興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 07-12-1 01:17 PM 發表
問左百老匯, 佢話今次一部都分唔倒, 不過月中有大貨到, 應該有得俾我wor.

希望你收到份聖誕禮物
生日咪無買野law? 買部1DIII 先喇:lol :lol :lol

子爵府

成日咩住部相機係背後真係唔係太好, 上次部D200就係因為咁, 部機同條皮帶摩擦, 甩左塊LCD的保護膠, 尋晚部D200只出街一次, 就唔見左隻eye cap.

為左保住塊LCD保護膠, 決定拆佢落來, 唔保護LCD喇, 由得個LCD花啦, eye cap 都唔會再買, 所以以後就唔會再有野唔見. 呢個解決方法得唔得呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

簡直係絕世好"橋", 係繼因為支wide 鏡用filter 有黑角而唔用full frame 之後另一驚世絕"橋" ,咁都比你諗到, .

原文章由 軍魁星 於 07-12-1 16:35 發表
成日咩住部相機係背後真係唔係太好, 上次部D200就係因為咁, 部機同條皮帶摩擦, 甩左塊LCD的保護膠, 尋晚部D200只出街一次, 就唔見左隻eye cap.

為左保住塊LCD保護膠, 決定拆佢落來, 唔保護LCD喇, 由得個LCD花啦, e ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 clpapa 於 07-12-1 04:52 PM 發表
簡直係絕世好"橋", 係繼因為支wide 鏡用filter 有黑角而唔用full frame 之後另一驚世絕"橋" ,咁都比你諗到, .

哈哈哈哈哈, 你呢排真係fong 趣左好多

大宅

原文章由 MomMom 於 07-12-1 13:01 發表
Deebrown,

adrianpapa 問左佢, 佢話去op喎. 佢話問下adrian 先, 可能adrian 鐘意彭福多過op

EVA 未confirm 呀:lol:

Adrian今日毛端端胃腸炎 :-( :-(

男爵府

原文章由 MomMom 於 07-12-1 13:01 發表
Deebrown,

adrianpapa 問左佢, 佢話去op喎. 佢話問下adrian 先, 可能adrian 鐘意彭福多過op

EVA 未confirm 呀:lol:

我唔o黎啦, 你地影得開心d啦~!

男爵府

唉~! 尋日我影d相.........c 晒~! :-(
好在有星爺同Simon幫pakyu影到d靚相咋~! :lol:

人暗景黑 :-(

係臨走最後影呢張相, 我至可以接受到! :cry:

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 pakyu0429 於 07-12-1 18:13 發表
唉~! 尋日我影d相.........c 晒~! :-(
好在有星爺同Simon幫pakyu影到d靚相咋~! :lol::" />

人暗景黑 :-(

http: ...

冇技術就好似我咁轉 D300 啦....

有技術就上5D 同好似星爺咁用 D200 囉....

[ 本文章最後由 Simar 於 07-12-1 18:59 編輯 ]
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 MomMom 於 07-12-1 13:00 發表
係bor, jac 話黎, 加埋佢先

聽日係 2:30pm, 係彭福門口等啦. 一齊行.

mommom - 2A1C1D
clpapa - 2A1C
星爺 - 2A2C
chloepapa - 2A1C
deebrown - 2A1C
jac - 2A2C

嘩~~~! 咁聽日咪有成4部 D300..... +一部 D70s/ D200 + 350D

星爺, 真係大把人借機你玩啦...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Simar 於 07-12-1 06:58 PM 發表

技術既野, 星爺有, 我無, 所以pakyu媽你上5d 都得.
你d 相iso太細, 我諗你都係手持, 有IS, 1/20-1/40, ISO 1600 喇,實得

男爵府

原文章由 Simar 於 07-12-1 18:58 發表

咁而家部40d真係咁差咩?? 唔駛換部D300下話?!

雖然冇技術的話, 品材好係可以幫助到~!
不過40D都算係好器材吖~! 只不過我實在太無技術啦, 發揮唔到啫~! 仲有, 你可以慳番D口水啦, 我鍾情canon ka!

男爵府

原文章由 KnN 於 07-12-1 20:37 發表

技術既野, 星爺有, 我無, 所以pakyu媽你上5d 都得.
你d 相iso太細, 我諗你都係手持, 有IS, 1/20-1/40, ISO 1600 喇,實得

我就係驚高iso會好大noise~!

而家知道下次再影過~!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 pakyu0429 於 07-12-1 08:43 PM 發表

我就係驚高iso會好大noise~!

而家知道下次再影過~!
咁又係好大noise既, 慢慢試下喇~

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Adrian爸爸 於 07-12-1 05:48 PM 發表

Adrian今日毛端端胃腸炎 :-( :-(

adrian好d 未呀? 陰公..
祝快d好番去玩.

子爵府

原文章由 Simar 於 07-12-1 18:58 發表

尋晚d環境, 有技術無技術都帶定枝腳架穩陣d, 你估你用緊D3咩?

Adrianpapa, Adrian 休息下先啦, 下次gathering再見.

Clpapa, 你d至理名言越來越多.

子爵府

原文章由 Simar 於 07-12-1 19:09 發表

嘩~~~! 咁聽日咪有成4部 D300..... +一部 D70s/ D200 + 350D

星爺, 真係大把人借機你玩啦...

為左提高免疫力, 我聽日都係帶返部D200穩陣d. Clpapa, 失陪喇.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

反正你陪唔陪都係得我一個用c記架la,

原文章由 軍魁星 於 07-12-1 22:09 發表

為左提高免疫力, 我聽日都係帶返部D200穩陣d. Clpapa, 失陪喇.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 clpapa 於 07-12-1 10:14 PM 發表
反正你陪唔陪都係得我一個用c記架la,

唔止你, 仲有jac 老公.
唔係就真係得你一個

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

原文章由 jacqueline_law 於 07-12-1 23:51 發表
我聽日未必黎到...黎到就 call 你地呀...
可能呀女要抖下...baba 話佢今日有 d 唔對路....

咁真係越來越少人喇.

首頁

尾頁

跳至