
問題係 部機對焦速度 + 鏡頭反應速度...我唔係Canon用家...我所知600D都算係入門機

過往經驗...若小朋友高速在日光充足下迎面跑來...就算入門機亦未必應付到
600D配kit鏡/85mm f1.8對得焦黎....主體已走出景深範圍...即係失焦

解決方法都係用錢....自己平衡下值唔值
1. 入支高階d既有USM或同級既鏡頭....大光圈(可提升可用快門速度...但太大光圈下...景深淺...又有機失焦)
2. 仲唔得既就唯有諗換機...較高階機 如5D Mark III以上...對焦系統會快d...快門遲滯會短d...低光下準d

試諗諗...部機都反應慢(尤其是低光) + 鏡頭反應一般...要對到焦 又要主體仲係景深內 是否要 快反應?
主體打橫走就對機鏡要求低d....因景深變化較少
陷井對焦係另一可試方法...但要熟用...又未必可以全中
set低快門用景深去就主體...都可以一試...但快門速度慢左...光圈要大/ISO要高番...成功機會仍唔大...始終對焦+快門遲滯都係反應慢

最後...shutter mode...高快門 若鏡頭已自動開盡光圈(尢其係kit lens細光圈鏡)...即係話入光不足....當然相會暗~~~

用戶要求終止服務

-deleted-

洋房

首選 大光圈 wide鏡 最好有埋防震

大宅

光線不足,拍攝快速物體要用高 ISO 是常識吧!

用戶要求終止服務

快速移動....光線不足...高ISO...提升快門....當然係非常一般常識吧
將高ISO 當為最終解決方案...相信...就唔係一般常識了~~~

首頁

尾頁

跳至