論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

我照比MIN PAID,其實佢地相對起佢地自己國家已經高人工,而且食、住等都全包了。

不過第一日開工、過時過節、生日等都會比利是既!

但呢啲都係要睇返姐姐表現,唔可以比佢地覺得係奉旨拎既。

我已一早講定,我地唔係有錢人家,
如要搵高啲人工、好啲待遇就請佢另謀高就。

好彩暫時黎左兩個幾星期,姐姐都OK!

Happi_Mum  我打好多字, 出唔到-_-  發表於 14-7-25 12:22
Happi_Mum  很錢的, 我不想她比較  發表於 14-7-25 12:21

大宅

大宅

回覆 bigyanb 的帖子

我聽翻來,不過我相信是真的。

我自己只給MIN PAID。
生日有蛋糕,新年有利是。
吃方面我吃什麼,她吃什麼。(當然沒什麼貴東西)
有提供咖啡/奶茶/公仔麵。
不過平日外出吃飯一定帶她,就算自助餐,飲宴都帶。

複式洋房

回覆:統計:大家有比姐姐高於min pay?

無,唔想做壞規矩

禁止訪問

回覆:統計:大家有比姐姐高於min pay

侯爵府

回覆:月亮BB 的帖子

即係不是你工人?

子爵府

剛完約個工人有.

續約時加嘅, 每個月多$500, 原因係佢真係做得好好, 錫我個女, 年年生日都買大大份禮物俾佢, 又整生日卡. 做嘢自動波, 我成日唔响屋企都會自動自覺做家務, 佢响度4年我屋企d鏡同鐵閘乾淨到反晒光, 而且從未見過蟻同甴曱. 可惜佢揾夠反去湊仔, 否則我會再加留佢, 講真, 而家好難請到好工人.

男爵府

有。我第1次請工人, 用了一個好多人都唔會認同的方法, 但WORK咗~

第1天見佢幾好, 第2天跟佢講待遇﹕
1. 合約$3920, 我比$4010 (當時已立法, 新的法定工資), 那你不用出去找新人工的工作, 專心服務這裡
2. 首3個月法定假期 (5天)我包, 所以你不用外出找兼職, 我不想犯法
3. 包 $392 AGENT FEE
這待遇為肯定你的工作經驗的表現, 我期望你.....(本人的期望) 請她珍惜這份工

除此外, 都按佢表現, 間中有獎勵, 其實我感覺上不是「獎勵」, 係出自關心, 買開野買埋比佢, 有些似對屋企人咁, 佢好我好啦. 佢對我父母好好, 所以我連佢仔生日都會比錢佢買生日禮物,

我知我第2日就比好的OFFER, 好多人都話傻, 朋友話梗係當BONUS比啦.
但我當時想, 佢變衰時再救好難, 我寧願一開始對佢好, 搏一搏, 大不了唔得就炒, 我請番本地
同埋將心比心, 我都想為一個賞識我的人工作。

好幸運, 姐姐來了大半年, 非常錫我女, 無論工作態度和表現, 我都好滿意!
特此冒被插的風險, 與各位分享, 特別係雙職父母, 姐姐會單獨湊B 的僱主

大宅

回覆 Happi_Mum 的帖子

其實冇話一本通書睇到老既!
不過我都贊成將心比己對待姐姐。

姐姐係好既話,唔比BONUS都會做得好!
姐姐係唔好既話,加人工,送禮,比BONUS都係唔好!

男爵府

fourfour713 發表於 14-7-25 11:32
回覆 Happi_Mum 的帖子

其實冇話一本通書睇到老既!

我姐姐都係咁講, 佢提出不用長期服務金, 希望留耐D, 說做得開心。

之前又曾提出免費幫我媽清潔, 當然我拒絕了

男爵府

回覆 fourfour713 的帖子

AGREE , 我都有強調, 我不是有錢人家, 因為佢之前在星加坡, 個僱主好有錢, 我唔想佢比較

男爵府

AhC 發表於 14-7-22 09:16
Yes, but not in the form of money!

我都唔慣折現, 但其實折現最實際, 我除咗電話卡, 和咖啡外, 唸唔到佢中意D咩

最近佢個仔生日, 十幾歲, 我睇過書和玩具, 都揀唔到, 後來比CASH佢個仔自己買, 原來佢要買衫,

我先想起, 她家比較窮, 原來要這些

男爵府

樓主, 其實講到尾, 睇你覺得你姐姐值幾多la

大宅

回覆 kogo 的帖子

冇! 不過佢生日, 聖誕, 佢鄉下新年, 香港新年會俾利是, 生日不用佢煮出街慶祝! 續約有一個月人工bonus, 機票offer CX直飛泗水.送過手提電話, 另送好多衫裙. 我工人好好,湊我女好有心機,煮飯好, 干淨 , 好記性, 夠笑容, 有時屋企人探我要煮10人飯都自動波! 不過我真係真心當佢係家人,話哂人地離鄉別井去照顧你嘅家,多些了解和關懷, 全家人都好鐘意佢!

伯爵府

畀面勳章

無……

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

No

別墅

我比4200

別墅

回覆:統計:大家有比姐姐高於min pay?

之前個姐姐有,做得好每年加。
新呢個如果做得好都會一樣。
同埋如果政府加min pay 就算contract 未完會跟番比佢。

侯爵府

複式洋房

回覆:Happi_Mum 的帖子

我同你一樣啊

首頁
34567...8

尾頁

跳至