嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唸住生孖B後比99湊,大家覺得要請外傭幫手嗎?
c6同99都唔鐘意有外人係度嗎,所以話唔使請。
但一個湊兩個,真係ok嗎。
P.S 99 而家5x, 我同c6都要返工。

男爵府

5x歳要一個湊兩個newborn 似乎難度好高喎。

伯爵府

回覆:湊孖B問題

我會請工人呀!因為99真係搞唔掂,一個都好辛苦,可況2個,就算工人唔湊b,做下家務都好吖,我都唔鐘意有外人係屋企,但都要睇實際情況,唔可以一句唔鐘意就算,其實d工人都唔想係人地屋企走來走去,佢地冇事做就會坐係廚房or自己房,你叫佢先出來,咁當然,大家難免共用次所等等

大宅

回覆 yukilai_1214 的帖子

我都唔鍾意有外人响屋企, 但真係無可能唔請, 唔關年紀事, 你奶奶5x都算後生, 但1個湊兩個, 新生3個鐘餵一次奶, 又要洗奶樽, 又要tum瞓覺, 兩個輪住真係無氣抖, 大少少無食咁密奶但又開始識扭計, 扭抱, 要人陪佢玩, 真係連去廁所都好難, 如果真係唔想請外傭可以請個本地ee做幾個鐘, 不過計落條數都係請外傭抵d, 全日响屋企, 有時多對手抱下都好, 我對bb依家11個月,婆婆+外傭

大宅

回覆:湊孖B問題

樓主,我第一胎係一個,父母都身體還好,我爸都好唔想要工人,但事實係佢兩個加姐姐只係剛好,而家都唔敢再講唔要姐姐。你要說服老公請咗先,唔係到時唔惦先話請,唔係即刻有,就真係煩死。仲有一個湊兩個,真係叫起手無人幫時嗰種\"呢hea\"唔係講笑。新生兒都係24x7咁照顧啦,咁夜晚你兩公婆要接力幫手,唔駛瞓架啦。

我今胎孖,揾陪月有啲聽到孖都唔做,你就知唔係講笑。

現有一個姐姐,我再請多個,都仲驚緊唔知惦唔惦

男爵府

我第一胎一個,一個姐姐已ok. 第二胎孖,懷孕前舊姐姐剛剛完約唔續返印尼,懷孕期間請過兩個,好快已搏炒,結果當然係全炒啦,之後已唔再搵,決定自己湊番。陪月亦搵咗好多個都唔肯接,最終搵到一個無經驗嘅先肯接,幫手湊到孖B三個月大,之後我一個人搞掂哂, 而家已八個月大,又ok喎。

複式洋房

引用:我第一胎一個,一個姐姐已ok.+第二胎孖,懷

原帖由 Shellley 於 14-07-16 發表
我第一胎一個,一個姐姐已ok. 第二胎孖,懷孕前舊姐姐剛剛完約唔續返印尼,懷孕期間請過兩個,好快已搏炒, ...
可唔可以話我知妳點分配時間!因為我又系有個大仔,現有孖,到時可能要自己一個全職媽,想餵人奶!唔知成唔成功呢?

大宅

引用:我第一胎一個,一個姐姐已ok. 第二胎孖,懷

我第一胎一個,一個姐姐已ok. 第二胎孖,懷孕前舊姐姐剛剛完約唔續返印尼,懷孕期間請過兩個,好快已搏炒, ...
嘩你好強勁!

但老人家點都無我地後生的腦筋手腳靈活,一拖二真係幾令人擔心

男爵府

回覆 BabybabyG 的帖子

我大嗰個返全日制嘅,所以朝早搞掂佢早餐同換校服,c6帶佢上校車已ok. 放學62幫我接佢校車送到我屋企,然後62就閃。

初生時成日會一齊喊, 換完片我就兩邊一齊埋身餵,就算用樽,我都可以左右手一齊餵。一齊扭我就一隻手抱一個。慢慢我較到佢哋前後腳食,所以可以餵完一個到一個,會舒服啲。而家食米糊、沖涼等都係一個跟一個。佢哋瞓晏覺時我就做家務同洗定切定晚餐啲嘢。餸就星期六、日買定哂放雪櫃。瞓醒晏覺就沖涼食奶。
煮飯我半個鐘內攪掂,其間佢哋就三個一齊玩玩具。c6食完飯幫我洗碗洗奶樽,我同佢哋玩。咁就搞掂哂喇。

OSMing    發表於 14-9-4 11:46

男爵府

回覆 maplewood 的帖子

老人家一拖二就危險咗啲,如果能夠請到個稍為正常嘅姐姐會安全啲。只係正常嘅姐姐已經越嚟越難搵喇。

複式洋房

回覆 yukilai_1214 的帖子

我孖囡三個多月,依我經驗同你講一定要請,再好一早請定,因請海外的可能要等二三個月。唔係嚇你們,唔請後果自負。簡單舉個例子,大吉利是,如一個bb突然有事要入院,邊個帶,邊個睇住第二個bb,入到院要24小時陪診幾天,邊個陪。
請工人最平,快些請吧,但唔係人人肯做,本地找緊工的外傭多數唔做。最好請海外的,問清楚肯湊孖b先請,最好俾多少少錢。

複式洋房

回覆:lwkjason 的帖子

多謝大家意見,我會同C6再傾下。

水晶宮

請個工人幫下手,多對手都好呀!
我99係我坐月時,佢負責一個,我負責一個,都辛苦到震,何況一對二。

大宅

回覆:yukilai_1214 的帖子

係無可能攪得掂嫁,會忙到你癲嫁,

大宅

無可能兩個都會被妥善照顧的......

大宅

我三個人湊兩個都好辛苦,真心覺得無可能。唔好話BB唔舒服,你99都要食飯沖涼去廁所架,預得太緊,有突發事上嚟就好麻煩。請三個月陪月都要四五萬,不如用d錢嚟請工人

大宅

引用:回覆+BabybabyG+的帖子我大嗰個返全日制嘅

回覆 BabybabyG 的帖子

我大嗰個返全日制嘅,所以朝早搞掂佢早餐同換校服,c6帶佢上校車已ok. 放學62幫我 ...
你好叻呀,時間分配得好!

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

diong 發表於 14-7-16 19:41
請個工人幫下手,多對手都好呀!
我99係我坐月時,佢負責一個,我負責一個,都辛苦到震,何況一對二。 ...
我坐月期間足2個月, 但真係99湊一個, 自己一個, 又不是覺太辛苦, 但為左日後好d我就係坐月頭一個月請左工人啦

Q4  之後得你99一對二湊丫?  發表於 14-7-30 17:24

別墅

回覆:yukilai_1214 的帖子

請多個人好d

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆 pcyan 的帖子

可能係

首頁

尾頁

跳至