跳至

首頁

尾頁

大宅

THX GINA. 咁如果連支50/1.8 都唔帶, 又得唔得呀?

侯爵府

原文章由 Ponla 於 07-12-2 22:13 發表
THX GINA. 咁如果連支50/1.8 都唔帶, 又得唔得呀?

yes~~ 冇問題~一機一鏡一閃攪掂~

伯爵府

想問下點解我拎在張sandisk 咭出來入電腦,以後將張咭d相del後,再用部相機影相,d 相片名又0開計,我想連續number,應該點set呀?

大家明唔明呀~~:lol:

伯爵府

原文章由 Ponla 於 07-12-2 22:13 發表

ponla,
你都買在好多支kit喎,你覺得邊一支最正呀?

伯爵府

係啦,你地d 80本說明書係唔係全部英文來架...

有無中文版架?

伯爵府

找到一個可以下載d80中文的網頁啦~~

http://www.mobile01.com/topicdet ... 9&p=1&img=0

大宅

原文章由 pinkylee 於 07-12-2 23:14 發表
想問下點解我拎在張sandisk 咭出來入電腦,以後將張咭d相del後,再用部相機影相,d 相片名又0開計,我想連續number,應該點set呀?

但係我個d 相都係一直咁count 落去架喎... 但我就無完全del 哂既, 會唔會係你del 相時係format 過張咭而唔係普通咁del 呀? 唔知完全format 過張咭係咪會由頭count 過架呢?

大宅

原文章由 pinkylee 於 07-12-2 23:15 發表

ponla,
你都買在好多支kit喎,你覺得邊一支最正呀?

我講個d 已經係我成副身家黎架啦. 支跟機kit 鏡我覺得唔掂 (可能我未發揮到佢既power), 但支a16 同 50/1.8 我覺得都好正...

大宅

原文章由 stephenietam 於 07-12-2 22:49 發表

yes~~ 冇問題~一機一鏡一閃攪掂~

咁就好啦, 我唔想帶咁多野呀!!! thx gina

侯爵府

原文章由 pinkylee 於 07-12-2 23:14 發表

有得set架, 放學拎黎啦~

子爵府

請問c fu, 我地會入disney 2日,請問下最basic或者最隠陣setting for 以下3種場景:

1. 日光係樂園入面
2. 係酒店入面
3. 夜晚係樂園入面

侯爵府

c啦, 唔記得你買左閃鏡未...
1. 日光係樂園入面
一般iso100-200 ok架啦, 唔好太大光圈, 唔係咩景都睇唔到, 去左邊都唔知... 想映晒兩姐妹f5.6啦, 隱陣d~ (但係唔可以100%絶對架, 同一環樈, 映一張check check先, ok先continue~

2. 係酒店入面
有外閃就天花唔太高就打bounce, 閃閃向上, 如果內閃就, iso200, 開閃係咁多~

3. 夜晚係樂園入面
有冇外閃都係直射架啦, 有外閃就加個柔光罩啦~

(ps希望幫到你~~ 最好就係帶埋我去~~ )

大宅

原文章由 stephenietam 於 07-12-3 11:25 發表
1. 日光係樂園入面
一般iso100-200 ok架啦, 唔好太大光圈, 唔係咩景都睇唔到, 去左邊都唔知... 想映晒兩姐妹f5.6啦, 隱陣d~ (但係唔可以100%絶對架, 同一環樈, 映一張check check先, ...

Gina gina,

Can you help me with this?

The first picture was taken when the camera was new -

then all of a sudden the quality became like this -
http://image55.webshots.com/455/4/78/17/2658478170055429433iuXSrc_fs.jpg

what happened? Seems like the resolution or something else is off....

Is there something I can do in the setting?

I don't know ANYTHING about taking pictures.

(it's a Nikon D70).

It's so unfair to Mui Mui cuz the pictures are not as nice as Gor Gor's....

Thanks!!!

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 07-12-3 11:05 發表
請問c fu, 我地會入disney 2日,請問下最basic或者最隠陣setting for 以下3種場景:

1. 日光係樂園入面
2. 係酒店入面
3. 夜晚係樂園入面

Me want to go too....

侯爵府

原文章由 MegumiSan 於 07-12-3 11:33 發表
Gina gina,

Can you help me with this?

The first picture was taken when the camera was new -

then all of a sudden the quality became ...

我入唔到你個兩個link呀, 睇唔到相呀~~可唔可以再link過呀? (仲有, 我唔一定幫到架, 我都係學緊c架炸.. )

侯爵府

原文章由 stephenietam 於 07-12-3 11:38 發表

我入唔到你個兩個link呀, 睇唔到相呀~~可唔可以再link過呀? (仲有, 我唔一定幫到架, 我都係學緊c架炸.. )

得啦, 入到啦, 但係就咁睇呢兩張相唔可以做盡wor, 因為照睇, 哥哥個張你用左閃鏡, 妹妹個張冇, 同埋微粒都幾組, 你係咪用左好高iso呀?

(我呢度冇software, 今晚番到屋企先可以睇到d detail info)

子爵府

原文章由 stephenietam 於 07-12-3 11:25 發表
1. 日光係樂園入面
一般iso100-200 ok架啦, 唔好太大光圈, 唔係咩景都睇唔到, 去左邊都唔知... 想映晒兩姐妹f5.6啦, 隱陣d~ (但係唔可以100%絶對架, 同一環樈, 映一張check check先, ...

唔該哂 我都知其實好難講,係要睇當時既環境,我都係問定最基本同隠陣個隻啫,諗住至少唔會有太大差池

我未買閃咋:cry: 止下血先la:mrgreen: 不過我諗下一樣要入既都係支閃la

我請你都無用la,你當時應該係異國happy梗wor

侯爵府

原文章由 jenniferkwok 於 07-12-3 11:47 發表

唔該哂 我都知其實好難講,係要睇當時既環境,我都係問定最基本同隠陣個隻啫,諗住至少唔會有太大差池

我未買閃咋:cry: 止下血先la:mrgreen: 不過我諗下一樣要入既都係支閃la

我請你都無用la,你當 ...

你幾時去jack?

子爵府

原文章由 MegumiSan 於 07-12-3 11:34 發表

Me want to go too....

go la, 妹妹就應該未識,不過ryan就應該會好開心既:loveliness:

家姐第一次去既時候1.5歲都係懵成成,到2.5歲去就識d開心la,我都預左妹妹今次都懵懵地架la:lol

子爵府

原文章由 stephenietam 於 07-12-3 11:51 發表

你幾時去jack?

我20&21呀!你應該未返la下化!你仲開心la:loveliness:

首頁

尾頁

跳至