母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我b仔1個月大, 食人奶所以常常有大便.是否要改食奶粉, 因為食奶粉比較少便便...好煩....
以至pat pat 有尿診(像脫皮紅色幾點)好心痛.....
請問有無人知邊隻尿診膏好?
我已經用過aqueous cream & mustela 都唔得!
有無人可以話我知?? :-( :-(

男爵府

BB大便多咪好囉, 代表消化好喎, 真係唔明你點解會希望BB小D大便而食奶粉?-(

初初一個月食人奶的BB, 大小便都係跟餐, 你注意D換片, 用溫水加棉花(唔好用濕紙巾), 同可以試下用最便宜又有效的凡士林擦pat pat.

大宅

係啦, 大便少即係消化唔好,
你都想bb健康d架~
我個仔果陣都係餐餐痾,
次次食完都要換片~
記住要換片換密d,
抺乾淨d同埋等乾左先著片~
如果情況嚴重就睇下醫生啦~

大宅

回覆 #1 dadajj 的文章

再介紹一個方法給你, 等bb pat pat 好d. 呢個方法係我個中醫師教的, 我地一家人都好信佢, 我兩個仔 (2.5yr, 1.5yr) 都係用呢個方法. 就係用些少(幾粒)粗鹽加和暖水處, 用棉花 (卷裝, 可以在藥房買, 約$10) 清潔bb 個pat pat. 鹽可以有些少消毒作用, 希望幫到你個b. 我個人就唔係噤鍾意用濕紙巾, 始終係有化學成份!

複式洋房

好多謝你們的意見!
但呀b次次換片都一路換一路呵!好難吹乾個pat pat.
唔知你地有無呢種情況?
而且呀b食奶的情況亦不大好, 因為他每次只吃10-15 mins,
因此, 放屁連便便一起來,最後再加尿尿 所以每次換片時情況都相當惡劣...

大宅

每次換片都有好多嗯嗯是不正常的。尿疹應該是嗯嗯"剌"的。可能食得太多前奶了!嘗試每次餵耐D(30分鐘),如果BB每次只肯食小小,每次都俾同一邊,每3個鐘才換另一邊餵。
laughin' to keep from cryin'

大宅

係呀, 前奶係有輕瀉作用

原文章由 wawamama 於 07-11-30 18:30 發表
每次換片都有好多嗯嗯是不正常的。尿疹應該是嗯嗯"剌"的。可能食得太多前奶了!嘗試每次餵耐D(30分鐘),如果BB每次只肯食小小,每次都俾同一邊,每3個鐘才換另一邊餵。 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

你有無注意自己飲食?
我BB有一輪都因為多poo poo 紅pat pat
我個陪月就叫我唔好食太多水果 (有輕瀉作用)
之後我就淨係食apple + 用棉花 instead of 濕紙巾幫BB抹pat pat + 搽護pat pat cream
過2日就無事啦~~

大宅

i put vaseline on bb patpat........

民房

我個bb都係呀, 一換片片就放poo poo
抺乾淨左 換入新片就 poo poo, 再抺抺抺, 再換入新片 又poo poo poo....連換3次...都係咁.
唔抺佢個 屁屁又會唔poo poo 喎
以前都好多屁, 屁+ poo poo 一噴, 成身都係 = ="
比心機掃風, 會小d屁嫁
我都係搽vaseline, 有poo poo 時你見佢個屁屁係紅紅地, 但如果果條片片無poo poo 時, 個屁屁係正常嫁

我99話你幫佢換片片時如果佢係度poo poo緊, 你可以試下 doubt起佢, ng ng聲, 試下佢會唔會再放, 先包返條片, 咁唔駛咁煩喎

男爵府

多哥哥,
是否需要用煲過的暖水, 定水喉水都ok ?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 dadajj 於 07-11-30 18:01 發表
但呀b次次換片都一路換一路呵!好難吹乾個pat pat.
唔知你地有無呢種情況?
而且呀b食奶的情況亦不大好, 因為他每次只吃10-15 mins,
因此, 放屁連便便一起來,最後再加尿尿 所以每次換片時情況都相當 ...

dadajj,
我的bb換片片都係用暖水加棉花來抹的. 因為濕紙巾有太多化學成份, 好易刺激bb的皮膚. 我在早產嬰兒的topic見早產bb一定係用暖水加棉花抹的.
吹乾個pat pat ~ 我會用濕棉抹完後再用tissue印乾bb的pat pat. 記住係"印", 唔係抹. 乾tissue用抹的手法可能會整損bb的. 印乾bb的pat pat, 天氣暖時我會隔10零20秒才包番片片.

MelodyLeung11,
抹bb的pat pat唔需要用熟水. 我係水喉水+熱/滾水. 因為換片的地方離廚房幾遠, 我會用一個細的保暖瓶裝1樽熱水放在洗手間/就手的地方.

dadajj,
bb patpat紅/有紅疹時我會幫佢塗Johnson baby那隻尿布疹藥膏, 搽左好快好. 我都有用過medela那隻, 不過都係覺得johnson好用d.
改食奶粉 ~ 冇需要的. 只要勤幫bb清潔, 用對的方法(暖水+棉花, 再印乾), 再搽埋尿布疹膏, bb的pat pat好快好.
為了bb的身體健康, 梗係食最好的人奶啦. 同埋到bb 2-3個月大時, 大便的次數會減少的.

複式洋房

我現在每次bb有便便 就在面盤放暖水沖-抹乾-再搽尿診膏, pat pat 已好了很多. 因為bb 每次換片都一路換一路呵 ( 尿 + 便便 )
所以根本無辦法印乾. 直接沖暖水反而可解決到以上問題.:mrgreen:

原文章由 amypekkle 於 07-12-4 10:32 發表

dadajj,
我的bb換片片都係用暖水加棉花來抹的. 因為濕紙巾有太多化學成份, 好易刺激bb的皮膚. 我在早產嬰兒的topic見早產bb一定係用暖水加棉花抹的.
吹乾個pat pat ~ 我會用濕棉抹完後再用tissue印乾bb的pat pat. ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Johnson baby那隻尿布疹藥膏 is very good, it contains zinc oxide, or you can simply buy zinc oxide from pharmacy.

Keep the pat pat clean and dry and clean with cotton pad + warm water. It will get better soon.

Don't give up breastfeeding. It is the best for the baby.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊