跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛踏入7個月,聽人說7個月已經可以開始食涼野,所以飲了一碗想飲好耐的腐竹糖水~ 不過唔敢飲得太密...
不知大家何時開始食涼野未呢?多數食什麼涼野和大約幾耐食一次呢?
另外想問飲白蓮鬚和腐竹糖水有沒有分別呢?因聽說白蓮鬚難飲...想知道用腐竹糖水可否代替白蓮鬚...

大宅

我都係近期飲下豆漿同埋清熱酷...
不過今個星期六會煲付竹糖水....

大宅

我已經有飲下豆漿,腐竹水, 食下白菜咁囉

別墅

有食芝麻糊&白果腐竹糖水, 好好味...

大宅

2018復活節勳章

我一過四個月以經開始食涼野啦~如腐竹雞蛋糖水, 涼荼, 西瓜丫等等...

大宅

原文章由 lovelyqueen 於 07-12-5 10:55 發表
有食芝麻糊&白果腐竹糖水, 好好味...

你食的芝麻糊係自己煲定舖頭買架?
如果自己煲應該响邊度買材料呢?即食果d好似無咁好...

大宅

原文章由 ~MrsHo~ 於 07-12-5 15:14 發表
我一過四個月以經開始食涼野啦~如腐竹雞蛋糖水, 涼荼, 西瓜丫等等...

咁早食ge!?你唔驚涼呀?

複式洋房

有d人一早就成個大西瓜咁食啦﹗小朋友入埋名校呀﹗如果知道自己體質ok, 都無所謂﹗

別墅

之前食個d係出面舖頭食的, 但我也買了材料準備自己煲, 您去街市雜貨舖就有得賣. 即食果d好甜&有防腐劑, 出街食好過.

原文章由 MZ! 於 07-12-5 16:51 發表

你食的芝麻糊係自己煲定舖頭買架?
如果自己煲應該响邊度買材料呢?即食果d好似無咁好...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我依家30wks,仲未食wor,除左白果腐竹同飲白蓮鬚,仲有咩野可以食架??

子爵府

好媽媽勳章

我就一星期一次白蓮so, 一次腐竹糖水, 一次芝麻糊,隔日飲....

大宅

原文章由 cmmcbb 於 07-12-6 12:21 發表
我就一星期一次白蓮so, 一次腐竹糖水, 一次芝麻糊,隔日飲....

我下晝去產檢... 都去買d 白蓮鬚返屋企煲下先~ :loveliness:

大宅

基本上好多時都有飲豆漿,,,而我應該到最後一個月會食多0的西瓜涼粉....
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

原文章由 noddybanana 於 07-12-6 13:08 發表
基本上好多時都有飲豆漿,,,而我應該到最後一個月會食多0的西瓜涼粉....

其實依家食唔食得少少西瓜? 有時好想偷食

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 yyy008 於 07-12-6 13:09 發表

亞媽話富有柿好涼
攪到我唔敢食..次次行過都好想買.....
一諗起就流口水

別墅

尋日睇完呢個topic即刻忍唔住叫老公去買碗腐竹糖水食下
我會食下芝麻糊&腐竹糖水,白蓮so就會最尾個月先食,而家見到涼野都會食下,但唔會勁食..... 而家好想食苦瓜&西瓜

---------------------

別墅

我借咗本書介紹產婦糖水,給你地參考吓:

白蓮鬚煲雞蛋有助胎毒.
材料:白蓮鬚3錢、雞蛋1隻、冰糖適量
製法:將白蓮鬚和雞蛋(連殼)洗淨,然後一起凍水落,水滾後落冰糖,轉用文火煲半小時即可(最好三碗水煲成一碗)
功效:
固澀-白蓮鬚乃蓮花的花蕊,性平味甘,偏涼,有毋澀(即止血),補腎,消熱毒之效,而雞蛋則有蛋白質;此糖水確有助防止生產時大量流血的作用。
補腎-孕婦需要養胎,腎氣一定有所損耗,具補腎作用的白蓮鬚能使孕婦生產時有氣力,生產過程會較順利。
解胎毒-胎毒指孕婦身體內因常吃油炸食物而產生的血熱,令嬰兒出生後易生瘡,奶癬等皮膚病。孕婦在懷孕後6個月飲用此糖水具清胎毒之效。

芝麻糊滑利胎兒
芝麻因為高纖有潤腸通便,溫補的作用,由於有利滑利胎兒,促令產婦更易生產,更有補腎黑髮的作用,可一星期至二星期食一次。但初期有小產現象不宜進食

海帶綠豆沙助催生
綠豆有清熱利水,降壓降脂,催生的作用,具清熱解毒的療效,綠豆性涼,會令產婦易早產,建議煲糖水時加陳皮,預產期前一星期才可食用

白果腐竹雞蛋糖水縮產期
豆腐皮有助滑胎催生,食用有縮短產程的作用,白果具清潤的作用,若孕婦有便秘,宿便會壓縮子宮前後,令生產時大便跟嬰兒一起排出。所以,生產前暢通大便,會令生產時更方便。預產期一星期才可食用

西瓜利便助順產
西瓜性寒味甘,有清熱解暑,解毒,除煩(即熱氣),生津利尿,利便的作用。通便後減少小宮壓力,有助順產,身體虛寒不宜進食,頭三個月後可食

薑茶為生產打氣
孕婦在臨盆前一至兩星期,可吃一碗薑食或薑茶,加強身體氣力,使生產時更有力氣。

以上資料於(圖書館借)作參之用

櫻子

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

嘩,正呀 ,吾該晒你呀,櫻子,如果吾係你d資料我仲10下10下~~~

大宅

嘩~~~~~veryvery THX~~~~~:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
原文章由 櫻子 於 07-12-7 10:33 發表
我借咗本書介紹產婦糖水,給你地參考吓:

白蓮鬚煲雞蛋有助胎毒.
材料:白蓮鬚3錢、雞蛋1隻、冰糖適量
製法:將白蓮鬚和雞蛋(連殼)洗淨,然後一起凍水落,水滾後落冰糖,轉用文火煲半小時即可(最好三碗水煲成一碗)
功效:
...
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

其實我0地都仲有2個月到就生,食少少涼野都ok la~~~我99話而家由少少開始食都ok ga la...she was a nurse...我諗佢講0既野應該都冇問題~而且我本身熱底,好易流nose blooding....so i keep on drinking soya milk ga....但當然體質寒就唔好飲太好喇~
原文章由 yyy008 於 07-12-6 13:09 發表

首頁

尾頁

跳至