在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB大約20日人仔,屋企無陪月無工人,阿媽每日會帶餸給我,及一同幫BB沖涼!昨天老公放工回來已經話我唔洗衫,又話我唔自己㷛薑水沖涼!話我呢樣唔做嗰樣唔做!我話我無理啲貓!已經氣氛不大好!
阿女昨天晚上成日喊!我十二點餵完奶粉,掃風,仲要擠奶!因為上唔到要成日擠!換片都四五次!都未好好休息,佢衝入房(只有我同BB在房瞓)問我點解搞到個女成日喊!又話我唔識湊就出聲,唔識湊就唔好生!又話我有問題!成晩出出入入房間唔知為乜!個B都要訓!又話我搞到阿B啲時間亂哂,夜晚不瞓曰頭狂瞓!
我出院到依家未有一日好瞓過,日日都是B行先,換片,餵奶,掃風,擠奶,洗BB衫,洗奶樽,真係飯都唔得閒食!㸃解佢一點體諒及鼓勵嘅說話都唔比我!反而叫我有病自己去睇醫生,唔好影響佢!
我真的有問題嗎?

pooh仔  唔夠瞓好難上奶㗎。 你要好好休息坐月,唔好操勞太多, 咁樣對身體唔好  發表於 14-7-16 23:12

男爵府

回覆:我老公鬧我:唔識湊就唔好生

你老公有問題!個小朋友佢無份!叫佢幫手湊

子爵府

你c6好過分!個B佢都應該幫手湊

子爵府

你老公好過份. 是否他不想生bb, 只是你想生??

男爵府

畀面勳章

係你老公有問題
佢唔體諒不特止,仲要鬧你
當初都要佢同意先生到b架

男爵府

畀面勳章

係你老公有問題
佢唔體諒不特止,仲要鬧你
當初都要佢同意先生到b架

大宅

回覆:Lily123456 的帖子

可能妳老公心情5太好,找人发洩;但妳也要慢慢調整下心情先~
因為BB休息和食,照顧BB很紧要,妳要掙取时间好好休息才能復原、有人奶/精神……
其次,初生bb未分日夜,所以妳得閒要和bb曬太陽吸收營養,bb养成習慣,戒夜奶都會快D
还有,和先生相处也有学问,互相尊重、体谅、扶持,开心见成。大家都是新手妈妈,有好多需要学習呢~

男爵府

唔關你事,你已經做得好好,係你老公有問題,比我實會爆返佢

jeremylui83  對鬧爆佢  發表於 14-7-24 08:41

大宅

老公唔幫手都算,仲要咁講野

男爵府

你老公真係好唔體諒你, 生完BB頭3個月真係好辛苦, 佢唔幫仲講D咁說話.
樓主唔好上心, 現在照顧BB為先, 如果唔係好易有產後抑鬱.

cffw  Agree  發表於 14-7-14 04:19
lovebubu  argee  發表於 14-7-12 22:19

大宅

我俾我老公睇完,佢都唔撐你老公!BB岩岩黎到呢個世界,佢又唔識講野,扭下計好正常!而且你同佢都要有個磨合期,慢慢你就會聽得出佢為咩事扭計啦!到時BB痴晒你,叫你老公唔好妒忌!加油!撐你!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你老公過份就係一定, 你地兩個都係適應新生活中, 慢慢黎啦, 對於佢無理既指控, 唔好上心, 聽完就算.

你冇人幫手, 咁試下去減輕你既工作量.

要補奶粉的話, 你搵個盆仔或大盒加水,用完d 奶樽放入去浸, 或者裝d 樽裝滿水後放埋一邊, 一晚至洗一次烚一次, 咁你唔駛成日做野, 老公肯夜晚幫手仲好. 雖然泵奶都要泵得密, 但我認為你搵一次趁bb 訓左, 你都好好地訓一次, 泵少一次奶, 你要有休息先至多奶. 再好d 埋身餵, 慳時間又方便, 只係要密密餵, 埋身餵時你可以睇電視或上網, 飲啖水食個飽.

洗衫方面用洗衣機啦, 機器係用黎幫我地, 仲有好多d 野唔係多勞至一定會多得同埋叫好.

你唔好100%放晒d 時間去bb 度, 你都要抽時間去照顧自己. 朝早刷完牙或趁bb訓左, 拿拿臨掉d 衫去洗, 之後煲薑水, 之後餵多bb 一餐後d 薑水都應該暖番, 咁bb 再訓時你就去沖涼啦. 煮飯一次過煮多d, 你要食得多要夠飽至可以上奶, 要快的話咪煮飯時落d 醃好左既肉粒或者蒸肉, 另外加菜食. 唔好bb 一喊就自亂陣腳, bb 響bb 床度仲等得, 你做緊家務的話就快手做埋先.

補品方面用28坊或睇中醫, 用電子燉盅去煲, 方便好多.

初生bb 係到夜晚至黎喊, 你check 過佢冇濕片又唔係餓的話, 用包被包實佢, 等佢好訓d. 如果喊到尖叫, 可能係有肚風, 咁你可以去藥房買一支吳德物次腸痛水, 依指示俾bb飲, 可以舒緩腸痛.

睇你既意願啦... 你唔一定要同bb 一間房. 你老公都可能想同你一齊, 傾下計, 有時你地兩個都要時間去二人世界.

你地都係適應中, 唔好俾咁大壓力俾自己. 加油呀~ 仲有恭喜你bb 出世呢~

totoyu    發表於 14-11-4 22:11
sandyhome  好好, 好詳細, 過來人:   發表於 14-9-17 12:43
VvTara    發表於 14-7-29 01:20
cherrypkf    發表於 14-7-28 23:57
mancee    發表於 14-7-27 00:08
o芝麻糕o  勁! 好清晰!  發表於 14-7-26 10:57
tusenwanee  Yes
說得好,媽媽加油  發表於 14-7-14 00:53
kobe2013    發表於 14-7-12 23:57

大宅

唔洗唔開心,男人無份湊就以為好容易,做落就知我地辛苦。

無一個人天生識湊b。媽媽都係做一日學一日。放心,我相信妳會越做越好,加油!

伯爵府

引用:BB大約20日人仔,屋企無陪月無工人,阿媽每

原帖由 Lily123456 於 14-07-12 發表
BB大約20日人仔,屋企無陪月無工人,阿媽每日會帶餸給我,及一同幫BB沖涼!昨天老公放工回來已經話我唔洗衫 ...
生bb 係共同。吾係個人。定你c6本身吾想生bb。

大宅

scold him back

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果c6咁話我,佢死梗...咁叻話人不如比佢湊!

大宅

如果係我老公咁講我諗佢死咗9世喇!

大宅

熱血勳章

爸爸都會有產後抑屈架 佢都未適應到多左個第三者 影響左你兩本來嘅生活 可能佢預期你照顧好屋企 佢放工可以同bb玩 無諗到原來你湊住bb會做唔到家務 又或者無覺好訓 bb原來會成日喊等等 大家都需要啲時間 加油呀媽媽!

別墅

回覆:maggieddie 的帖子

多謝各位的支持!不過我真係覺得我對呢個人嚟講真是狗都不如!

MFreestyle  你試下放鬆心情,等老   發表於 14-7-23 21:48

伯爵府

醒目開學勳章

Lily123456 發表於 14-7-13 11:09
多謝各位的支持!不過我真係覺得我對呢個人嚟講真是狗都不如!

你要加油
會唔會公司發生左咩事??

不過你先生講呢句說話
不禁令我諗起,真係好多人(包括 HK & B6)
都係唔識湊,仲要生幾個,仲好冇家教
相比你既初生BB,哭只係代表某種需要
並唔可以用到以上字眼.
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

首頁

尾頁

跳至