跳至

首頁

尾頁

別墅

打從七個月開始,宮縮的情況頻密了,一天有十至十多次。十一月頭,忽然肚痛,第二天流啡及淺粉紅,到了廣華醫院去。

醫生診斷為作早產,做機後發現五分鐘宮縮一次,及有輕微陣痛,便進了產房,入院時才三十週,必須打兩支強肺針,及食藥控制宮縮,後來宮縮情況能受控制,轉到產前房住了十多天,現在回家也十多天了,一直食藥及臥床。醫生開假直到生bb為止。

醫生話我的情況是因為子宮敏感,而家唔准用手摸個肚皮;另外因為胎水多,20-25為較多的指標,我是23,醫生話胎水多有五成機會係正常,五成機會係因為bb有先天結構問題、發育不良或母親有妊娠糖尿。嚇死我,我之前係私家照過結構,尚算正常。所以醫生要我驗血糖,發現血糖有輕微超標,因為現在長期臥床,未能活動影響了血糖,現在要食營養餐。

本來我book了到私家醫院生,現在取消了,因為醫生話胎水多好大機會早產,目標希望過到三十七週,完成後期發育期(三十四為基本完成發育)。所以我都係會去廣華生,住院十多天,眼界大開。有空跟大家分享。

如果大家在懷孕後期出現經期般的陣痛(有規律),過頻的宮縮,流啡,見紅,或滲水,必須要立即入院呀。

希望各位媽媽都要平平安安。

[ 本文章最後由 agneslee28 於 07-11-30 10:17 編輯 ]
我們愛,因為神先愛我們。

洋房

好多謝你的分享, 我係第一胎.. 連縮宫是什麼樣都未知(我而家剛33週)...因亞b每次踢我時個子宫都好似想尿尿咁..同有點痛..
但我都有好似經痛的跡象.
越近生.. 個心就越不安...

複式洋房

謝謝你的分享, 我以為去到後期會冇咩事.
咁你要休息多d, 同小心d. 個人開朗d, 對阿b都好.
巳各位準媽媽亦要開始小心啦.

大宅

what's the feeling of 宮縮?

大宅

thanks for sharing, wish you and your baby healthy.
how's your experience in Kwong Wah?
is the doctor and nurse good?
how abt the environment?

複式洋房

我都已踏入35wks+4days,但都未feel到什麼叫宮縮。d人話宮縮時,成個肚都會硬。 所以我有時feel到個肚有小小硬咗咁,我即刻摸下個肚,但又摸唔到個肚成個硬。所以我唸唔似係宮縮,係bb郁到某條神經線吧!
我一由18wks開始,下體都有流些少淺橙色既水流出。最近流出的都是淺啡色水,我都唔知係未胎水?
成日唸係未生得呢?… d胎水都開始流出黎咁…

別墅

原文章由 bobomi0060 於 07-11-30 11:33 發表
好多謝你的分享, 我係第一胎.. 連縮宫是什麼樣都未知(我而家剛33週)...因亞b每次踢我時個子宫都好似想尿尿咁..同有點痛..
但我都有好似經痛的跡象.
越近生.. 個心就越不安... ...

宮縮係會成個肚變成一舊石頭咁,好緊好聚,大約二三十秒後才會抒緩下來。

如果下腹陰陰痛,可能係懷孕後期bb重量增加所致,同埋同下腹既韌帶和肌肉有關,如果痛楚沒有規律性,就可以放心了。

別墅

原文章由 kakashi 於 07-11-30 15:08 發表
thanks for sharing, wish you and your baby healthy.
how's your experience in Kwong Wah?
is the doctor and nurse good?
how abt the environment?

我入院的時候聽護士講係爆棚既時節。最高峰一日有五十幾個b出世。忙到佢地死咁濟。

整體來說,對醫護的感覺是不錯的,產科主要有三四個高級醫生,挺親切。顧問醫生係梁永昌,係係贊育過來的,好有料,好細心。

可能因為我有早產的機會,佢地做o左好多詳細檢查,俾我睇開的私家醫生仔細,所以都有d信心。

但衛生方面,真係麻麻,如果會去廣華生,必須要自備消毒洗手液,因為我住十二日所有洗手既洗手液機都係壞o架,咁樣好唔衛生,同埋對bb無保障。

[ 本文章最後由 agneslee28 於 07-11-30 18:29 編輯 ]

別墅

原文章由 fionchau 於 07-11-30 17:22 發表
我都已踏入35wks+4days,但都未feel到什麼叫宮縮。d人話宮縮時,成個肚都會硬。 所以我有時feel到個肚有小小硬咗咁,我即刻摸下個肚,但又摸唔到個肚成個硬。所以我唸唔似係宮縮,係bb郁到某條神經線吧!
我一由18wks開始,下體都 ...

你要聞下如果似水的話有無腥味呀,如果黏黏的是正常分泌,但又稀又透明又有腥味,就係羊水喇。要小心呀!

大宅

原文章由 agneslee28 於 07-11-30 10:14 發表
打從七個月開始,宮縮的情況頻密了,一天有十至十多次。十一月頭,忽然肚痛,第二天流啡及淺粉紅,到了廣華醫院去。

醫生診斷為作早產,做機後發現五分鐘宮縮一次,及有輕微陣痛,便進了產房,入院時才三十週,必須打兩支強肺針,及食藥控 ...
agnes, 我好你少少, 現時 32wk幾, 因為宮縮, 今個月已經入住兩次醫院, 我要求出院, 醫生只好寫多幾日假比我, 仲講左比我知早產有幾咁可怕...醫生話以後如果一個鐘縮2次就即刻返產房. 祝大家嘅 bb 都足月足磅. 順順利利加油呀!

大宅

不過呢. 醫生無講我知羊水多少. 只係話子宮敏感. 我又係 book 左私家開刀. 希望捱到預定日子啦. 但如果早過預定日子, 我都要返政府生架喇. 唯有放棄D deposit.

大宅

我29週果陣都開始有宮縮呀..次次都會痛
到31週覆診果陣同醫生講佢就安排我返醫院覆診喇
過左幾日去到醫院同醫生講完佢叫我留院觀察
我訓左8日,入院開頭冇野,,到夜晚開始黎料,直頭5mins一次宮縮
所以就推左我落產房,不過我想講我未見紅又未穿水lo
應該唔會咁快生得下嘛..不過佢又係話我作早產,驚bb會出世..
所以都打左2支強肺針同俾藥我食等我停止宮縮
食完d藥係有效..不過打完兩支針要停藥lu,唔食d藥又係咁,,
直頭2-3mins一次...,推左我上產前房又推返我落產房
d姑娘都認得我..=__=落到去又再食藥..要48小時之後先停呀..
陰公..不過今次食藥都仲有小小宮縮..但係唔規律lo
停左藥都係咁..佢仲唔俾我出院我又未生得
好可憐呀..到最後我同個醫生講數lo..我話我都未見紅..
你俾我返屋企..最多我見紅即刻返黎la..佢先俾我走..=_=""
不過我依家34週幾..呀b都好似唔係太想出黎姐
我都仲未見紅..係成日都仲有宮縮lo..佢有叫我再有宮縮就返去嫁
不過我唔想再等咁多日又未生得,,所以唔返去
等見紅先..:tongue: :tongue:

複式洋房

吓....原本宮縮咁密要入院. 真係唔知呀....
我都唔識點分咩為知宮縮. 只係有時我個肚會無端端好硬, (大楣幾分鐘, 有時一個鐘幾次咁啦) 同近來下體feel到有d陰陰頭... 我以為阿b頂住先係咁...咁以上我咁既情況算唔算呢? 我而家都33weeks la

男爵府

吓!咩咁大件事架!
我由5個月開始有宮縮, 依家33wk, 都縮得好密, 昨日去覆診同醫生講, 我計過最密果時2個小時內有11次, 佢只係叫我唔好用手捽個肚, 唔係會早產, 同埋如果肚痛就要馬上入院咋喎

別墅

原文章由 boboT 於 07-11-30 18:46 發表
agnes, 我好你少少, 現時 32wk幾, 因為宮縮, 今個月已經入住兩次醫院, 我要求出院, 醫生只好寫多幾日假比我, 仲講左比我知早產有幾咁可怕...醫生話以後如果一個鐘縮2次就即刻返產房. 祝大家嘅 bb 都足月足磅. 順順 ...

你要多臥床休息呀,因為早於34週生產,雖然而家存活率好高,但睇住bb要吊水、住係兒科、又或者有咩問題要接受治療,都會好難過呢。

努力,我要過到三十七週。

但而家又好擔心胎水過多的問題。唉唉唉!

別墅

原文章由 emma_lws 於 07-11-30 22:39 發表
我29週果陣都開始有宮縮呀..次次都會痛
到31週覆診果陣同醫生講佢就安排我返醫院覆診喇
過左幾日去到醫院同醫生講完佢叫我留院觀察
我訓左8日,入院開頭冇野,,到夜晚開始黎料,直頭5mins一次宮縮
所以就推左我落產房, ...

我地個情況好相似呢,48小時係食adalat,但我食到血壓好低,要改食另一隻adalat retard,你而家停了藥嗎?我出院後醫生一直開藥俾我食,大約食到三十六週左右。你唔食藥頂唔頂得住呀?宮縮頻密又痛真係好辛苦,企又唔得坐又唔得,你一定要瞓多d呀。

萬事小心,避免四處走動。加油!

別墅

原文章由 bonnie1013 於 07-12-1 09:52 發表
吓!咩咁大件事架!
我由5個月開始有宮縮, 依家33wk, 都縮得好密, 昨日去覆診同醫生講, 我計過最密果時2個小時內有11次, 佢只係叫我唔好用手捽個肚, 唔係會早產, 同埋如果肚痛就要馬上入院咋喎 ...

係呀!唔好用手捽個肚喇,因為子宮敏感你越捽越收縮得頻密,我而家見bb郁都係用隻手按住。每次宮縮既時候,要盡量停止活動,靜靜坐下或躺下休息,放鬆,便會好一點的了。

大宅

原文章由 henryc 於 07-11-30 23:21 發表
吓....原本宮縮咁密要入院. 真係唔知呀....
我都唔識點分咩為知宮縮. 只係有時我個肚會無端端好硬, (大楣幾分鐘, 有時一個鐘幾次咁啦) 同近來下體feel到有d陰陰頭... 我以為阿b頂住先係咁...咁以上我咁既情況算唔算 ...

我果d係有規律再+埋陣痛嫁..:cry:

大宅

原文章由 agneslee28 於 07-12-1 11:59 發表

我地個情況好相似呢,48小時係食adalat,但我食到血壓好低,要改食另一隻adalat retard,你而家停了藥嗎?我出院後醫生一直開藥俾我食,大約食到三十六週左右。你唔食藥頂唔頂得住呀?宮縮頻密又痛真係好辛苦,企又唔得坐又唔得,你 ...

我唔記得左藥名lu..你講我先記得
我都低嫁..不過唔係太低所以佢照俾我食
不過食左2轉就冇食lu..因為打左強肺針俾bb
醫生話bb出世都俾佢出世嫁喇..不過生完佢要訓箱lo
好慘呀..所以依家少d郁..希望佢冇咁快出黎lo
不過我依家都35週幾喇..好快37週就唔驚lu
不過企仲辛苦過坐..企係度佢好似就黎想跌出黎咁
又有少少急便便woo..:tongue: :tongue:

別墅

原文章由 emma_lws 於 07-12-1 22:24 發表

我唔記得左藥名lu..你講我先記得
我都低嫁..不過唔係太低所以佢照俾我食
不過食左2轉就冇食lu..因為打左強肺針俾bb
醫生話bb出世都俾佢出世嫁喇..不過生完佢要訓箱lo
好慘呀..所以依家少d郁..希望佢冇咁快 ...

三十五週幾都安全喇,我而家仲有兩日先三十四週。呢兩日宮縮又密返少少,即刻咩都唔敢郁,淨係瞓。呢幾日我覺得阿b郁得好厲害,壓到我下陰好痛,有時好似有想衝出o黎既感覺,好驚呀。我好驚經常宮縮會迫到佢要提早出來,希望俾我捱多三個星期先啦。
我都想三十七週先生。

你都要小心呀!

首頁

尾頁

跳至