烹飪搵食

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 snow123 於 5/12/07 11:26 發表
今早尷尬地問收銀拿回支雲利拿油, 好彩她比番我. 多謝惠x的收銀, 我慳番十多元.:lol

下次去sogo入貨平d ka,之前早幾個月我睇過唔過$10一支

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 snow123 於 07-12-5 11:26 發表
今早尷尬地問收銀拿回支雲利拿油, 好彩她比番我. 多謝惠x的收銀, 我慳番十多元.:lol

你有單..佢地實會比番你既:lol
不過要10幾蚊咁貴架咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

月希, 真的! 我個囡囡都覺得我好叻, 而且她高興可以和我一齊整餅, 又可整模, 今天我請了些給同學媽咪吃, 她們說雖甜些, 但好脆, 我說十分易整, 她們說連蛋都不用落, 又不用放雪櫃雪一陣, 立刻問我點整! 下次我想整朱古力COOKIES!
原文章由 月希 於 07-12-4 18:23 發表

甜咪下次落小d糖囉
小朋友實鍾意食架..因為好香口

囡囡話好味好囉..佢有冇覺 得你好叻丫??
我同佢整餅..佢成日都覺得我好叻架...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我昨天在百X買要$12.8, 買大公司牛油要$16, 十分貴!
原文章由 月希 於 07-12-5 12:44 發表

你有單..佢地實會比番你既:lol
不過要10幾蚊咁貴架咩?

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-5 16:44 發表
月希, 真的! 我個囡囡都覺得我好叻, 而且她高興可以和我一齊整餅, 又可整模, 今天我請了些給同學媽咪吃, 她們說雖甜些, 但好脆, 我說十分易整, 她們說連蛋都不用落, 又不用放雪櫃雪一陣, 立刻問我點整! 下次我想整 ...

係丫...覺得甜落少d糖就ok...
朱古力果個會麻煩少少架喎...
朱古力粒記得要隔水煮溶

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-5 16:46 發表
我昨天在百X買要$12.8, 買大公司牛油要$16, 十分貴!

哦...我買8-9蚊左右..
牛油就15個幾囉...

大宅

我睇咗召藥師的食譜, 怕買錯百x牛油(好酥). 所以走去惠x買材料, 佢得1個牌子supercook雲利拿油, 有折$11.5..........

下午整了月希的cookie, 好正呀, thank you.

珊瑚宮

原文章由 snow123 於 07-12-5 21:21 發表
我睇咗召藥師的食譜, 怕買錯百x牛油(好酥). 所以走去惠x買材料, 佢得1個牌子supercook雲利拿油, 有折$11.5..........

下午整了月希的cookie, 好正呀, thank you.

唔駛thanks啦
想問下你係用手搞定係用機搞?
因為之前mickeyeva用機搞,佢跟左我個份量話唔痴埋喎,要加多d牛油先得....
咁我一向用手搞既..都冇問題..想睇下你係點
唔知係咪用機搞就要加多d牛油呢 如果係..我可能要mark番係我個blog度..用機搞要另加適量牛油

別墅

原文章由 月希 於 07-12-5 22:28 發表

唔駛thanks啦
想問下你係用手搞定係用機搞?
因為之前mickeyeva用機搞,佢跟左我個份量話唔痴埋喎,要加多d牛油先得....
咁我一向用手搞既..都冇問題..想睇下你係點
唔知係咪用機搞就要加多d牛油呢 如果係..我可能 ...

月希,
我想問唔用雲利拿油用咖啡酒得唔得架??
thx!!:mrgreen:

大宅

醒目開學勳章

原文章由 召藥師 於 07-11-30 00:09 發表
妳睇吓算唔算易。

here

如果怕份量太多,可以計番條數整1/3。如果一次焗唔哂,可以用保鮮紙包好佢,放入密實袋,再放入冰箱,可放2個月都冇問題,要焗就早一日放下格回溫。

另外,由於每個焗爐爐溫有差異,焗到十分鐘後或者一聞到 ...

召藥師, 你整D COOKIE 好正呀~~ 請問COOKIE 模用膠好定用金屬好D ?

大宅

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-58598-action-viewspace-itemid-8261

月希:

我係用機整, 慢慢加麵粉, 最後有一個麵團, 跟著清洗用品, 放了麵團入雪櫃, 洗完嘢, 拿出來印模入爐, 熱食好好味. 凍了後食, 就覺得咸了少少, 唔知係唔係用了"含鹽牛油"和加了提子.......

[ 本文章最後由 snow123 於 07-12-6 12:41 編輯 ]

珊瑚宮

原文章由 sesamecarol 於 07-12-5 23:38 發表

月希,
我想問唔用雲利拿油用咖啡酒得唔得架??
thx!!:mrgreen:

我冇試過喎...我多數只係整牛油cookie或者朱古力餅...
我唔係咁like咖啡...

如果只係落咖啡酒..我諗只會聞落有d咖啡味
食落都係牛油味喎...除非你落好多...如果落得多..你又要加番d麵粉...
因為落雲利拿香油都係最多一茶匙...只係有香味囉..

珊瑚宮

原文章由 snow123 於 07-12-6 10:49 發表
月希:

我係用機整, 慢慢加麵粉, 最後有一個麵團, 跟著清洗用品, 放了麵團入雪櫃, 洗完嘢, 拿出來印模入爐, 熱食好好味. 凍了後食, 就覺得咸了少少, 唔知係唔係用了"含鹽牛油"和加了提子....... ...

含鹽牛油都冇問題架...不過會喊係你加左提子就真 如果加提子就落番多少少糖..同用不含鹽牛油會好d

男爵府

多謝分享, 好彩冇走雞!!

男爵府

我都試整左,仲加左朱古力粒粒,好味
不過唔知點解我印完模,要有把刀仔幫下手先起到模?個度用左我好多時候

THX~月希好介紹

知足常樂     平凡是福 

男爵府

~~~DELETE~~~

[ 本文章最後由 vizzi 於 07-12-6 18:16 編輯 ]

瑪瑙宮

Hi Vizzi, 妳個模十分得意, 我想問在那處買? 貴唔貴?? 好襯我, 哈哈! 謝謝!
原文章由 vizzi 於 07-12-6 13:46 發表

不過唔知點解我印完模,要有把刀仔幫下手先起到模?個度用左我好多時候

THX~月希好介紹 ...

男爵府

原文章由 mickeyeva 於 07-12-6 04:51 PM 發表
Hi Vizzi, 妳個模十分得意, 我想問在那處買? 貴唔貴?? 好襯我, 哈哈! 謝謝!
係整蛋糕既材料鋪買,不過唔記得邊間!
$10左右!

大宅

啱啱整咗喇,真係好易+好味,兩個仔食唔停口
thanks 月希
請問仲有冇啲簡易麵包、蛋糕食譜呀:loveliness:

原文章由 月希 於 07-11-30 16:20 發表
牛油 200g  糖 100g  麵粉 300g 雲利拿香油 少許
做法:
1. 先將牛油放在室溫待溶.
2. 將牛油及糖打至奶白色,再加少許雲利拿香油.
3. 慢慢加入麵粉.
4. 麵糰用木棍輾開,隨意用可愛餅乾模印出小花/動物等形狀的 ...

大宅

係wor,等我下次都加啲朱古力粒粒,仔仔好鍾意食朱古力
btw,我都要把刀仔幫下手先起到模

原文章由 vizzi 於 07-12-6 13:46 發表

THX~月希好介紹 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至