跳至

首頁

尾頁

大宅

範圍夠大啦呱 可以大家分享下

翡翠宮

HI, 我黎報到, 終於都開左新TOPIC, 我係05BB黎嫁.

大宅

我想回應番一些in九龍區既家長,或等通知,或等interview的家長,其實好多名校都冇セ收生標準,有時真係要講當時情況及運氣...列如:st.cat....kv都係....(親戚在九龍塘揸校巴多年,見盡此情况):-|

大宅

原文章由 aurora1204 於 07-12-4 10:37 發表
HI, 我黎報到, 終於都開左新TOPIC, 我係05BB黎嫁.

照睇dd係唔係05年12月4號出世呢?(我鼓的)

男爵府

thanks靜媽

範圍真係夠哂大 我個女係0508小朋友,就黎讀新一代...我全中呀

大宅

原文章由 hello_mimi 於 07-12-4 10:47 發表
thanks靜媽

範圍真係夠哂大 我個女係0508小朋友,就黎讀新一代...我全中呀

hehe....真係全中wor....我個女係05/11月,亦都係黎緊讀新一代,錦啱既...

大宅

:loveliness: :loveliness: 咁就唔駛將出"小朋友出九龍讀書"嗰個topic的內容太偏離啦!

我哋係0503baby, 我估我9成都唔會比個仔返n1啦!

家陣等緊放榜, 我諗住下年比個仔返住畫班先(因為我見通常都要三歳先開始收:lol :lol )

同埋返eng playgroup, 因為我覺阿仔進度比其他小朋友慢少少 我都唔敢迫得佢咁緊. 唯有得閒睇吓圖書,同埋字咭

[ 本文章最後由 chunwai_315 於 07-12-4 10:58 編輯 ]

大宅

原文章由 chunwai_315 於 07-12-4 10:55 發表
:loveliness: :loveliness: 咁就唔駛將出"小朋友出九龍讀書"嗰個topic的內容太偏離啦!

我哋係0503baby, 我估我9成都唔會比個仔返n1啦!

家陣等緊放榜, 我諗住下年比個仔返住畫班先(因為我見通常都要三歳先開始收:lo ...

等放榜這種感受真係好辛苦,所以我揀咗間唔駛等的幼稚園.....不過在此祝你成功啦....加油

翡翠宮

原文章由 tkyc 於 07-12-4 10:46 發表

照睇dd係唔係05年12月4號出世呢?(我鼓的)

係呀! 你真聰明:lol:

大宅

原文章由 aurora1204 於 07-12-4 11:06 發表

係呀! 你真聰明:lol:

依....大家都係細b,依家講嘢講得好唔好呀.....我個女都淨係識講單字同叠字,有時先講到雙音:cry:

大宅

原文章由 tkyc 於 07-12-4 10:43 發表
我想回應番一些in九龍區既家長,或等通知,或等interview的家長,其實好多名校都冇セ收生標準,有時真係要講當時情況及運氣...列如:st.cat....kv都係....(親戚在九龍塘揸校巴多年,見盡此情况):-| ...

我都好贊同呀!

其實"天時,地利,人和", 咪即係"緣份", 我相信好多嘢都係"整定"!但做父母, 只可以盡量去給予最好,同埋指導佢行正確方向. 所以, 如果今次考唔到, 我都唔會強求, 諗住叠埋心水喺屯門讀書law!:)

同埋我覺得學校係唔係會收小朋友, 有時都好睇"眼緣", 鍾意你咪收law, 唔鍾意就唔收, 一d都唔出奇

但都有少少睇唔過眼, 見到有d媽咪話, 考咗4,5間最famous o既kln tong學校都收咗佢哋d仔女, 開topic問其他mami讀邊間好, 仲話4,5間都比晒留位費先, 等慢慢再決定

我今年同阿仔考學校, 都係經過深思熟慮, 真係好鍾意同覺得合適先考, 如果係又考, 唔係又考, 咁真係好唔得閒. 我好明白做waiting 嗰種打擊,尤其係你真係好鍾意嗰間學校, 係1st choice. 我哋最後都係比咗一間留費位, 我覺得如果有自己立場, 咁有一間一定係你最like! 到咗9月先同學校講退學唔讀, 其他想讀o既家長就會亂晒陣腳 , 點解要咁三心兩意?!教小朋友最忌就係咁.......

別墅

真開心,有一個屬於我哋聚腳ge天地!

我個仔係0509小朋友,都係就黎讀新一代1N1...我都全中呀

Jane媽&桐媽, 今個星期六見啦!

翡翠宮

原文章由 tkyc 於 07-12-4 11:13 發表

依....大家都係細b,依家講嘢講得好唔好呀.....我個女都淨係識講單字同叠字,有時先講到雙音:cry:

都係講梗太空話, 問佢食唔食飽飽, 佢只講"食呀!" 問佢玩唔玩sir滑梯, 就只講"sir呀!" or " 玩呀!", 我諗都係仲講梗單字, 不過一講4,5個音以上呢 ....就變左太空話, 連佢亞媽我都聽唔明, 有時要諗下佢究竟講梗中文定英文, 因為早上係姐姐照顧的.
你囡囡依家係唔係食梗飯呀! 因為我個囡唔肯食飯 , 我都唔知点算, 佢都成兩歲呢 , 既然佢唔肯食飯, 所以依家仲食梗粥詐:loveliness:

翡翠宮

我淨係05bb詐, 唔係新一代嫁, 得我一個唔係全中添:-(

大宅

原文章由 chunwai_315 於 07-12-4 11:14 發表

我都好贊同呀!

其實"天時,地利,人和", 咪即係"緣份", 我相信好多嘢都係"整定"!但做父母, 只可以盡量去給予最好,同埋指導佢行正確方向. 所以, 如果今次考唔到, 我都唔會強求, 諗住叠埋心水喺屯門讀書law!:)

同 ...

明呀....有d家長會漁翕撒網,到時慢慢揀,(<-阻住晒) ,其實真係好講緣份,不可強求,但我覺得錦樣好辛苦,如果唔得會好down....所以你要平常心去面對咁會好過d.....祝你好運+成功

翡翠宮

原文章由 chunwai_315 於 07-12-4 11:14 發表

我都好贊同呀!

同 ...

好同意你既講法, 我都in左三間, 一間唔收, 兩間收左, 經考慮過后, 只係交左一間留位費, 一黎早d決定唔好hold住個位, 可以比其它有需要既學生, 二黎唔想浪費几百蚊

大宅

原文章由 aurora1204 於 07-12-4 11:29 發表

都係講梗太空話, 問佢食唔食飽飽, 佢只講"食呀!" 問佢玩唔玩sir滑梯, 就只講"sir呀!" or " 玩呀!", 我諗都係仲講梗單字, 不過一講4,5個音以上呢 ....就變左太空話, 連佢亞媽我都聽唔明, 有時要諗下佢究竟講梗 ...

剛好同你囡囡相反,要食飯唔肯食粥...hehe..所以有d肉架

大宅

原文章由 aurora1204 於 07-12-4 11:29 發表

都係講梗太空話, 問佢食唔食飽飽, 佢只講"食呀!" 問佢玩唔玩sir滑梯, 就只講"sir呀!" or " 玩呀!", 我諗都係仲講梗單字, 不過一講4,5個音以上呢 ....就變左太空話, 連佢亞媽我都聽唔明, 有時要諗下佢究竟講梗 ...

我個仔兩歳多時都仲係講緊單字, 或只係"點頭"同"搖頭", 家陣簡真進步神速, 一係唔講, 一講就講得好快同好多. 所以唔駛擔心! 但如果佢講得唔正或都bb話, 就一定要糾正佢.

我歳半嗰陣時健康院姑娘要我哋兩歳返去做評估, 話佢講嘢講得少.....家陣, 經過見人哋打麻雀, 即刻話"打麻雀" or "仲未打麻雀". 如果之前姑娘冇話要做評估, 咁就一定冇問題啦!

返咗學一定大把嘢講!

大宅

原文章由 kayoivan 於 07-12-4 11:23 發表
真開心,有一個屬於我哋聚腳ge天地!

我個仔係0509小朋友,都係就黎讀新一代1N1...我都全中呀

Jane媽&桐媽, 今個星期六見啦!

依.....jeffrey ma...我哋見過?-( 你小朋友係唔係男仔最高嗰個呀...好似有時係婆婆定係嘛嘛一起番boboclass

大宅

原文章由 chunwai_315 於 07-12-4 11:41 發表

我個仔兩歳多時都仲係講緊單字, 或只係"點頭"同"搖頭", 家陣簡真進步神速, 一係唔講, 一講就講得好快同好多. 所以唔駛擔心! 但如果佢講得唔正或都bb話, 就一定要糾正佢.

我歳半嗰陣時健康院姑娘要我哋兩歳返去做 ...

係呀...係呀..姑娘都係咁講....

首頁

尾頁

跳至