興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。

另外,以用 kit lens 計,相片質素方便,入門級嘅dslr 同中級無反(eg, Sony A6000)相比,邊個會好啲?

謝謝

大宅

minniez 發表於 14-7-16 23:49
如題。

另外,以用 kit lens 計,相片質素方便,入門級嘅dslr 同中級無反(eg, Sony A6000)相比,邊個會好 ...

鏡頭來說,不論無反與DSLR 支kit 鏡都是很雞的,除了Lumix GX7 支 kit 鏡,那是大光圈定焦鏡有質素的。相片質素上,其實是取決於鏡頭與sensor,而入門dslr 的 sensor 與 個別無反的sensor 根本是同級的,所以相片質素上吾好講中級,入門級DSLR 與入門級無反分別根本不大,
但無反都有很多總類,Pentax, Nikon 的無反是用1" sensor 的,這只能好過DC未到入門DSLR 水平,
至於 Sony, Fuji, 的無反就是與DSLR 的APS-C sensor 同級的所以質素上是同級的,
而Olympus, Panasonic 的無反是用m4/3 sensor 的,這sensor 比 APS-C sensor 細小小,
所以相片質素也接近DSLR 的。
那麼DSLR 與 無反有何分別呢,使用上大最大分別是對焦能力,
在DSLR 用觀景器取景對焦拍攝反應是最快的,DSLR用LCD 取景對焦拍攝反應是慢的,
所以如果用LCD 取景對焦拍攝的話,無反是會快過DSLR用LCD 取景拍攝的,
因為大家用著的是不同的對焦系統,但Sony 的DSLR 不論用LCD 還是觀景器取景對焦拍攝反應是一樣快的,因為嚴格來說Sony的DSLR 其實不是DSLR。
PS: 現在無反的對焦拍攝反應其實已追上DSLR了,只是光線較暗時還是DSLR 會快D。

大宅

引用:+本帖最後由+TKFY+於+14-7-17+12:36+編輯+\\

原帖由 TKFY 於 14-07-17 發表
謝謝你的詳細分析,非常有用

男爵府

回覆:已有dslr同輕便DC,仲會唔會買無反?

我三樣都有齊

大宅

引用:我三樣都有齊

原帖由 seenfu 於 14-07-22 發表
我三樣都有齊
咁邊樣用得最多?
去旅行時(帶埋小朋友)通常用邊樣?

男爵府

回覆:minniez 的帖子

結論是, 電話相機用得最多。 因為帶孩子出街有太多嘢擺, 其他野都可免則免。 而且影細路真係要好快手, 佢係唔會企喺度俾我影, 開得相機袋就咩都影唔到, 掛喺頸個細路又會攪, 抱佢又唔方便。 其次用得最多係部無反, 一機三鏡同單反一機一鏡重量, 體積相約, 比較manageable。 而且長焦遠攝個小朋友會比較自然, 而無反鏡頭會相宜一點。 而且我的單反是4年前的product, 反應, 對焦速度和防震技術都不及較新的無反。DC仔質素就接受不了, 電話還比它好。

首頁

尾頁

跳至