跳至

首頁

尾頁

大宅

4個月啦,BB幾重,幾高呢??
him B8月5日出重3.4KGS 高50 4個月重7.1kgs 高62.5

[ 本文章最後由 Le829 於 07-12-5 10:45 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Le829 於 07-12-5 10:43 發表
4個月啦,BB幾重,幾高呢??
him B8月5日出重3.4KGS 高50 4個月重7.1kgs 高62.5

因為亞女上兩個星期有腸胃+氣管炎(唔食得奶>.<),所以佢重咗好少
佢仲有4日先4 個月
8月9日出世...8磅13OZ(4KG?!)
今日磅過...14LBS 10.5OZ

佢尋日終於都轉到身啦...以後真係要睇實D佢!
我大女7個女時我唔知道佢識爬...係床到同佢玩時瞓著咗...佢爬到床邊之後...>.<痛死!好內疚!大家真係要打醒十二分精神呀!

複式洋房

我個仔係個大bb,8月3號出生有8lbs14oz,琴日磅有18lbs (97percentile) 同 長66cm. 全人奶b, 佢好重,我諗佢有排先轉倒身.

大宅

flo_ang,yennie
你地兩個BB都好勁呀,我老公果時都係咁叫我食野,想我生個大碼BB,但亞B得7lbs幾炸,但都生得好辛苦
我亞B都未識轉身呀
flo_ang你BB咁重醫生有冇話佢超磅呀,我亞B都係差唔多16lbs姐,個醫生話佢就黎超,叫我地唔好再谷肥佢喎,但我亞B呢排都唔多食奶啦,再減食量,就唔駛食啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Le829 於 07-12-6 10:31 發表
你地兩個BB都好勁呀,我老公果時都係咁叫我食野,想我生個大碼BB,但亞B得7lbs幾炸,但都生得好辛苦
我亞B都未識轉身呀
flo_ang你BB咁重醫生有冇話佢超磅呀,我亞B都係差唔多16lbs姐,個醫生話佢就黎超,叫 ...

我大女係細碼B黎GA...出世得6磅9, 25TH CENTILE
到而家都係得 25磅 50TH CENTILE
出世時既重量唔代表一切...
我有個FD佢早産三星期,佢個女出世時得5磅13安士UNDER 25TH CENTILE),仲輕過我個女,到宜家已經32磅(97 CENTILE)...基因遺傳既

我就鐘意細碼B多D 啦...我唔想女太巨型...變巨嬰
加上我成日都要一手抱一個(兩個一齊抱)...輕D好D,如果唔係我手都斷

複式洋房

醫生冇話佢超磅,話佢正常冇問題,只係baby fat,之後就會重得慢d.

其實,我都無谷肥佢,我亞b頭個三個月餐餐勁嘔奶,我只係埋身餵十分鐘,因為佢食五分鐘就嘔到七彩,而家嘔少d先俾佢食多十分鐘(一日5餐),出世到而家又唔係好瞓,一日瞓得十一二個鐘,我仲驚佢會縮水,可能佢吸收得好,好似佢出世之前,我都無咩湯水同無食好多嘢,所以好出奇亞b會咁大夠,我覺得如果bb健康就得啦,又唔好減食量或谷肥佢喎. 我覺得個個人基因都唔同,實一d人大d,一d人細d,會唔會你醫生有其他原因呢?

原文章由 Le829 於 07-12-6 10:31 發表
我亞B都未識轉身呀
flo_ang你BB咁重有冇話佢超磅呀,我亞B都係差唔多16lbs姐,個醫生話佢就黎超,叫 ...

大宅

原文章由 flo_ang 於 07-12-6 22:47 發表
醫生冇話佢超磅,話佢正常冇問題,只係baby fat,之後就會重得慢d.

其實,我都無谷肥佢,我亞b頭個三個月餐餐勁嘔奶,我只係埋身餵十分鐘,因為佢食五分鐘就嘔到七彩,而家嘔少d先俾佢食多十分鐘(一日5餐),出世到而家又唔係 ...
我都覺得最緊要BB健康,其實我地都冇話谷肥佢,因為佢而家一直都係食4安半,而且仲成日都唔係點食同唔訓,我仲以為今個月會輕左,可能佢吸收啦,我都唔會聽醫生講留意佢食量,總知佢肯食都好好啦

大宅

我bb8月5日出世6磅49高, 11月28日13.9磅, 雖然係比人地d bb瘦, 但我覺得佢健康就ok, 而家我地比手佢, 佢識比手仔我地, 我覺得慢慢見到bb做到好多野好開心, 千其唔好人比人呀, 因為個個都唔同, 有肥有瘦, 有高有x, 所以各位媽媽唔好擔心, 點解人地bb做到自己個做唔到, 因為我老公成日都咁提我.
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

男爵府

今日剛剛去完健康院,阿b4個月零2日,重7.49kg(即16.478磅),頭圍41cm,但冇度高。

大宅

原文章由 Karena1015 於 07-12-7 14:57 發表
今日剛剛去完健康院,阿b4個月零2日,重7.49kg(即16.478磅),頭圍41cm,但冇度高。

我個仔都冇高過呀,希望下個月有d進步就好啦

[ 本文章最後由 Le829 於 07-12-7 15:58 編輯 ]

大宅

我囡囡8月4日出世, 今日去健康院(7/12), 重17.8lbs, 長67cm係大碼b

子爵府

我亞b早左一個月出世,健康院係用預產期計佢生長評估 !!
有時我都唔知應該當佢3個月人仔定4個月人仔好 !! 唉 -_-
4個月出去c+ 打針, 磅重 : 15lbs (e生話佢輕喎 ! 頭圍又細左d喎:-( :-( :-( :-( ) 係細碼豬

大宅

7/12 剛去完健康院打針
重量:6.51kg

姑娘話佢進度好好(因為佢出世時只有2.44kg)

男爵府

8/12(sat)都去完健康院

6.6kg,仔仔係中碼bb,姑娘都話全人奶餵得好好

bb仲未識得轉身呀~

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

原文章由 Karena1015 於 07-12-7 14:57 發表

karena,你bb都重手喎
我子朗就得6.6kgs咋
頭圍唔記得
都冇度高呀~

不過你b食得多oz
我仔就6oz一餐

但係d 唔唔就好臭(仲有屁屁都係呀 ),2-3日先一次
你仔d唔唔情況點呀?

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

原文章由 蜜蜂仔 於 07-12-8 11:30 發表
我亞b早左一個月出世,健康院係用預產期計佢生長評估 !!
有時我都唔知應該當佢3個月人仔定4個月人仔好 !! 唉 -_-
4個月出去c+ 打針, 磅重 : 15lbs (e生話佢輕喎 ! 頭圍又細左d喎:-( :-( :-( :-( ) 係細碼豬 ...

唔担心啦,細碼b都唔緊要啦,最緊要係亞b健健康康姐

大宅

原文章由 clementying 於 07-12-10 14:58 發表

karena,你bb都重手喎
我子朗就得6.6kgs咋
頭圍唔記得
都冇度高呀~

不過你b食得多oz
我仔就6oz一餐

但係d 唔唔就好臭(仲有屁屁都係呀 ),2-3日先一次
你仔d唔唔情況點呀? ...

我亞b一日一至兩次便便,但都係好臭,同埋唔知點解家轉左中碼片之後,D便便就成個屁都係,有時郁得勁,連背脊都有呀

大宅

我B女2/8出世,6/12打咗5in1,7.71kg!
未識轉身!

大宅

我B女25/8出世,2/12重 14lbs, 24/11識轉身!
但只食5oz奶:cry:

大宅

園囡 8月10日 出世...

出世體重: 3.11kg ( 6磅8 )
頭圍: 37cm
身長: 58cm
滿月前飲7-8餐 每餐3-6oz人奶 + 奶粉, 滿月後飲6餐每餐 5oz 全奶粉奶... 3星期大就自己戒左夜奶... 滿月開始每晚10:30pm瞓到第日10:00am至起身... 2個月大開始就勁痴身 ... 2個半月大識笑出聲...

4個月體重: 7.29kg (16磅 )
頭圍: 41cm
身長: 70cm
3個月開始飲4-5餐 每餐 7-8oz... 3個月1星期大識拿輕既玩具黎玩... 3個月2星期大出左第一隻牙仔... 3個月3星期大第一次自己反轉身(左面), 3個月4星期大就識轉另一面反身(右面 )...

自從出牙之後囡囡啲屎....勁臭臭臭臭臭呀....哈哈~真係臭到暈 ... 囡囡 都仲係夜晚10:30pm瞓 , 但係就8:00am起身... 出牙後 無啦啦瞓小左2個鐘?-( ?-( ...
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

首頁

尾頁

跳至