自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

之峰,上帝很公平㗎!繼續努力造社運,遲啲有個局長位等緊你做呀!

蘋果日報:

"之鋒︰

文憑試放榜,你的成績不算出眾。其實一點也不奇怪,甚至很合理。別人在自修室溫習時,你便到政總反國教集會;別人正在考通識科時,風頭火勢下,你仍擺街站,爭取公民提名。還記得嗎?當日我被商台滅聲,大家舉行反滅聲大遊行。因你正在考試,便叫你不要參與,但你最終都出現了。

上帝很公平,每人一日也有24小時,你將時間用於社會運動上,你的5星星當然不會見於文憑試的成績表上。你的5星星是在反國教運動裡、你的5星星是在爭取真普選的抗爭之中。反國教時,你幫香港人取得的5星星,全香港人也看到,亦會記住。

之鋒,請記著,文憑試狀元有12個,但黃之鋒,只有一個。人,在適當的時候,就要選擇做最適當的事情。甚麼是好?甚麼是不好?生命,不應只得一把尺來量度。這個世界,本來學生的本份確實應該去讀書,但在我們這個年代,竟然要由中學生帶頭抗爭!錯不在你,有病的是我們身處的社會。
之鋒,《壹錘定音》跟許多香港人都好多謝你,撐你呀!

慧玲 "

特派員  政治及時事話題,請貼於時事擂台  發表於 14-7-15 15:05

禁止訪問

引用:之峰,上帝很公平㗎!繼續努力造社運,遲啲

男爵府

BK Milk勳章

禁止訪問

引用:之峰,上帝很公平㗎!繼續努力造社運,遲啲

伯爵府

回覆:香港真係變了?

真係冇得輸,考得好考得唔好都可以大造文章

wcpcelia    發表於 14-7-15 13:43
allah  冇錯  發表於 14-7-15 13:37
tsung    發表於 14-7-15 13:28
milk323  一早作定2篇文  發表於 14-7-15 12:42

象牙宮

2024年龍年勳章

唔敢隨便出公仔……

伯爵府

回覆:hellokitty377 的帖子

唔好講到佢咁偉大啦! 放過佢啦!

大宅

黃是有讀寫障礙的,一邊搞社運一邊讀書,能報副學士算不錯了.

怎樣的人生才稱得上有意義,每個人有不同的想法.

mother904    發表於 14-7-15 13:44
iammiyake  agree   發表於 14-7-15 13:17

珊瑚宮

環保接龍勳章

推佢做突手啦

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

引用:真係冇得輸,考得好考得唔好都可以大造文章

原帖由 ungoobee 於 14-07-15 發表
真係冇得輸,考得好考得唔好都可以大造文章
其實我覺得考成點唔使同普羅大眾交代嘅

mother904  x 5  發表於 14-7-15 13:44
talkative  X4  發表於 14-7-15 13:41
ngokwan  X3同意  發表於 14-7-15 13:14
natjosejim  x2 同意  發表於 14-7-15 13:06

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由 ungoobee 於 14-07-15 發表真

原帖由 Suki_zuky 於 14-07-15 發表
其實我覺得考成點唔使同普羅大眾交代嘅
係佢自己開記招待交代

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

對佢冇好感

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Suki_zuky 於 14-07-15 發表

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

無言

子爵府

呢篇咁嘅文章, 只令我看到有人認為一個人,只打着民主口號搞社運, 你讀唔讀書, 係唔係好人, 有冇責任心,等等等都唔重要, 因為你搞社運就一定就是英雄。 啊玲姐會唔會叫佢D仔女唔好着重讀書, 玩政治着數D呀!

大宅

我就吾理係吾係自恋、対他没有好感也無所謂、但係事実証明他的民間運動、確実推倒了国教、我知有好多人是賛成国教的、我主要是想説他的推動力、我就希望多D NEE種「年青人」、好過成日低頭D宅男。 我吾覚得他在記者招待会裏、弦耀自己、他的成績也算是不錯的。 他説話是一歩一歩有LOGIC地去講、你可以吾賛成他的理念、但眼看EE+好多新一代、講野一旧旧、講完吾知UP MAAK.

Skytree1000  Agree  發表於 14-7-15 14:53
****Mighty****
love you for you
自分に負けるな!!

大宅

引用:呢篇咁嘅文章, 只令我看到有人認為一個人,

原帖由 MC媽 於 14-07-15 發表
呢篇咁嘅文章, 只令我看到有人認為一個人,只打着民主口號搞社運, 你讀唔讀書, 係唔係好人, 有冇責任心,等等 ...
x2,直頭有人係網上面話應該叫八大破格收佢

大宅

引用:呢篇咁嘅文章, 只令我看到有人認為一個人,

原帖由 MC媽 於 14-07-15 發表
呢篇咁嘅文章, 只令我看到有人認為一個人,只打着民主口號搞社運, 你讀唔讀書, 係唔係好人, 有冇責任心,等等 ...
閣下咁既文章,只令人以為黃之鋒撐民主搞社運,就一定係唔讀書,冇責任感同唔係好人.

如施君龍之流,旗幟鮮明地撐建制,反社運,此誠肯讀書有責任感之賢人君子也.

禁止訪問

回覆:Suki_zuky 的帖子

首頁

尾頁

跳至