在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡3.5 歲, 囝1歲。
我做學校文職。

現在份工中學做左5年,每日返9.5 小時, 一個月一次星期六。 19日大假。 工作急, 趕, 老闆少無理。

新工小學每日返8.5小時, 長短周, 7日大假。 人工多1200.

我一心想揾全5日工 , 諗住多d 時間陪囝囡。 帶佢地學野。

新小學banding唔差, 如果我肯做, 兩個小朋友升小學就唔洗煩, 因為報讀父母在職學校係必收。 現在唔洗谷佢學野。第時一齊返學放學。

轉唔轉工好? 請教過來人

為爭取每分每秒與囡囡相處的時間,交收盡可能郵寄。

複式洋房

yautakken 發表於 14-7-12 09:03
我做學校文職。
個人意見..唔轉

小朋友谷唔谷佢學野, 但學野得到知識係小朋友, 唔可以就咁就放鬆.
新工一d都唔吸引, 你係有多$1200, 但少左12日大假喎,
小朋友病起上黎, d大假對你黎講會好重要, 7日太少了吧,
雖然1日返少左1個鍾, 但星期六要返多半日tim, 即係cover返..

最大考慮係新工未必係老闆唔多理, 如果老闆係好煩, 咩都理, 就成件事唔同哂.

除非你新工,title有升啦, 先再考慮.

男爵府

回覆:yautakken 的帖子

我係你會轉

禁止訪問

大宅

引用:囡3.5 歲, 囝1歲。我做學校文職。 現在份

原帖由 yautakken 於 14-07-12 發表
我做學校文職。
舊校校長唔講道理。

5年來文職人員轉了20 個。 教到我心力交碎

momoakira  我會轉,加上呢點一定轉  發表於 14-7-16 15:56

伯爵府

我想問暑假點計?
同埋我想話學校好似無5 天工作, 樓主係咪諗多左?

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

如果係我, 我會轉.....

大宅

回覆:急請教各位轉唔轉工好

我決定左轉啦。 回想過去幾年,我一直都想走, 拖到現在才鼓起勇氣跳船。

我知學校9成9 無5日工, 但就係上月請左個新同事(做開學校的) 向校長request 5日工, 校長批准, 而且星期一至五唔洗加返時數。 造成我跳船的導火線

大宅

我決定左轉啦。 回想過去幾年,我一直都想走, 拖到現在才鼓起勇氣跳船。

我知學校9成9 無5日工, 但就係上月請左個新同事(做開學校的) 向校長request 5日工, 校長批准, 而且星期一至五唔洗加返時數。 造成我跳船的導火線

珍珠宮

yautakken 發表於 14-7-15 13:09

我知學校9成9 無5日工, 但就係 ...
咁係個校長好有問題!
咁樣管理一間學校, 點可以架?
好好過每一天......

水晶宮

畀面勳章

引用:我決定左轉啦。 回想過去幾年,我一直都想

原帖由 yautakken 於 14-07-15 發表

做得咁辛苦就轉啦,
個校長都好唔公平, 點解新入可以返5日

大宅

以前大家輪星期六, 有活動就果個人ot 埋。 現在活要我返晒條氣已經唔順, 仲要少一個人輪值, 其他人返密左。 超嬲。

我辭職, 把咀話留我, 但些微福利都無調整給我

伯爵府

引用:我決定左轉啦。 回想過去幾年,我一直都想

原帖由 yautakken 於 14-07-15 發表

會唔會返5日人工又扣番? 有時唔可以只睇好嘅一面,人家付出的都要計數。

我反而覺得,每個人嘅入職條件不同,可能佢返5日,但你人工高d, 只係視乎你自己嘅bargaining power, 同埋要睇成個package咁睇,唔可以只睇人地好果樣。

其實你也可以request 5 days, 唔得先resign都未遲

大宅

多謝你既分析。 不過實情唔係咁。

大宅

做得開心最緊要!

大宅

我都係學校返,新入職大半年,因小朋友問題,所以請辭,學校開新例,比我返5日,早收,其他人都眼紅,點解咁優待我,但無人知道我所有福利係調降晒,人工係扣減左。

公爵府

為自己,唔轉,大假多咁多
為仔女,我會轉,因為假期多左都換唔到好嘅派位

我係你,我選擇為仔女

首頁

尾頁

跳至