嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 yukilai_1214 的帖子

我都唔鍾意有外人响屋企, 但真係無可能唔請, 唔關年紀事, 你奶奶5x都算後生, 但1個湊兩個, 新生3個鐘餵一次奶, 又要洗奶樽, 又要tum瞓覺, 兩個輪住真係無氣抖, 大少少無食咁密奶但又開始識扭計, 扭抱, 要人陪佢玩, 真係連去廁所都好難, 如果真係唔想請外傭可以請個本地ee做幾個鐘, 不過計落條數都係請外傭抵d, 全日响屋企, 有時多對手抱下都好, 我對bb依家11個月,婆婆+外傭

大宅

vincelo29 發表於 14-8-31 23:33
湊孖b真係辛苦,唔好依靠奶奶媽媽,她們都要休息,我自己就請菲姐加鐘點,自己放工就接手做照顧2個,菲姐煮 ...

Hi, 我都係孖B媽媽, 依家婆婆+印傭湊, 但佢地兩個夾唔到, 成日家嘈屋閉, 想問下你請鐘點幾點至幾點? 幾錢呀? 工人同鐘點工作點分配, 我考慮緊請多個工人定搵個鐘點幫手, thanks

大宅

回覆 Q4 的帖子

我去年5月頭confirm,工人7月初上工,預產期係9月中,結果8月中就生左,孖B要預早少少,好多時會早產

大宅

回覆 maplewood 的帖子

我諗多數老人家都不能跟工人相處, 我已經試過換一次工人, 本地很難請, 請了一個海外講又唔明, 做又唔識, 幫不了手還要照顧埋佢, 怕怕了, 排育嬰院間間都成幾百人輪候緊, 真係好煩好無奈

首頁

尾頁

跳至