自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

洋房

你咁樣兜法, 『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』

原文章由 Beanice 於 07-12-4 16:34 發表

所以話呢.如果不是自己親耳聽的話,單是聽講或是經過節錄的片段,而又是再由人轉述,真是可以變了另一種意思.

我今朝有親耳聽,而且還聽埋8:30的商台新聞時間的節錄.商台都好似是只播到陳太說完『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』 ...

禁止訪問

複式洋房

原文章由 a1234 於 07-12-4 16:49 發表
你咁樣兜法, 『哩啲係咪跌落哋那揸沙呢?』

為什麼發表個人見解,你會說是『咁樣兜法』呢?
尊重地細看你為我釋疑.

公爵府

畀面勳章

有冇案例參考下??
原文章由 yvomak 於 07-12-4 16:34 發表
嘩! 你真係咁教小朋友架! 我講吓笑咋! 自衛殺人都要坐監架!

珍珠宮

複式洋房

原文章由 bkfans 於 07-12-4 16:51 發表
我覺得佢講得岩喎.

......咁講有乜問題?? 馬力夠話六四係殺豬啦. ...

我不知我如下的發表,會否又被理解為『咁樣兜法』.

我從來沒有分享過關於馬力先生的六四言論,但我真的很感動!一位病重如此,生命已不在自己掌握當中,有勇氣說一番明知會引起被罵的說話,當中一定經過他深思熟慮的.

對於馬力先生的逝世感到惋惜和難過.當聽到馬力在六四前發表的言論,我很為他擔心,很是擔心他的健康!我絕對相信馬力先生是很有政治智慧的,他該是清楚言論發出後的反應.為什麼他會如此的說呢?

我感受到他發自內心的是想傳達什麼訊息呢?當港人開始對六四感覺已不再濃時,來說一番言論刺激人去為此討論,用心何在呢?好複雜的可能性,他會不會是要激發所有人再記起那天.

無論他/她的立場如何,所信的真相是若何,為自己所信的繼續相信或努力,又或者去懷疑一下,反省一下,找不找真信由人自己決定.

馬力先生的動機若何,天是一定最清楚,而我是用欣賞和正面的角度去接受他的苦心.

不好意思,說話扯遠了.

大宅

原文章由 heiheikeikei 於 07-12-4 15:03 發表
咁係因為今朝商台(8點幾)個主持黃永話 :

葉劉對住咪前都係咁樣講 :

" 都無咗6 4 喇 哪諗吓, 我都係拎到4成半,佢都係拎5成半之嘛 ",個主持緊主話"佢都係咁 吓.. 其實係宣告緊自己勝利+喎"

咁問陳太有乜回應, 咁陳 ...

嘩....經你咁樣黎陳述,我覺得電台(我今睇過午間新聞)真係好賤,將兩個人對話嘅次序對調,意思即刻唔同哂。

葉劉先將六四差距強調已經打破左,自己已經勝利,跟住主持問陳太點回應葉劉咁講,我覺得陳太吐左一句:「跌落地下挪番乍沙」係好中性嘅描述,話葉劉死不認輸。事實係喎!大家睇睇葉劉03年硬推23條時,明知係理虧,都仲要包拗頸,到現在都仲係如出一轍,一D都冇變。仲唔係「跌落地下挪番乍沙」?

但電台將佢呢句說話放係前頭咁講,俾人錯誤地覺得陳太係一朝得志,語無倫次。連電台都可以咁做法,同娛記有乜分別?真係卑劣到冇人有。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 Beanice 於 07-12-4 17:25 發表

我不知我如下的發表,會否又被理解為『咁樣兜法』.

我從來沒有分享過關於馬力先生的六四言論,但我真的很感動!一位病重如此,生命已不在自己掌握當中,有勇氣說一番明知會引起被罵的說話,當中一定經過他深思熟慮的.

對於馬力 ...

病重可以將一件事實講得咁荒謬,將人比喻做豬,叫坦克轆下睇下會唔會變杮餅。臨死仲要話阿爺冇殺人,真係至孝係佢囉!不如話日本仔冇打死過中國人,冇南京大屠殺啦!笨

如果佢唔講個一番言論,佢死左,我都會替佢可惜一下,總相信人到生死關頭,都想人地去記念下佢。但佢咁一講,換來嘅係乜?帶住俾人咒詛落埋去,好值得咩?或者佢本人覺得,死左就乜野都聽唔到,但係以後佢就會被人以「坦克轆豬」呢個稱號安上去.....哈!

男爵府

講事實姐, 沒問題格....
見到葉劉咀廟廟, 好想一搥窩過去....

別墅

幾無風度...

伯爵府

畀面勳章

:lol :lol :lol

別墅

可能陳太真係有講過.但就算係都冇講錯
葉劉成千上万人帮佢!!
民建联,又商會,又セ會物會,大細契,李克勤.陸東等等等……..帮佢
又旅行又蛇宴又呃阿婆阿公tick 4 号

咁都唔羸.仲好意思話自己羸咗???!!!

唔係跌落哋那揸沙仲係セ?????

陳太win 咗,我不知几心涼
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

大宅

陳太成日俾人話佢假,呢匀講番句真心話啫,又唔得? :mrgreen:

大宅

唔駛講啦....講乜都冇用!!!!
呢度d人都係不講理....
唔鍾意的人講乜都係衰
鍾意的人講乜都係對...
我諗遲d陳太講乜泛民講乜都支持
咪得囉....

大宅

ms.peg

我係bk個度見到有個人擺幅相出來

個細路隻手攞住支持陳太, 又點呀!!!!

唔通佢咁細個,咁識咁多, 我都想見識吓...

還是佢d家人叫佢咁做呀

咁又冇問題. 反宜老人家攞就有問題呀

你去看看先講啦....

別墅

只就個別事件睇: 陳太係失言
(葉太係點都好, 唔代表佢咁講就唔肉酸)

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 noodles9112002 於 07-12-4 16:06 發表
"跌落地拿返咋沙"呢句都算答得斯文啦, 我呢d無文化c9, 淨係諗到"死雞撐飯蓋"黎形容

笑死我咩..........選完聽到葉劉都一路話服氣個唔服氣樣,就有衝動

男爵府

原文章由 heiheikeikei 於 07-12-4 16:44 發表
Beanice,

agree, 如果你有聽晒.

仲有幾句仲厚道!
就係主持人問, 點解"勝利宣言"要刪去"人情冷暖"
我在陳太(係關太幫手寫)嘅答案道學道嘢!
好有水準嘅議員!

...

Quote得好。

沒錯, 想她根本不想去得太盡, 留有餘地。
贏了, 陳太第一時間不是說自己的效應,而是選民支持的一種理念。

今早, 有幾多人聽到這句, 先前一直針對陳太一句跌落地拿返咋沙, 片段式抽取說話, 葉劉的前文完全聽不進耳。

好死。

事實, 並不是抽取對自己( 支持的人物 ) 有利的, 便當成「事實」

首頁
34567...8

尾頁

跳至