跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我b仔1個月大, 食人奶所以常常有大便.是否要改食奶粉, 因為食奶粉比較少便便...好煩....
以至pat pat 有尿診(像脫皮紅色幾點)好心痛.....
請問有無人知邊隻尿診膏好?
我已經用過aqueous cream & mustela 都唔得!
有無人可以話我知?? :-( :-(

別墅

我bb初回家果幾日個pat pat都有尿診,後來我買左無比膏果支'寶貝濕疹膏',搽左兩三日就好番哂,到現在兩個幾月都無翻發過﹐ 你不如試下,在藥房有售,好似十七、八蚊!

原文章由 dadajj 於 07-11-29 22:29 發表
我b仔1個月大, 食人奶所以常常有大便.是否要改食奶粉, 因為食奶粉比較少便便...好煩....
以至pat pat 有尿診(像脫皮紅色幾點)好心痛.....
我已經用過aqueous cream & mustela 都唔得!
有 ...

複式洋房

我bb都係初回家時pat pat好紅,而且仲有一粒粒白色膿,我就每次換片後搽凡士林,好快就好番啦!:lol:

男爵府

我阿b都有尿疹,重幾嚴重添,佢個pat pat 紅紅紫紫,又脫皮,個心又痛又登佢辛苦。可能佢皮膚比較差/敏感,我試過用凡士林、花士令,又試過egozite 的尿疹膏,但係完全唔work。醫生話密d同佢換片同要埋話佢食多d後乳就會好番(前乳多d水,後乳多d脂肪,前乳會令到大便稀d"那"住個pat pat),但依然冇幫助。最後用咗zinc oxide 藥膏,即刻好番好多。依家加埋每次同佢換片時用金銀花水抹pat pat(阿媽教嘅,同好多人都有咁做),情況又再好d,冇再脫皮同紅紫,不過就重紅紅地。

原文章由 dadajj 於 07-11-29 22:29 發表
有 ...

男爵府

BK Milk勳章

唔好唔餵人奶唷!食奶粉都有尿診嫁! 勤d幫bb換片啦!

我個b都有用寶貝濕疹膏同換片後用六一散(中式爽身粉), 用金銀花水抹pat pat都ok嫁!

複式洋房

有一個朋友亞B都有尿疹, 重幾嚴重, 個pat pat 紅晒, 經我一個護士朋友介紹左一隻比佢, 用後紅色慢慢小, 市面上好難買到, 她經藥行訂, 如果你們想試下可以PM我, $70一盒, 有6個. 我仔仔都有用, 用左效果非常好. 牌子"DYPROTEX"出面要$80-85一盒.

希望可以幫到你們啦~:D

[ 本文章最後由 隨緣幸運草 於 07-12-1 17:46 編輯 ]

複式洋房

金銀花水...
係咪係藥房買回來煲水就得?

原文章由 Utor 於 07-11-30 11:24 發表
我阿b都有尿疹,重幾嚴重添,佢個pat pat 紅紅紫紫,又脫皮,個心又痛又登佢辛苦。可能佢皮膚比較差/敏感,我試過用凡士林、花士令,又試過egozite 的尿疹膏,但係完全唔work。醫生話密d同佢換片同要埋話佢食多d後乳就會好番(前乳 ...

男爵府

dadajj,

係呀,你問藥材鋪的人,佢會教你點煲。用綿花濕d金銀花水抹bb pat pat 就得嘞。
希望你阿b 嘅尿疹快d好番。

原文章由 dadajj 於 07-11-30 21:02 發表
金銀花水...
係咪係藥房買回來煲水就得?

洋房

我聽我朋友講佢個女係用雙妹X既雪花膏加少少水揸patpat好好,d尿疹好快就冇喇!佢話係佢媽咪教佢,以前佢細個都係咁用喎。大家不妨參考下。
[/url]

大宅

我用花士令ok喇,是見他嚴重紅先同塗一兩次藥膏...最重要保持乾爽及換片換勤d喇!!

http://www.lifeconceptshk.com/

複式洋房

經你們的提點和支持, bb pat pat 已好了很多, tks.

首頁

尾頁

跳至