想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

試了好多個CYCLE未BINGO, 5月去西醫做檢查時無意中發現左邊卵巢有個畸胎瘤
當時西醫話SIZE 好細 (1.7CM), 好大機會良性, 可以再觀察下先, 暫時不會影響生BB, 叫我再試下先

由於本人都心急想要BB, 於是搵中醫調理一下, 希望加快.

6月第一次見中醫, 我帶哂所有西醫 REPORT, 包括畸胎瘤一事已告知 (連超聲波片). 中醫睇完報告, 再看體溫表話我黃體不夠, 有D寒. 問題不大

前後食了一個CYCLE中藥+ 做了幾次針灸

上星期 去西醫覆診, 短短2個月, 左邊畸胎瘤由1.7CM大到2.8CM, 而右邊照到一D陰影, 暫時未知咩來 (好擔心)

短短1個幾月就咁, 即時諗是否跟吃了中藥有關?! 我D中藥成份, 醫師話幫我養卵+增加黃體 -> 入面成份有增加女性激素藥

最近上網CHECK, 先知有婦女病千萬不要吃增加激素的東西, 否則會惡化

我不敢說我的病情, 完全跟吃了中藥有關. 只是想提提有婦女病的JM, 真係要小心食中藥, 記得每次問醫師D藥是否岩你體質. (我就是無咁做)

而家我停哂中藥, 以後都不會看這位中醫 (邊位中醫, 我就唔開名啦! 我都是從BK FORUM認識該位EC, 可能只是唔夾我, 人人情況不同)

大宅

回覆 fannyshan1003 的帖子

其實如果有婦科病, 係真係要好小心服中藥..更加唔好亂服成藥. 我見好多JM都買滴雞精, 講真我覺得真係唔好亂試.
我本身有乳癌既FAMILY HISTORY, 我睇中醫時都同佢講, 要盡量唔好用/極少量帶雌激素既藥.

我朋友好耐前有畸胎瘤, 做手術後都無事, 祝你一切順利~~

子爵府

有瘤不論是良定惡性都不能食有雌激素的食物, 連雞都五好食, 滴雞精五飲得, 會加速個瘤增長. 有時瘤既野好得意, 可能過一排會細反. 放心, 小問題動手術就搞典 !

首頁

尾頁

跳至