網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sc123 發表於 14-7-25 20:40
大家咁話
剛剛用了送大米皂沖涼都滋又吾乾
一個男人,可以不夠有錢,但一定要給你愛的女人信心。女人可以吃苦受窮,但前提一定得是:那個男人對她的愛,值得讓她去熬煎。

大宅

回覆:有冇jm淘皂?(加試皂後分享)

我同「啊唷歪」買咗幾舊皂,呢幾日用咗玉桂皂洗頭,真係唔錯喎,洗完已經好爽,可能我短髮,無再用醋水潤髮,隔日洗頭都無覺得頭油同頭痕,完全無大家話初轉用洗頭皂嗰啲難過嘅過度期,洗嗰陣仲有好多泡泡,可能係舊皂成熟期係2013卦!

至於沖涼,我買咗佢舊藥皂,淡淡藥味,洗完都係爽嘅,用咗幾日手上嘅雞皮仲未有改善,希望用完一舊會有改善!

大宅

blink_blink 發表於 14-7-12 01:26
回覆 kk22 的帖子
我想問下個適應期除左多左頭油之外仲有冇其他反應?
淘左洗髮皂, 因為用梘洗時d頭髮好乾, 過水時會甩多左頭髮, 同埋頭皮有少少痕 呢個算唔算係適慼期反應?

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 puipui_lui 的帖子

我想問下個適應期除左多左頭油之外仲有冇其他反應?
淘左洗髮皂, 因為用梘洗時d頭髮好乾, 過水時會甩多左頭髮, 同埋頭皮有少少痕 呢個算唔算係適慼期反應?

呢啲都係適應期反應嚟㗎~

頭髮太乾嘅話, 可以試吓用醋水+精油做護髮(我前面有post個方法)。

如果都仲係乾, 可以試吓用用荷荷芭油做髮尾油護髮

荷荷芭油是金黃色黏稠的植物油,但它的特性是分子極細,所以可以被毛髮的毛鱗片所吸收,用於皮膚吸收力也相當好,是很好的滋養植物油。
一般人對於油質較黏稠,都有個容易阻塞毛孔的印象,那是因為一般市面上所用的護髮成分含有荷荷芭的都是黏稠厚重且不易吸收,理由何在就有必要一提純植物提煉的荷荷芭油與石油氫化後的荷荷芭油之不同。所以,在DIY調配天然護髮劑,首先要選擇品質可信賴又單純的純植物提煉荷荷芭基底油。如果不太能確定品質如何,就先小買一點做試驗,所謂質優的天然萃取植物油或精油的辨別,還是需要多接觸,因了解而知其美好之處,使用過會愛上那份天然的質地與氣味。那是無法以言語敘說的美好,必須親身領略。原文: http://blog.udn.com/scentiye/2225118

荷荷芭油入面仲可以加1至2滴精油加強效果, 最常見係加薰衣草, 鼠尾草同迷迭香呢啲, 自己調護髮油都幾好玩㗎~~~

The moon is reaching for me~

大宅

引用:回覆+puipui_lui+的帖子Quote:我想問下個適

原帖由 blink_blink 於 14-07-28 發表
多謝你解答我嘅疑難呀

我有用醋水過頭,但唔敢加精油,因為洗完頭過埋醋水之後,頭頂有啲油,同埋頭髮唔太順,我驚落埋精油啲頭髮會變做一餅野

原來頭痕係適應期反應〜 因為我之前試過有頭皮炎,會痕同甩頭髮,我仲諗緊會唔會返發添咋!

有你答我真好,thank you!!

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

多謝你解答我嘅疑難呀

我有用醋水過頭,但唔敢加精油,因為洗完頭過埋醋水之後,頭頂有啲油,同埋頭髮唔太順,我驚落埋精油啲頭髮會變做一餅野

原來頭痕係適應期反應〜 因為我之前試過有頭皮炎,會痕同甩頭髮,我仲諗緊會唔會返發添咋!

有你答我真好,thank you!!

忍多幾日就好㗎喇~~~ 加油!!!

點解用皂洗完頭會鞋拾拾??? 原因係頭髮毛鱗片遇到鹼性會張開~ 因為手工皂唔會加化學物去整順啲頭髮, 所以用完皂洗頭後啲頭髮會鞋會click~~~ 又因為毛鱗片遇酸性合埋嘅原理, 所以用醋水/檸檬酸後頭髮就會順滑返晒喇~~~
表皮層是毛髮的最外層,主要功能是保護毛髮內部,抗拒外來刺激。毛鱗片位於髮絲的表皮層,約莫占了頭髮的10~15%,是由6到12層透明,硬的,扁平的角質細胞,每一片約為0.3μm厚,100μm長,自髮根向髮尾如魚鱗狀的順向重疊排列,此鱗狀物質越接近頭皮部分越平滑,越遠離頭皮則越粗糙和不規則。健康的頭髮毛鱗片的排列十分整齊,能讓頭髮滑順、有光澤。毛鱗片層數愈多的人,頭髮外觀看起來就會愈亮,一般來說西方人毛鱗片層數較少,東方人較多,也因此東方人的頭髮相較起來比較粗,而避免毛鱗片的損傷,就是維持健康髮質的不二法門。
表皮鱗片遇酸性合攏,遇鹼性張開。不同的髮質有不同的形狀,結實程度與拉力也不相同。
毛表皮膨脹力強,可有效地吸收化學成份,遇堿時關閉毛孔。表皮層有凝聚力並延續了皮質的角蛋白纖維質,可以抵抗外界的一些物理作用與化學作用。角質層變薄的話,頭髮會失去凝聚力和抵抗力,髮質變得脆弱,當陽光從表皮層的半透明細胞膜進入細胞內時,如果髮質損傷或分叉,陽光射入時會髮生不規則反射,給人一種髮質粗糙的感覺。

原文: http://smallcollation.blogspot.com/2013/09/hair.html

舉個例子好了,當我們長期使用化學洗劑,而洗劑為了讓頭髮光滑柔順,因此使用矽靈來填補頭髮鱗片上的孔隙(或者皮膚毛細孔),這是一種類似矽膠的物質,它會填補這些凹陷處,所以頭髮(或皮膚)變成很平滑,也因此光線打上去會很光亮;可是使用越久這樣的化學殘留越厚,髮絲不透氣,毛囊被阻塞,頭髮因此失去生氣變的不健康,開始發生掉髮問題(或皮膚病變,防腐劑也會有這樣的影響)。

在開始用手工香皂洗髮時,肥皂最先接觸的就是這層厚厚的化學殘留,必須先把殘留物質清洗乾淨後才會改善洗髮時的不適感,而香皂如果以橄欖油為基礎,其深層洗淨力很強,同時保濕的能力也很好,那洗髮後有點黏黏的物質可能就是肥皂洗下化學殘留所形成類似膠的東西,但是這樣的物質很難在洗一次兩次後就完全清除,因此需要一兩週的時間來解決這樣的問題,當頭髮化學殘留完全洗淨後,還有一段調整頭皮脂質的過渡期(較容易感覺頭皮癢),約使用一個月後就會進入佳境。

美中不足的是靜電問題是無法解決的,因為手工香皂不添加抗靜電劑,可以檸檬酸來改善靜電問題,洗完髮後噴上去,以讓頭髮好整理。

原文: http://blog.xuite.net/h717/isyoni/29053379-%E6%B4%97%E9%AB%AE%E7%9A%82%E7%9A%84%E8%AA%AA%E6%98%8E
又做文抄公~~~
補充: 原來抄漏一段, 已補貼~~~

再補充: 原來琴晚抄漏咗另一篇添...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇jm淘皂

有冇人買過魔皂?

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:回覆 puipui_lui 的帖子Quote:多謝你解答我

原帖由 blink_blink 於 14-07-28 發表

好正,抄得好

blink_blink    發表於 14-7-28 23:53
一個男人,可以不夠有錢,但一定要給你愛的女人信心。女人可以吃苦受窮,但前提一定得是:那個男人對她的愛,值得讓她去熬煎。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆:有冇jm淘皂

好有用

大宅

blink_blink 發表於 14-7-28 19:30
嘩~ 正呀!! 多謝你呀~~~

舉個例子好了,當我們長期使用化學洗劑,而洗劑為了讓頭髮光滑柔順,因此使用矽靈來填補頭髮鱗片上的孔隙(或者皮膚毛細孔),這是一種類似矽膠的物質,它會填補這些凹陷處,所以頭髮(或皮膚)變成很平滑,也因此光線打上去會很光亮;可是使用越久這樣的化學殘留越厚,髮絲不透氣,毛囊被阻塞,頭髮因此失去生氣變的不健康,開始發生掉髮問題(或皮膚病變,防腐劑也會有這樣的影響)。

在開始用手工香皂洗髮時,肥皂最先接觸的就是這層厚厚的化學殘留,必須先把殘留物質清洗乾淨後才會改善洗髮時的不適感,而香皂如果以橄欖油為基礎,其深層洗淨力很強,同時保濕的能力也很好,那洗髮後有點黏黏的物質可能就是肥皂洗下化學殘留所形成類似膠的東西,但是這樣的物質很難在洗一次兩次後就完全清除,因此需要一兩週的時間來解決這樣的問題,當頭髮化學殘留完全洗淨後,還有一段調整頭皮脂質的過渡期(較容易感覺頭皮癢),約使用一個月後就會進入佳境。

美中不足的是靜電問題是無法解決的,因為手工香皂不添加抗靜電劑,可以檸檬酸來改善靜電問題,洗完髮後噴上去,以讓頭髮好整理。

原文: http://blog.xuite.net/h717/isyoni/29053379-%E6%B4%97%E9%AB%AE%E7%9A%82%E7%9A%84%E8%AA%AA%E6%98%8E

我諗我啲化學殘留物好勁喇...

大宅

sorsor1129 發表於 14-7-28 19:54
有冇人買過魔皂?
咩黎架??

男爵府

sorsor1129 發表於 14-7-28 19:54
有冇人買過魔皂?

這個嗎?

子爵府

熱血勳章

blink_blink 發表於 14-7-12 00:50
回覆 kk22 的帖子
正!多謝!!

複式洋房

試下先

大宅

用左一段時間, 我又有野想請教喇
夜晚洗完頭啲頭髮都仲正正常常, 但點解第二朝一訓醒啲頭髮成個掃把咁o既?? 札起條辮真係勁似琪琪騎住個掃把咁架

關唔關我過得醋水多呢? 我會用皂洗2次頭, 過2次醋水, 之後再過清水架

伯爵府

再開咗 牛奶個隻用黎洗面, 好好用, 唔乾但係又好乾淨。

另外 : 開咗紫草皂, 好濃中藥味, 老公用完話幾好用 。

睇咗呢個 post 之後, 開始上 google 睇下 d 手工皂 ( 之前我完全唔識的 ) 發覺台灣個邊好多 blogger 有分享, 好多人有用手工皂, 同埋仲有一種係 " 家事皂" , 用黎清潔好多野都得的, 唔知有無 jm 有推介呢 ? ( 淘寶 / 台灣 / 美國 都得 ), 謝謝。

大宅

15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第三回

第一次試.....啱啱買咗

艾草, 紫草, 乳木果, 紅花茶油, 無患子

等收貨, 好心急

不過係咪要囤番一個陣先用得 ga?

伯爵府

kk22 發表於 14-7-29 14:39
這個嗎?

請問你有無買過呢隻 ? 或其他非淘寶的手工皂 ? 或者有無邊 d 係你地識, 又想試的, 我因為有屋企人係 美國同台灣, 可以好方便買, 我可以試先, ( 不過我唔識買, 有無 jm 可以俾 d 名我 ? )
唔記得加番呢d, 淘手工皂時買埋的, 都幾好用

雙慶強力吸壁單掛鉤肥皂架
http://item.taobao.com/item.htm?id=7020949965

安娜蘇風格 薔薇花香皂盤
http://item.taobao.com/item.htm?id=21820295101

無需打孔強力吸盤式底座可調節淋浴花灑支架固定座 ( 加多個係腰上下位置, 放便洗腳用 )
http://item.taobao.com/item.htm?id=18833513639

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

用左一段時間, 我又有野想請教喇
夜晚洗完頭啲頭髮都仲正正常常, 但點解第二朝一訓醒啲頭髮成個掃把咁o既?? 札起條辮真係勁似琪琪騎住個掃把咁架

關唔關我過得醋水多呢? 我會用皂洗2次頭, 過2次醋水, 之後再過清水架

過兩次太多喇

同埋如果頭髮開始正常, 無特別出油嘅話, 可以減返只用一次皂洗頭, 不過你試吓只過一次醋水先, 係水到再加一兩滴茶樹精油睇吓會唔會好啲~ 茶樹油好爽, 唔會笠㗎(仲殺菌消炎添~)

除咗用嚟潤髮, 仲可以搽暗瘡, 蚊咬止痕, 好多用途㗎~~~

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 hyy1009 的帖子

第一次試.....啱啱買咗

艾草, 紫草, 乳木果, 紅花茶油, 無患子

等收貨, 好心急

不過係咪要囤番一個陣先用得 ga?
手工皂有成熟期㗎, 越熟嘅皂洗感越好(多泡啲, 順滑啲)

不過有藥效嘅皂熟得太耐就會無咁好功效囉...

首頁

尾頁

跳至