基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

複式洋房

值得一看啊,裏面將耶穌的話語同若干場景結合,感人至深。例如叫稅吏跟從他的情節。雖然可以體諒編幅有限不能盡錄,但最重要見證場景之一沒表現:天開了有聖靈像鴿子一般落在耶穌肩上,有聲音從天上發出:這是我的愛子是我所悅納的。

還有一個情節很有意思:同耶穌一起判了刑罰的還有另外兩個罪犯,而只是耶穌背著十字架上山,其他兩人背的是一根木柱,等到了山上釘完,三個人都是釘在十字架上的。當然這個情節不是很重要。

只是聯想到直立木柱和十字形木架在希臘文中有什麼區別呢?宗教士這麽推崇用十字架紀念耶穌(教會裏外都挂,脖子上如是)跟以前紀念毛澤東到處挂毛主席像有什麼分別嗎?算不算拜偶像?耶和華不是說不要爲他做任何形式的偶像嗎?

男爵府

bb不能入場 上次免費的睇吾到
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咪之前明珠台個套聖經故事? 我見個主角都係個個人~

子爵府

我沒有睇過受難曲, 所以無得比較.

這部電影雖然由劇集The Bible度剪啲, 抽啲而黎,
一黎我係miss左幾集無睇既,
二黎, 在家睇既時候, 比老公仔仔或者其他野分左心.

我開場前, 祈禱求主藉套電影讓我了解祂多啲, 求祂於那2小時內跟我講說話.

睇完之後, 無太特別感受, 都係覺得眼目上印象深啲.

但當之後主日敬拜時, 電影中耶穌背負十架上各各他山的情景一幕幕在我腦中浮現.
我頓時覺悟, 有時候我們在聖經中看相關內容的經文,由被捕到在十字架上死, 都只不過是一章起兩章止, 看得太快又太輕易. 會讓我們將『恩典的救贖』看得太容易, 太簡單, 而由太理所當然.

實際上, 當中的過程無論是身體上和心靈上. 耶穌都承受極大的痛苦. 可以相像神的愛有多深. 我們是如何幸福地因神的愛, 因耶穌的死, 而罪得赦免.電影都係大概用20-30分鐘左右(我無實質數據, 憑感覺) 去描述當時的痛苦, 但實際的經歷, 比30分鐘還長.

聖經中, 釘上十字架, 真係只得幾粒字, 往往令我們忽略了當中的痛楚, 懼怕.
但當我們眼目上看見的時候, 我們不得不思想, 要有幾深的愛, 才會願意把自己的身體如斯獻上???

神差他獨生子到世間來,使我們藉著他得生,神愛我們的心在此就顯明了。(約一4:9)

我唔係用娛樂的眼光去看這一齣戲, 我覺得是有2個多小時, 讓我可以親近主, 經歷主. 我會推介弟兄姊妹去睇. 縱使已經看過全套The Bible, 還是值得一看.
我都係放低仔仔比未信的老公看顧, 同弟兄姊妹睇.

tiffany_wong23  受難曲好睇好多! 當年   發表於 14-7-23 22:11

珊瑚宮

回覆:上帝之子好睇嗎?

明珠台播時我有睇,早前較得知裡面演耶穌既瑪利亞同約瑟都係基督徒所以更想等碟一出就會買

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

子爵府

tiffany_wong23 受難曲好睇好多! 當年 發表於 2014-07-23 22:11:07

有弟兄借我DVD, 我覺得受難曲是比信了的人看, 而上帝之子是比未信的,未了解耶穌的人看。

大宅

引用:tiffany_wong23++受難曲好睇好多!+當年+++

原帖由 joetreemo 於 14-07-24 發表
tiffany_wong23 受難曲好睇好多! 當年 發表於 2014-07-23 22:11:07
受難曲較接近聖經,未信都啱睇。我初信時睇,喊到死死下

大宅

好媽媽勳章

好想睇“受難曲”,當年冇睇過,現在到處找也找不到此DVD

子爵府

引用:好想睇“受難曲”,當年冇睇過,現在到處找

原帖由 waterfall 於 14-07-24 發表
好想睇“受難曲”,當年冇睇過,現在到處找也找不到此DVD
祈禱啦,姊妹。尋找的就尋見嘛!我是家聚的弟兄突然拎出黎pass around, 一開始就交到我手中。 多謝主。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

洋房

邊度播的?

首頁

尾頁

跳至