親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位旅遊達人,試過或將會自駕的,可否分享注意事項。

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:臺中清境日月潭自駕

你有冇試過開左軚先?清境行山路比較危險,多彎路窄,而且有好多旅遊巴,真係要非常小心,我上年7月去清境真人真事,當日有交通意外,幾架救護車趕上山,夜晚睇返新聞,原來係台灣人一家幾口,成架車跌左落山,有冇死到人我就冇睇落去,淨係記得新聞畫面其中一段,係個阿婆跪係度求醫護人員一定要救返佢屋企人真係好大陰影,以後都未必會想再去清境!

仲有記得開張無限上網卡,架車gps有時會short short 地

大宅

回覆 Biancacheung 的帖子

多謝回覆!有沒有其他人自駕可以分享?

男爵府

回覆:香格里拉 的帖子

我8月頭都係自駕清境日月潭,仲要係楂7人車,我會常常提自己要開慢d,千祺唔好快!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:你有冇試過開左軚先?清境行山路比較危險,

原帖由 Biancacheung 於 14-07-16 發表
你有冇試過開左軚先?清境行山路比較危險,多彎路窄,而且有好多旅遊巴,真係要非常小心,我上年7月去清境 ...
So sad

大宅

回覆 lokjoan 的帖子

我七月尾去也是駕七人車,你可以上google map 望定d路先我睇左,係灣多,有些路窄,開30咋,萬事小心

大宅

`究竟多唔多港爸港媽自駕呢?好像好少人講呀!
有沒有自駕過的可以分享心得?
感激

男爵府

回覆 香格里拉 的帖子

我有朋友揸過上清境,佢都話幾危險,絕對唔建議自駕

大宅

我之前一路聽人講話好恐怖,好危險....直至自己6月頭去完,其實真係俾人嚇而已.我地香港成日駕車去唔同地方,我真係覺得上清境同上香港山頂或上飛鵝山的路差唔多.當然大家講到咁驚,可能因為咁我地見到" 實物"時就覺得碎料.只不過,我同意果度好容易有山泥傾瀉,如果係去,都係好天去穩陣D.反而我地由集集上妖怪村時,落山就頃盆大雨,返日月潭條路都係咁驚,果一晚真係嚇到唔敢再夜晚出去.

男爵府

2024勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我前幾日去完三日清境再加一日遊日月潭都係坐南投客運(公車),感覺D司機好好技術(真實話),好多時佢哋會駛過對頭線,確保安全。全屬個人意見!

大宅

引用:`究竟多唔多港爸港媽自駕呢?好像好少人講

原帖由 香格里拉 於 14-07-17 發表
`究竟多唔多港爸港媽自駕呢?好像好少人講呀!
有沒有自駕過的可以分享心得?
感激 ...
我係港媽,上年九月自駕上清境,我覺得ok,無想像甘可怕。只要不超速,有良好駕駛態度。但係要常記住,係左軑啊!

男爵府

上次包車上清境上山條路,

感覺好似拍攝緊\"頭文字d\"

唔揸開山路,冇試過左軚車

奉勸一句: 小心,小心 ,平安大吉

PS: 當日我個車神司機阿叔,
手車一流,兜勁多彎
我都冇暈浪
當我地平安到埗,
都忍唔住再比tips佢

男爵府

平日唔揸開車同手車唔係好得就唔好自駕!上次上清境,一出灣就見到架車係我地條線,因為佢要抽頭所以過線,好得人驚

男爵府

回覆:bbeasy25 的帖子

咁由日月潭去妖怪村條路,ok嗎?會否多彎路?

大宅

多謝大家積極回應!
我們平日也是在港自駕四圍去玩去食!
已經book左車自駕臺中清境曰月潭,是首次駕左軚呀
在google maps 睇過d路,有些位會窄些
但會萬事小心,回來後會向大家滙報下情況

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:咁由日月潭去妖怪村條路,ok嗎?會否多彎路

原帖由 Man04 於 14-07-19 發表
咁由日月潭去妖怪村條路,ok嗎?會否多彎路?
妖怪村條路好開好多

男爵府

引用:各位旅遊達人,試過或將會自駕的,可否分享

原帖由 香格里拉 於 14-07-16 發表
各位旅遊達人,試過或將會自駕的,可否分享注意事項。
之前都15,16自駕定包車,上網睇過D山路又ok,同香港上山頂大帽山差唔多,反而要適應左軚就要小心!

男爵府

引用:多謝大家積極回應!我們平日也是在港自駕四

原帖由 香格里拉 於 14-07-19 發表
多謝大家積極回應!
我們平日也是在港自駕四圍去玩去食!
已經book左車自駕臺中清境曰月潭,是首次駕左軚呀 ...
你租左邊間…我仲未租車呀?

男爵府

山路唔熟路已經危險仲要左軚唔習慣

比我就真係唔搏,有時唔係自己手車問題,人地出問題都唔奇
而且又唔熟當地開車文化,真係唔係長期開車真係唔好搏

大宅

畀面勳章

請問你地邊間租車?我睇過comments 話格上gps 系統好, 咁艾維士係咪用同一隻gps架?

首頁

尾頁

跳至