3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆:有無人知骨齡細

我女又係生得超細粒,一直在政府醫院跟進,早年同佢照過骨齡,話佢既骨齡比正常既細左3年,仲叫我唔駛擔心,話唔係唔發育,只係發育比人慢3年,btw我女依家13歲,但高度得140cm,70磅,呢個高度同重量就正正係10歲既size,我都希望佢只係比人慢3年,只怕佢唔識發育
,

男爵府

好媽媽勳章

Man0125 發表於 14-9-5 10:35
政府要BB幾大先可以安排照骨齡?

BB就唔清楚,我個陣大概個女10歲到,同佢去私家醫生到睇,同醫生講佢既情況同我既擔憂,之後佢寫紙轉介去排政府,之後政府就同佢安排照骨齡,開頭係睇兒科,到之後轉左睇內分泌科.....

男爵府

好媽媽勳章

Aomuimui 發表於 14-9-5 21:12
回覆 oscar1117 的帖子

咁睇左我們可以做乜去幫小朋友?你囡一向食得好嗎?骨齡細會否影響進食? ...

因為之後政府醫院都同佢驗過血,話唔係D咩病令佢唔識大,醫生話冇咩可以幫佢,因為佢D骨只係比實際年齡細左3年,姐係代表佢發育比正常既慢3年,現階段只可以等......另外我女由細到大食野都食得唔好架,食得好慢...唔知關唔關事!

男爵府

好媽媽勳章

hannalam 發表於 14-9-11 02:57
我仔一直係政府跟進,但好廢,連骨齡都無照,血又無驗,佢係掂唔到任何一條生長線,只係同我講仔有自己條生 ...

你下次覆診同醫生講你好擔心,叫佢同你個仔照下骨齡,睇下有冇咩問題咁吖,開到口應該會同你照的!

首頁

尾頁

跳至