夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 和老公有趣o既對話

我同老公講開個菲傭, 覺得佢成日唔知乜O野原因黑面, 想下一個CONTRACT 換過個工人.

我: 你都想下一個CONTRACT換工人, 你都唔滿意佢呀?

老公: 又唔係喎, 我只不過想試下換人. 有D O野 (即係佢老婆 – 我), 我對O左好耐, 都怕麻煩唔去換. 今次換工人, 換得好, 我可以諗下換埋個老婆.

我: 你要記住, 新不如舊.

老公: 咁又唔會wor, 你睇下有幾多人換老婆會換番轉頭? 就算換o左唔好, 再換過之ma.

男爵府

老公話: 我同你天生一對
老婆話: 可惜,我對你冇晒興趣.

男爵府

嘩哈哈哈!!!
I love my dear husband and dear daughter.

水晶宮

呢幾日個工人放假, 老公唔似以前未請工人之前幫手做家務, 佢有時連飲杯水, 都問我隻杯o係邊, 我就梗係想鬧佢la.

老公: d 面包擺o 左o係邊.

我 (在廚房): 擺o 左o係廚房.

老公: (入廚房), 冇呀.

我: 袋面包未就係o係個架上面law, 個煲隔離呀, 我以為你而家唔識做o野啫,乜你連搵o野o既技能都冇呀!

老公: 我有o既’畫’, 都搵o左第二個老婆啦.

男爵府

突然記起, 好耐之前我曾問老公………

我 : 老公呀, 我係咪一個好老婆呀 ?
老公 : 係 ! 妳係一個好……Q 懶O既老婆 !!
我 : …………… ??? (乜係咩 ?) :-x

我 : 老公呀, 我係咪好靚呀 ?
老公 : 係 ! 我不嬲都覺得妳……D 眼光係靚過我 D 眼光O架 !!
我 : 冇錯 ! 我都覺, 除O左揀老公.
老公 : 咁妳放心都得喇, 最好O既我都已經留晒比妳O架喇 ! :lol:
我 : …………??? (咁都得 ??)

我 : 你就好啦, 真係好羨慕你有一個又溫柔, 又賢淑O既好老婆 !
老公 : 我又夠妒忌妳有一個識得安慰人O既好老公啦 !!!
我 : ……… ?! (我唔覺O既 ?!)

有次我唔記得因乜事鬧我老公, 下O左啖氣之後, 我老公同我講……

老公 : 老婆呀, 唔怪得人地話惡老婆係老虎“那”啦, 我就知點解呢, 頭先妳仲惡過隻老虎呀.
我 : 女人惡就係老虎“那”, 咁男人惡呢 ?
老公 : hee hee ………… 咪係馴獸師囉 ! :-P
我 : ……………???????!!!!!!!:-x

大宅

睛靈勳章

今日係我地結婚1週年. 我們的BB將於9月5日誕生.
返工前, 老公同我講以下說話:

老公:老婆....點解你比一年前肥左咁多?(我26W 重135磅,1年前107磅)
我: 係呀! 你都係啦! 仲肥到無晒個樣...
老公:車! 我不知幾靚仔....(比1年前重左10磅)
之後佢豬起個咀, 示意我咀佢......當我咀完之際....
老公:你佔我便宜....(此話一出, 我順勢咬左佢pat pat 一啖)
老公:鳴.........
我: 哈哈......

del

民房

我老公是吸煙人士, 加埋d口氣, 都幾難頂, 我常常向他投訢.

老婆: 你個口好臭呀!
老公: You deserve it! (你值得擁有!)

@$%!$!%

子爵府

話說有日我地唸住落街放狗,於是我就費事換衫係甘易唸住戴番個bra算數:

老公:你唔換衫呀?
我:係呀,就甘戴番個bra算啦!
老公:其實你都夠哂大啦,唔戴bra有咩所謂!
我:大?邊度大呀?肚朒呀?(講個時仲要係個心度笑,以為我老公仲依然覺得我正!)
老公:梗係唔係肚朒啦!∼∼∼∼∼係年紀呀!!!
我: :-x

民房

我和老公都很喜歡打機。有天老公玩新game,我又走去和他爭game玩。
我:咩game,我又要玩
老公:這個game可以兩個人玩
我:點兩個人玩
老公:點玩,就係我玩完到你完。

我被整蠱了

子爵府

我正在剪野
我: 把較剪都唔利既
老公: 唔利, 冇理由架, 我磨過架啦
我: 磨過????
老公: 係呀! 我用百潔布磨過架啦
我: 下, 百潔布???????
大家係咁笑

民房

今晚買送時,聽到一對夫婦既對話

老婆:買兩盒鵪鶉蛋先,
老公:買咁多做咩
老婆:比亞囝食law...
老公:咁我有無得食
老婆:(好大聲話),你仲有quota正咩

男爵府

係n年前(結緍前)我唔記得因o羊事鬧我老公,當我鬧得興合合之際,佢突然好可憐咁唱:芳芳不停罵我,是我犯錯麼?多講反而是錯!(改自王菲)
攪到我忍唔住笑左出黎,鬧唁落去!

子爵府

老公有日去完金魚街返黎同我講
老公: 老婆今日係金魚街見到d黑杜丹好靚, 好想賣架啦
我: 黑杜丹????(我以為咩新魚啦) 點樣架???
老公: 咪就係黑色, 凸眼金魚囉
我: 黑牡丹呀~~~ 黑杜丹, 正係聽死人呀!

有邊讀邊, 真係笑死人啦

別墅

我亞妹上年因背脊有事入左醫院,我同老公講:
我:我亞妹入左法國.
老公:..你亞妹真係有錢啊,去法國,你比左幾多錢佢呀?
我:比錢佢做咩?
老公:你之前話佢升到F.6時,你請佢去泰國旅行,而家佢去左
法國,今次你都破左好多財.你應該叫佢買多D手信返黎
比我同你.
我:你講咩呀,我亞妹無去法國旅行,佢係入左法國醫院呀.
你想佢在法國醫院買D咩手信比你呀....

水晶宮

我: 老公, 你有冇去百佳買萍果呀? 阿仔冇生果食la.
老公: 百佳d萍果唔靚, 我去o左Severn買.
我: 乜Seven有萍果賣咩?
老公: 有呀, 仲好靚添.
我: 我地樓下o個間wor.
老公: 萍果日報呀, 傻婆.

大宅

睛靈勳章

我懷胎27w.....所以差不多沒有愛愛.....

老公:我係你雞精.. 你係我偉哥...........可惜現在無效了.....
我: xy!?z.......
del

大宅

我 老 公 晚 晚都 比 較 夜 才 放 工. 我 已 很 久 未 有 和 他 吃 晚 飯, 前 幾 晚 大 約 8:30pm, 我 都 知 比 較 早 …

我 : 我放 工 la, 你 走 得 未 呀 ?
老 公 : 未 呀, 你 返 回 去 食 飯 先 la.
..........(我 們 的 工 作 地 點 跟 家 距 离 個 多 小 時 車 程)
我 : 你 又 出 trip 呀?
老 公 : (好 奇 怪 o甘 答 ) 唔 係 丫 , 我 係 香 港 呀.
我: : 你o係 香 港 同 出 trip 都 係 一 樣, 都 係 見 唔 到 你 ...
老 公 : 唉 , 而 家 有 廿 幾 人 開 緊 會 呀...
...

水晶宮

一日, 老公在office,無聊打電話比我, 我正在做緊o野 –

老公: 做緊o野呀?
我: 係, 今日有幾份o野要send出去, 你呢?
老公: 未有o野做, 未打電話同你傾幾句law, 阻你呀?
我: 唔係, 咁講la.
老公: I love you.
我: (笑, surprised by his reply)
老公: 咁一句就得啦, 都唔洗幾句就收得線la.

大宅

請左個工人之後老公明正言順懶過條蟲,甚至連亞囡出世咁耐都無咩點湊過,點懶法.....有日個工人放假,我地一家三口出街,我已經準備好晒自己同亞囡的外出物&換衫,
我:喂!老豆,同亞囡著埋對涼鞋佢啦,行得了啦.
過左大約5分鐘
老公:喂!老婆亞囡係度搖腳,著唔到呀,不如你來啦!
我(笑):你正廢柴來的,叫你同個囡著對鞋都唔識,你仲識做咩呀?
老公(笑):我識叫你囉!

有日我老公鬧個工人做野唔夠主動,
老公:你要自動自覺幫太太手呀,需然先生都係度,但你都要改善下自己先有進步,唔可以旨意先生的,先生打緊機好忙的.

星期日飲茶買左份報紙,跟住去百佳又買左D啤酒汔水雜物3大袋野,老公抱住個囡,我就岩岩找完錢,工人拎住晒所有野,
老公:老婆你幫佢手拎D啦.........擇袋輕D來拎啦.........拎袋報紙啦.....
(工人心諗):頂.......

水晶宮

ronleung,

好好笑呀, 我老公同你老公有得揮呀.

首頁

尾頁

跳至