論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有。我第1次請工人, 用了一個好多人都唔會認同的方法, 但WORK咗~

第1天見佢幾好, 第2天跟佢講待遇﹕
1. 合約$3920, 我比$4010 (當時已立法, 新的法定工資), 那你不用出去找新人工的工作, 專心服務這裡
2. 首3個月法定假期 (5天)我包, 所以你不用外出找兼職, 我不想犯法
3. 包 $392 AGENT FEE
這待遇為肯定你的工作經驗的表現, 我期望你.....(本人的期望) 請她珍惜這份工

除此外, 都按佢表現, 間中有獎勵, 其實我感覺上不是「獎勵」, 係出自關心, 買開野買埋比佢, 有些似對屋企人咁, 佢好我好啦. 佢對我父母好好, 所以我連佢仔生日都會比錢佢買生日禮物,

我知我第2日就比好的OFFER, 好多人都話傻, 朋友話梗係當BONUS比啦.
但我當時想, 佢變衰時再救好難, 我寧願一開始對佢好, 搏一搏, 大不了唔得就炒, 我請番本地
同埋將心比心, 我都想為一個賞識我的人工作。

好幸運, 姐姐來了大半年, 非常錫我女, 無論工作態度和表現, 我都好滿意!
特此冒被插的風險, 與各位分享, 特別係雙職父母, 姐姐會單獨湊B 的僱主

男爵府

fourfour713 發表於 14-7-25 11:32
回覆 Happi_Mum 的帖子

其實冇話一本通書睇到老既!

我姐姐都係咁講, 佢提出不用長期服務金, 希望留耐D, 說做得開心。

之前又曾提出免費幫我媽清潔, 當然我拒絕了

男爵府

回覆 fourfour713 的帖子

AGREE , 我都有強調, 我不是有錢人家, 因為佢之前在星加坡, 個僱主好有錢, 我唔想佢比較

男爵府

AhC 發表於 14-7-22 09:16
Yes, but not in the form of money!

我都唔慣折現, 但其實折現最實際, 我除咗電話卡, 和咖啡外, 唸唔到佢中意D咩

最近佢個仔生日, 十幾歲, 我睇過書和玩具, 都揀唔到, 後來比CASH佢個仔自己買, 原來佢要買衫,

我先想起, 她家比較窮, 原來要這些

男爵府

樓主, 其實講到尾, 睇你覺得你姐姐值幾多la

首頁

尾頁

跳至