自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

唔明點解這番說話會出自陳太口中!

子爵府

原文章由 花花 於 07-12-6 09:20 發表
Wife :

當年23條立法, 一句的士司機都唔會明的金句,令到幾十萬人上街示威, 係邊個造成 ------ 係葉太!

唔通你當時......放洋 唔知發生什麼事.?-(

天生易過本性難移. 我唔相信佢能夠帶領香港成為一個民主 ...

只係入立法會做一個議員,任何人都吾可以隻手遮天架,投邊一個,我嘅焦點會放喺佢能力,思想,認識香港嘅程度去考慮.
問心講,陳太一定吾會明白基層市民嘅苦況,因為佢由出世至而家都未捱過,又點幫呢?落區聽完一大班人訴苦,佢有無感同身受呢?係人都知佢當年比中央"炳"完之後佢就離開政府,我個人覺得佢今次入民主派好似係想為當年出一口氣,所以我覺得"曾"生所講並吾係無道理.
不過我都覺得葉太有時說話技巧有d問題,希望佢可以改善啦!
(吾好勞氣,傾吓計,表達吓啫,大家都好民主嘅!)

男爵府

咁又有無d事實係証明佢地支持過政府同中央呢?

原文章由 chan803 於 07-12-6 12:01 發表

又係呢句

比返 d 事實黎支持下好 bor

大宅

完全同意:mrgreen:
原文章由 G-Ma 於 07-12-6 11:46 發表
我唔支持葉太, 亦唔支持陳太, 因為我覺得佢地兩個都幫唔到香港, 得個嘈字.

但係我同意民主都要有一定嘅底線, 唔可以太急, 唔可以事事與政府同中央作對, 如果講民主變到好似台灣咁, 我零願維持現狀. 香港如果唔係背 ...

洋房

葉太講的說話真係幾 腰心腰肺架
如果唔係陳太果句 "跌落地拿返咋沙"都唔會出現啦:lol

原文章由 花花 於 07-12-6 09:20 發表
Wife :

當年23條立法, 一句的士司機都唔會明的金句,令到幾十萬人上街示威, 係邊個造成 ------ 係葉太!

天生易過本性難移. 我唔相信佢能夠帶領香港成為一個民主 ...

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 G-Ma 於 07-12-6 11:46 發表
...
逢中必反 ...

又係呢句

比返 d 事實黎支持下好 bor

男爵府

我唔支持葉太, 亦唔支持陳太, 因為我覺得佢地兩個都幫唔到香港, 得個嘈字.

但係我同意民主都要有一定嘅底線, 唔可以太急, 唔可以事事與政府同中央作對, 如果講民主變到好似台灣咁, 我零願維持現狀. 香港如果唔係背靠早國, 可能仲慘過以前. 我覺得新一代既中國領導人已經開明咗好多, 好似溫家寶咁都係一個不錯既領導人, 各位政客係咪可以用d開明d, 和諧d既方法同中央溝通呢, 唔好淨係為咗d選票就逢中必反先得架.

原文章由 wife 於 07-12-6 00:03 發表
我支持葉劉係因為覺得佢會比陳太更加明白大眾市民,我覺得推動民主都要有一定嘅底線,吾係話為咗民主就要攪到社會不分是非,政府一出政策就係吾係都反對,最終市民又得到d 咩?成日上街遊行,攪亂經濟,d 市民又會過得好咩? ...

大宅

回覆 #150 wife 的文章

Wife :

天生易過本性難移. 我唔相信佢能夠帶領香港成為一個民主地方

翡翠宮

原文章由 小米米 於 07-12-5 23:54 發表

chan803
我有好鮮明立場,是一定不可以給葉劉掌權:mrgreen: 由她放洋,我批死佢會回來, 番來一定搞好形象,佢一定要坐特首位,呢個我好肯定:mrgreen:

如果那票只可以俾劉江華同葉劉, 我發誓一定不會投白票,重會同佢 ...

我諗我會有相同的選擇, 不過唔會 send sms叫朋友一齊投:mrgreen:

至於 "受過佢恩惠 ge 人無疑會投,不過,未至於個勢會咁囉, 事實上,佢係搶緊些游離票,是泛民曲線幫左佢吸呢d 票,定係咩因由呢?", 我傾向相信主要係左派鐵票 + 范太 ge 支持者.

都係o個句啦, 葉太現在/以前可以比到 d 乜野實在的恩惠人地呢

即管睇下明年佢攞到幾多票 (不過到時左派都可以要聽呀公話分返 d 票比佢 )

今日又有消息話范太無人大常委做, 會再選多年立法會. 如果係真 ge, 明年就有好戲睇了

[ 本文章最後由 chan803 於 07-12-6 09:33 編輯 ]

大宅

原文章由 wife 於 07-12-6 00:03 發表
我支持葉劉係因為覺得佢會比陳太更加明白大眾市民,我覺得推動民主都要有一定嘅底線,吾係話為咗民主就要攪到社會不分是非,政府一出政策就係吾係都反對,最終市民又得到d 咩?成日上街遊行,攪亂經濟,d 市民又會過得好咩? ...

可能你很好,但事實並不如你想像般。
我鄰居老公失業,一直至今都很難搵野做,佢地話原來周圍很多人都係咁。想搵低下層一點的工作,全給新移民搶晒,除非你願意工資被壓低過佢地。唔講工作,單是環境和治安,已大不如前。

[url=http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=1&CategoryID=1&TopicID=1364&age=1]http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=1&CategoryID=1&TopicID=1364&age=1[/url]

純粹轉載﹕

要穩定,所以弱勢社群就要忍氣吞聲,楂頸就命!工人罷工,叫做亂港,叫做破壞穩定!誰組織游行叫做反中亂港,這是什麼狗屁思維?
社會是人人又份的,為什麼只准一言堂專政?為什麼只准資本家無限制賺錢?為什麼只准政府官僚高薪養,升官發財?為什麼同樣是市民,有人注定一世墊底,任人宰割,不能組織工會罷工平衡勢力?

當然,既得利益,已經佔到優勢位置的,大叫穩定!但未佔優勢位置的人數眾多,為什麼要讓你們小數人作威作福呢?財富大家有份賺,就要分得公平些,不對嗎?

穩定?誰的穩定?廣大人民滿意了,就是穩定!北大人加官商勾結的穩定,不是人民的穩定,就破壞無妨!對嗎?

白痴低能兒才聽北大人,政府官僚,資本家講穩定!

轉載﹕

喜歡82-97年過渡期的香港

彭定康時代通過保障消費者權益及三條平等機會既法例
但97之後,暫時未有,因老董係商人,曾生上台也未許太樂觀,因香港漸漸大陸化。

拆天星碼頭、皇后碼頭,市民不認同,政府不理民意,只顧經濟發展及面子。

97之後自殺、家庭暴力等問題更嚴重,當然經濟是其中一個因素,但新移民政策、人口政策處理不當亦有關。

新市鎮如將軍澳、天水圍,出現大量屏風樓,嚴重影響居住環境、空氣流通,啟德、九龍城、西九龍的樓宇高度及密度完全沒有管制,單單是翔龍灣已阻擋了部分九龍城區的空氣及視野,如果繼續落去,環境會變成點?
政府只顧地產商利益。

強積金計劃減少打工仔現有的收入,需然是自己的錢但無法自行選擇這筆錢的用途,還要冒蝕錢的風險,又要交手續費,誰人得益?

[ 本文章最後由 叮鈴 於 07-12-6 00:38 編輯 ]

子爵府

我支持葉劉係因為覺得佢會比陳太更加明白大眾市民,我覺得推動民主都要有一定嘅底線,吾係話為咗民主就要攪到社會不分是非,政府一出政策就係吾係都反對,最終市民又得到d 咩?成日上街遊行,攪亂經濟,d 市民又會過得好咩?
香港市民只係想有安穩嘅生活,希望政府同中國一齊令市民安居樂業,但我相信吾會係一朝一夕嘅事,所以我十分同意葉劉所講,"一定要有共識",慢慢一步一步去調節,民主其實無得急.
英國都係民主國家,你哋睇吓佢哋d人民生活係點!果邊所謂中產,其實生活quality同香港低下階層都吾差好遠.
97金融風暴至sars,民主又到底幫咗d咩,如果無中國,香港吾會咁好,其實香港人生活quality都提高咗吾少,比我感覺仲好過97前.

(純屬個人意見)

男爵府

原文章由 chan803 於 07-12-5 23:41 發表

1) 受過佢恩惠 ge 人 law (不過佢有乜 power 比恩惠人呢 )
2) 以為只有佢可以/肯幫到佢地 ge 人
3) 唔介意 將自己 & 下一代 ge 自由 雙手奉上 ge 人
4) 覺得佢 夠真 ge 人 ?-(
5) ...

chan803
我有好鮮明立場,是一定不可以給葉劉掌權:mrgreen: 由她放洋,我批死佢會回來, 番來一定搞好形象,佢一定要坐特首位,呢個我好肯定:mrgreen:

如果那票只可以俾劉江華同葉劉, 我發誓一定不會投白票,重會同佢發短訊俾朋友支持劉江華:mrgreen:

我跟朋友們都好唔明白, 點解短短幾年可以換勢, 憑咩?

受過佢恩惠 ge 人無疑會投,不過,未至於個勢會咁囉, 事實上,佢係搶緊些游離票,是泛民曲線幫左佢吸呢d 票,定係咩因由呢?

如果要估煲太投邊個,我肯定是陳太, 因為,佢都唔想葉太贏:mrgreen:

翡翠宮

原文章由 小米米 於 07-12-5 23:16 發表
...
不過, 我真係好想知道葉劉的選民 ( 不是用車車去投票個的:mrgreen: )
究竟是何許人 ...

1) 受過佢恩惠 ge 人 law (不過佢有乜 power 比恩惠人呢 )
2) 以為只有佢可以/肯幫到佢地 ge 人
3) 唔介意 將自己 & 下一代 ge 自由 雙手奉上 ge 人
4) 覺得佢 夠真 ge 人 ?-(
5)

男爵府

原文章由 chan803 於 07-12-5 10:12 發表

其實有報導話所謂 6/4 定律, 以前泛民都唔係經常攞得足 6成

我反而記得 2004 左派有 14萬幾票, 今次葉太都攞唔足.......

不過陳太ge 得票亦係比 04 年泛民得票少左好多, (多左人無 ...

chan803
葉劉開晒聲不會加入民建聯張名單。可能,她計過度過自己的形象,點都很同田少、余大狀爭中產票:mrgreen:

真係唔知邊個拖累邊個:mrgreen:

不過, 我真係好想知道葉劉的選民 ( 不是用車車去投票個的:mrgreen: )
究竟是何許人, 呢兩日友朋間飯局都係談論緊呢個問題:mrgreen:

你意下如何?:mrgreen:

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

講到說話有骨,真係唔及葉太啦,又話自己無酒粒唔夠人靚,著長衫唔夠人好睇,整容都整唔切.....你估選美咩﹗:tongue:

原文章由 花菲 於 07-12-5 11:30 發表
我一向都覺得佢笑得好假:tongue: 為咗笑而笑,而且說話有骨,冇品

男爵府

我一早已講明啦, 陳太好唔厚道, 好囂張囉, 我說話好直, 全部都係直接的分析, 初中生甚至小學生都明白, 唔係好似人地咁句句攪針對, 句句有骨, 麻目地悍衛偶像, 排除異己....

原文章由 onmummum1 於 07-12-5 10:45 發表
司馬超之心,路人皆見。你想表達什麼,一看便明。

別墅

我一向都覺得佢笑得好假:tongue: 為咗笑而笑,而且說話有骨,冇品

[ 本文章最後由 花菲 於 07-12-5 11:36 編輯 ]

複式洋房

司馬超之心,路人皆見。你想表達什麼,一看便明。
原文章由 KKM 於 07-12-4 23:26 發表
陳太人品有幾好, 聽佢段致謝詞就知道:

1. 香港市民是有智慧的(所以她可以勝出)
--代表: 其他不選好的人是愚蠢的, 沒有智慧的

2. 對方的是鐵票:
-投佢對家的人都只是麻木的跟隨, 沒有思想, 並不是因為支持 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至