自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

好明白你的感受, 加油.
我朋友面加身都有,好嚴重, 而加經AGENT找工, AGENT叫她醫好先來. 因有人投訢AGENT好介紹個成面有疹的人來.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:臉上濕疹令我好想自殺

我明白,我朋友都係,工都辭埋,因為有次睇中醫發晒出嚟,生到上頭,朝朝瞓醒都抓到全身有血,最終睇西醫!

複式洋房

上個月什麼都不用變很紅很乾...現在護膚己經很簡單了

珍珠宮

引用:不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...
你平時用什麼護膚品?

千祈唔好化妝

大宅

回覆:jasmine. 的帖子

唔好怪自己,你有呢個病唔係你嘅錯,要怪就怪呢個社會好多食物已經唔安全,環境又污染,你知唔知其實我好怪自己生左兩個有濕疹的小朋友,好似我帶佢黎受苦咁,如果你怪自己,你父母好心痛的

happy_day07  我女有濕疹,寧願生在   發表於 14-7-29 18:23

大宅

回覆:happymeowy 的帖子

日本藥膏要小心d,果個杜??小姐,亂咁介紹人,其實果隻都係類固醇,大家買左又無醫生指示下用,其實比搽醫生嘅類固醇更危險

男爵府

我之前都係眼皮有濕疹,我同事介紹左我去睇中環楊X強。
不過診金都幾貴,要千幾蚊。
因為我個同事之前突然出濕疹,成面又紅,又痕,佢睇左一次已經好返好多。
所以就算千幾蚊我都去睇~
楊醫生開左D類固醇俾我搽,同一隻洗面,CREAM俾我。
而家我眼皮D濕疹已經冇再出。
你可以試下,如果有需要可以PM我。

大宅

引用:日本藥膏要小心d,果個杜??小姐,亂咁介紹

原帖由 swkmc 於 14-07-11 發表
日本藥膏要小心d,果個杜??小姐,亂咁介紹人,其實果隻都係類固醇,大家買左又無醫生指示下用,其實比搽醫 ...
我講緊flurcort果隻,其實好多濕疹家長都有用hydrocortisone 都知有類固醇

男爵府

你屋企會唔會有好多雜物?多新舊衣物等等?舊書薄notes之類?試吓執乾淨,掉晒佢,抹好家居嘅麈,多吸麈,床枕都要吸,叫媽媽買部好嘅空氣清新機。
仲有呢度d jm講得啱,好多護膚品都有問題,小心留意

伯爵府

現代新抱仔 發表於 14-7-11 00:39
有無睇過顧小培?係自然療法,我有朋友睇濕疹話幾好,不過佢係手腳,唔係嚴重

...
對,我都去睇過顧小培,我雙手都有嚴重主婦手,係痕到訓唔到,出晒血水果種,之後我喺出面買過類似顧博士介紹嘅綠茶洋蔥素食,而家好返9成9,間中都會有少少痕,但一痕我就即食返藥就無事,好work架

男爵府

我都試過好嚴重,但冇發起面上,我睇過好多post,發現多數人唔用淋浴露就冇事架喇,你試下用cream沖涼,我自己就用Aq cream, 轉用天然洗頭水,試一排睇下得唔得。

大宅

係呀, 試下食洋蔥素加綠茶素啦, 我老公食完好番8,9成, 不至於斷尾, 但病情減輕好多. 係D賣維他命丸的地方就有得買.

男爵府

回覆:angry_ 的帖子

仲有留意洗衣粉同柔順劑

大宅

回覆 jasmine. 的帖子

一定不可以吃牛肉

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 hashtag影視迷勳章

有冇用只係for sensitive skin嘅護膚品?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

試下幫唔幫到你

讀者李舟來信:「本人男,37歲,身體一向無大病痛,只有背痛等辦公室病。自去年11月開始上臂皮膚有粒粒隆起,而且痕癢,有生之年從沒有此問題,後來蔓延至下臂及身體其他地方,而且粗糙乾燥脫皮。最嚴重時皮膚表面浮腫、通紅、粗硬及嚴重脫皮,痕癢到根本不能安睡。西醫說是天氣轉變以致皮膚敏感。問為甚麼濕疹會突然出現,醫生解釋是身體抵抗力轉差。
「醫生當時給我潤膚膏塗在患處上,然而效果並不明顯,而且塗完後只是片刻止癢,皮膚很快便又乾又痕。及後情況更嚴重,患處呈浮腫及通紅;另一普通科西醫處方類固醇,叮囑不可塗太多,開始時浮腫有點好轉,但當停止後不久便又回復嚴重。
「之後轉看中醫,醫生建議不可用任何肥皂、沐浴露等洗澡,代之可用片糖溶到熱水中抹身。當然亦另有飲用中藥。此方法有減少痕癢及浮腫,然而兩星期下來效果並不明顯。碰巧嚴先生當時正在《蘋果日報》提供多種治療濕疹方法,本人先以最容易的方法嘗試。」

1)到超市買提子乾一盒(又叫葡萄乾),以及凡士林一瓶(如嚴先生指示無任何添加劑的Vaseline,放在賣BB潤膚貨品位置)
2)煲中注入一杯水(約250ml至300ml),加30粒提子乾,水滾後轉小火,再煲5分鐘關火,放至不燙,便飲下提子乾水,把提子乾吃掉。每日一杯。
3)完全不用肥皂及沐浴露洗澡,但仍會用洗髮露洗頭,並盡量避免流到身上。(如果頭皮上也有濕疹,洗髮露也不可用。)
4)洗澡時不可用太熱的水,覺得不冷便可以,如果怕冷便在浴室放暖爐。
5)洗澡後要「印」乾身體而非「抹或擦」乾。
6)之後在穿衣服前塗上凡士林,不要吝嗇,可塗厚一點。
7)要穿着棉質鬆身長衫長褲。
正如嚴先生所述,此方法開始時會感覺濕疹比之前嚴重,約一星期後發覺好轉,皮膚浮腫及通紅褪去,痕癢減少,之後大量脫皮及新皮膚開始形成,由開始至現在約四星期已差不多完全康復。
在此特別多謝嚴先生、蝴蝶小姐及其他提供診治方法的讀者們,亦希望本人的親身體驗可給嚴先生提供多一點的支援,惠及他人。
謝謝李舟先生的分享!

大宅

引用:Quote:jasmine.+發表於+14-7-11+00:25+不好

原帖由 tszchungmama 於 14-07-11 發表
我明白喎, 因我面上都有呀, 你不如去試下紅磡譚紹棠, d 藥勁, 快好, 當然不能完全根治...
...
呢個醫生係好得快..
不過好容易開抗身素同類固x比人

我男友睇過,食藥揸藥肓個一兩星期係好左

但治標不治本..

子爵府

不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...
我塊面都有濕疹,天氣轉會起,夏天曬得多流汗熱又會起,秋天冬天乾燥又會起,春天濕度高又會起一年加埋得一兩個月塊面皮膚算係好啲我唔敢靠哂葯高,所以未到最差我都唔會查,依家塊面一起我就煲“生熟意米士伏靈“黎飲,唔係話即刻好返,都起碼唔好咁紅咁痕

大宅

我認識一個中醫醫濕疹好得,有需要pm我

大宅

我有個表妹係中環睇,佢17歲
全身都有濕疹,R到損哂

睇左好多中西醫,皮膚揸類固醇揸到好薄
都無用

最近睇左個中環西醫,抽血驗完
建議食為期半年既藥,每月要$6xxx

食左大半個月,見佢好左都幾多
起碼無再R損

但都貴,因為佢屋企人話第一個月埋單要過萬,因為驗血要驗比較多野,化驗費貴

仲用埋沖涼用品之類

見佢有好轉,希望佢呢個醫生幫到佢啦

唔好灰心,我表妹全身加埋個頭同塊面都有
都積極面對

首頁
45678...17

尾頁

跳至