跳至

首頁

尾頁

別墅

b囡大部份夜晚都是和我們一齊睡... 她睡在牆角位, 理論上無可能跌到地上, 但b囡怕焗, 要有風, 故此常常半夜左轉右轉 (但沒有醒), 通常我們都感覺到.

但昨晚b囡不知怎樣, 碌碌下, 去左床尾 (避開了我們)... "啪"一聲就跌左落去..... 我倆嚇得大叫了(真的大叫, 把工人也嚇醒了):cry: :cry: :cry: . b囡立刻嚎啕大哭.... , 2~3分鐘後慢慢定了.... 我們檢查她的頭手脚, 好彩沒有什麼事.... b囡定了後還繼續碌來碌去...俾佢激死....但b囡好似都知死, 後來睡的時候, 要捉實我們的手臂才睡!!!

各位mama/baba, 小心小心!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 greatli 於 07-12-3 09:23 發表
b囡大部份夜晚都是和我們一齊睡... 她睡在牆角位, 理論上無可能跌到地上, 但b囡怕焗, 要有風, 故此常常半夜左轉右轉 (但沒有醒), 通常我們都感覺到.

但昨晚b囡不知怎樣, 碌碌下, 去左床尾 (避開了我們)... "啪"一聲 ...

其實醫生講咗好多好多好多次, 唔好同BB一齊瞓, 好危險O架~
依家阿B大識轉嚟轉去, 幾時轉咗响大人下面都唔知, 一陣壓親慘 ! 加上大人O既被係唔啱小朋友用, 千萬不要貪方便3個人一張被 :cry:

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩,B女咁勁爬過你哋呀 ,老人家真係無講錯,BB要跌過先知驚:cry: 希望你女女真係知驚,我聽到都心痛:-(

公爵府

希望b囡冇事, 你們點解唔等她睡著了後再放回床仔?

大宅

回覆 #1 醜樣豬 的文章

yes, Ryan also move 360 degree when sleeping so must sleep in baby bed

男爵府

同bb同一張床,心理壓力真係好大, 好危險.

我只係早二日凍同個仔病病地先將佢放係一齊瞓, 而家都放返係BB床lu.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 babushka 於 07-12-3 11:25 發表
同bb同一張床,心理壓力真係好大, 好危險.

我只係早二日凍同個仔病病地先將佢放係一齊瞓, 而家都放返係BB床lu.

BB跟大人訓唔單只危險,仲會變得好痴身,
第日訓到幾歲都唔願自己訓!

三思!

別墅

明白明白!!!!

(嘻嘻, 可以望住b囡睡覺十分幸福的感覺)

子爵府

True. My sister's girl sleep with my sister until she was six years old. My c6's cousine sleep with mom until 1x years old (almost 16, I think)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 greatli 於 07-12-3 11:52 發表

(嘻嘻, 可以望住b囡睡覺十分幸福的感覺)

當佢太痴身, 你就唔會覺得幸福...
同埋通常人奶B話貪方便先一齊瞓, 婧婧好似唔係人奶B喎... 你試下响佢床仔側, 陪到佢瞓著, 或者俾件有氣味的衣服佢攬住來瞓, 會安靜啲o架~

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 小倩 於 07-12-3 12:50 發表

當佢太痴身, 你就唔會覺得幸福...
同埋通常人奶B話貪方便先一齊瞓, 婧婧好似唔係人奶B喎... 你試下响佢床仔側, 陪到佢瞓著, 或者俾件有氣味的衣服佢攬住來瞓, 會安靜啲o架~ ...

我驚佢攞件好大氣味嘅陪婧婧瞓喎

男爵府

唉~ 我個囡都係要跟人瞓, 我通常等佢瞓左就放番佢落bb床, 但如果佢半夜醒左發現佢自己o係bb床, 就會大喊勁扭~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

我都覺得一齊瞓唔係咁安全, 就算自己唔反瞓, 都驚hon hon反瞓整到阿b, 之前餵人奶真係貪方便將阿b放係我地中間瞓, 不過自己都成日醒, 驚daddy整親佢, 所以係停左人奶後就放返佢落自己張bb床lu.

別墅

這兩三天: b囡 在我們的床上(左碌右碌<--指定動作)睡著後, 放回床仔....基本上b囡不會扭計...因她只是怕熱!!!

但... 半夜, 如果b囡醒了, 她會 左碌右碌 (again), 如果我們知道, 拍一拍她 就ok, 但有時遲左發現... 她會拉住床仔的支架, 企左起身...(但她仍是半夢半醒, 好搞笑), 5秒後b囡就發現自己無端端企左起身, 就會"醒晒"!!!! :-P :-P

大宅

回覆 #7 babyhowie 的文章

我大仔就係咁啦~到而家3歲幾啦,都仲要痴住奶奶訓......我個女就一出世已經俾佢自己訓bb床,所以佢訓覺好乖,一眼訓就自己轉側身訓~

公爵府

原文章由 greatli 於 07-12-6 12:28 發表
這兩三天: b囡 在我們的床上(左碌右碌

大宅

回覆 #14 greatli 的文章

床欄都記得留意呀~有時bb搵到d公仔/玩具踩住好易可以"爬"得過~

首頁

尾頁

跳至