自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

別墅

引用:不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...
心情會影響病情!樂觀面對才是上策!

男爵府

回覆:jasmine. 的帖子

我好明白你感受,由3月頭開始我刀係濕疹困擾住我,睇過西醫,中醫,情況反反覆覆咁,最後我睇咗另一個西醫,宜家情況好返好多,所以你唔好氣餒呀!另外,注意吓自己飲食方面邊d會引起敏感。洗頭水,梘液換過些冇咁多化學物質。
祝早日康復。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:臉上濕疹令我好想自殺

我妹又係全身有濕疹,最嚴重時係滴哂水,
睇左好多醫生後,佢睇左劉禮英同用AI Cream, 面做補濕mask, 好快好返哂,當然壓力大時會發,但已經好左好多!
我都同意有時濕疹係有心理影響,人越緊張唔開心越發
樓主放鬆d, 一定可以控制康復既,保重呀!
好多人陪你fighting!

大宅

我而家都勁濕疹,改了用非洲黑皂沖涼洗臉,好過用其他

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

皮膚乾可以用兩三個橙皮(橙皮加白色皮)煲水10-15分鐘,放暖後浸全身或佔濕毛巾敷全身,嚴重的晚晚用,有天然橙香,好潤的!也可以佔濕面膜紙做mask!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

加油

大宅

絕對明白,我都被濕疹困擾左好多年,多數集中係頸以下,最高峰時雙腳有70%都有,極痕,又紅又腫,又出水,勁發炎....果一刻真係有自殺衝動
中西醫,x培,金銀花水,驗血驗致敏源.....全部試過,切埋皮膚組織去驗,西醫話免疫系統失調,好迷網,唔知重可以做咩,咩都唔做又唔得
之後繼續不停試左好多野,
食五色靈芝--->廣告話可以增強免疫力
去打泰拳--->捻住可以出多d汗,通一通d毛孔
去左mk出名多人睇皮膚果個西醫--->睇左年幾,由2星期睇一次,之後1個月一次,2個月一次,4個月一次....
而家比之前係好左好多,不定時發,不過只係小發
我都唔奢望會斷尾,能夠keep到而家咁已經好滿足

子爵府

加油呀,我都有濕疹,建議做個敏感測試,睇下對乜敏感,然後避免接觸。

同埋贊成多做運動排毒!

最後,我本來手腳有濕疹,唔知關唔關我用麥皮沖涼洗面事,依幾年手腳都touch wood好左好多

大宅

好明白你。我生完大仔都有持續一段時間面濕疹。面好似長期火燒,又紅又腫又干,想有DD面油都冇,好辛苦。有睇中e,食藥材食到驚,食到嘔,放棄左。睇西醫冇用。最後我係去問左藥房D人:有乜解救?。配左D藥和增低抗力的唔知乜東東就搞好了。濕疹只因底抗力差,要各方面配合,不要放棄。加油。好多人也有呢個問題,多D問下不同意見。

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好放棄.....講你的困難出黎,好多人願意幫你

大宅

引用:我妹又係全身有濕疹,最嚴重時係滴哂水,睇

原帖由 viviencwc 於 14-07-11 發表
我妹又係全身有濕疹,最嚴重時係滴哂水,
睇左好多醫生後,佢睇左劉禮英同用AI Cream, 面做補濕mask, 好快 ...
同意,個人忟憎D時候,真的嚴重D,一定放鬆心情。不要屈係屋企,出左街行下,睇下野,分散注意力會舒服D。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

jasmine. 發表於 14-7-11 00:25
不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...

加油啊! 這裡有很多分嘗喜憂和彼此支持的力量!
皮膚的狀態是反映我們自體的免疫系統狀況. 要改善它, 運動和藥物都是當中的方法.
願你早日找到適你的改善運動和藥物治療!

不知你看過如下的片段嗎? 它們是介紹養生的手操---平甩功, 能改善身體, 一些患疾得以減輕, 甚至改善. 請參考. 願你早日康復!
簡單易做, 不勞損身體, 站著做就可以, 不會汗流如注, 很適合皮膚有問題的人.
一般來說, 皮膚病患者, 盡量素食為宜.

片中有位患濕疹的小朋友個案介紹.

還有很多參考.
願這個簡單的運動能令你身心健康! 無論現在的情況若何, 請懷著積極和愉悅、平和心境去面對, 來自我提升體質, 事半功倍!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我睇到你真係好辛苦喎!

你好努力去治療, 但你架濕疹又好反覆, 令你好困擾呵!

你不但用好多金錢, 時間, 心機去治療, 但好似完全無改善, 令你好失望, 好沮喪!
甚至對人生無晒希望咁!

你話無工作, 咁你可唔可以話下你平時架生活係點? 有無其他寄託?

複式洋房

謝謝你們的關心和建議,你們都是心地很善良的人,讓我感到還有人明白...心情也舒緩了不少

我明白情緒是影響病情,但發作時望著鏡中的自己真的很易看不開。尤其這病令我自信非常低,由16歲開始,這病令不能參與和失去很多事物,也令我不想見人,只想自己一個,性格愈來愈內向和自卑

關於醫生,其實你們提及的皮膚專科我都看過了,除了何麗容和楊志強醫生。。而且上個月也曾經吃過两星期類固醇,所以暫時想先看看中醫。。

我也懷疑是不是我的護膚品有問題,我用的是bioderma rich cream and mask..用後會唯一無咁紅也不刺激(我已試過大部份防敏skincare會敏感)..

另外我也試過gnc 綠茶素,洋蔥素,效果不大.....現在想吃螺旋草....而且我會開始多做運動

我有一些問題請教大家...

請問有機護膚有什麼推介?

針灸放血有用嗎?

另外打算去做食物過敏測試或bioscan...bioscan平d而且可check 內分泌重金屬等等。。只是不知那些公司可不可靠

大家有沒有去過Maxdiosa or 有機農社?
因他們不是醫生,不知可不可信。。
只是現在我什麼方法都想試下

謝謝大家回覆,我真的很感激

有和我相似的朋友也要一起努力.

koizaki  護膚你試下la roche posay啊!我睇楊X強佢都係開哩隻俾我,用左塊面冇咁紅  發表於 14-7-11 10:35

大宅

試下嚴浩既布偉療法啦

大宅

其實我覺得冇一定醫得好的formula, 唯有不要灰心,不斷試…
我之前試過一排好勁,試好多方法,最後用咗隻日本藥膏攪掂…過兩年又來過,唔嚴重就試吓忘記佢,唔得先查嘢…
自己感覺係,天氣同脾胃係最大原因…脾胃唔好,個人虛寒就就好易出濕疹…
終之不要放棄! 我識好多人曾經好嚴重,又係話想自殺,但之後好返晒生活得好開心,都話自己果時咁諗好傻! 死咗就冇晒今日所有的幸福! 重有身邊的人會好傷心!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 jasmine. 的帖子

明白你痛苦, 女人都愛美, 我自己長多幾粒暗瘡但覺得好唔開心。
雖然幫唔到你, 但祝福你早日康復, 唔好心灰呀!總有辦法的!
Childhood is journey, not a race.

公爵府

皮膚既野, 你愈理攪住佢愈大獲,
試下咩都唔用.......

睇過日本有本書, 有好多女人用化妝品, 護膚品攪到發炎同黑皮症,
睇醫生無用,
最後佢留意到佢老公咩都唔用, 皮膚好靚,
佢學佢老公咩都唔用,
最後皮膚靚返,

because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

水晶宮

引用:謝謝你們的關心和建議,你們都是心地很善良

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
謝謝你們的關心和建議,你們都是心地很善良的人,讓我感到還有人明白...心情也舒緩了不少

我明白情緒是影 ...
我濕疹嚴重果排,係用緊Melvita嘅有機產品,洗頭水,沖涼液,護膚品全部用晒佢。

可以嘅話,你試埋除氯氣嘅花灑。

複式洋房

回覆:myww 的帖子

其實我現在正放假,還有一年畢業就工作。我每天就是想著如何令我的病復原。。周圍看醫生

有時覺得自己很不孝順,我這個年紀應該是我去關心爸爸媽媽健康,而不是讓他們來關心照顧我...我沒有收入,只靠積蓄,這麼大個人好像對這個家庭沒有貢獻
我只的很想把自己照顧好,不想他們為我操心

首頁
34567...17

尾頁

跳至