自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我睇左影評先去睇,原來套戲係暗寓,依家D 父母當小朋友係公主王子,為左小朋友,用盡辦法,將自己覺得好嘅野比小朋友,但其實小朋友並唔係要呢D 所謂好嘅野! 套戲好啱做父母嘅去睇!雖然套戲娛樂性唔係好強,但有意思,水彩畫畫面仲好靚,仲有久石讓嘅音樂

故事內容:

樵夫公公偶然於竹林發現女嬰,把她帶到村莊撫養。樸實無華的童年生活讓女孩享受純真的快樂。但只消數月,女孩已長成貌若天仙的美女。樵夫相信她是天姬降世,應該享盡人間快樂,於是決定遷居京城,為她鋪設榮華富貴之路。由於女孩長得天姿國色,被朝廷冊封為「輝耀姬」,引來各路皇族公子絡繹不絕登門求親。然而輝耀姬只傾慕與她青梅竹馬的少年樵夫捨丸,對貴族們的熱切追求不為所動。惦記著家鄉的她,選擇逃走回家,但兒時兩小無猜的捨丸已成家立室。此時輝耀姬才驚覺,人生在世的真正意義與快樂竟是如此難以捉摸…

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

畀面勳章

回覆 webjen 的帖子

有睇....係有意思...但我覺得悶.

珍珠宮

webjen 發表於 14-7-15 17:17
我睇左影評先去睇,原來套戲係暗寓,依家D 父母當小朋友係公主王子,為左小朋友,用盡辦法,將自己覺得好嘅野比 ...
其實我都好想睇..

伯爵府

回覆:有無人都睇左輝耀姬

請問,5歲幾女女適合睇嗎?想帶她去。

珍珠宮

hanbb 發表於 14-7-15 17:55
請問,5歲幾女女適合睇嗎?想帶她去。
都 2 個鐘有多的,未必會明,但當卡通片睇都OK!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

聽過人介紹呢套, 想睇, 未有時間

珍珠宮

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:有無人都睇左輝耀姬

睇完個大剛我個腦即刻跳左另一個版出尼,不喜勿插

輝耀姬嫁左比樵夫,生左竇仔女,樵夫實在太窮,輝耀姬屋企冇工人,除左煮飯湊仔家務一腳踢,仲要服侍6299,細路訓晒就做手作仔賺錢過活

因為日日攰到覺都冇得訓先支持到一家既生活,貧賤夫妻百事哀,倆口子被生活壓榨,之前既溫馨甜蜜都消失得盪然無存,常常因小事開始先口角,繼而動武

輝耀姬看著鏡中既自己,開始懷念過去,後悔自己少不更事

webjen  笑!  發表於 14-7-16 13:34

首頁

尾頁

跳至