婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

.

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:我自從4月中開始做ftm家用冇減俾父母佢地壞

原帖由 jksd 於 14-07-17 發表
我自從4月中開始做ftm
家用冇減俾父母
佢地壞左電器我都會用自己錢俾
我想講,唔係讚自己
但我係ftm 呢幾個月,陀住細b(8月中生)
日日都自己買送煮飯做家務
每個星期洗廁所廚房(上星期開始老公唔俾我做)
第一胎時已經無人幫我,坐月乜都自己同老公(只可以放一星期假)搞掂
日日掃地(我個女拍吸塵機)隔日拖地
但我爸上到我家只係同我女講“媽咪間房好大塵”
佢眼中,我只有唔好的野
連我同我哥(我哥一個月先搵佢地飲茶一次,我女而家20個月,見佢唔多過5次,又係另一個故事)
我老豆都可以怪我“冇打電話俾呀哥、關心下個呀哥”
“我(即我老豆)死左,你地係咪做陌路人?”

男爵府

回覆:訓唔著,我與爸爸

你今日先識你老豆咩?一路以來你都知佢把口係唔會讚你嫁啦,咁你又洗乜上心?你下個月都生得啦,可以的話,呢幾個星期就唔好見,生完坐完月有心情時先見啦!

大宅

只能說,人大了,要學懂對愛自己的人好一點,愛自己多一點,對其他人狠一點。

唔開心,咪見少啲。唔上心,自然唔傷心。
人夾人緣,同爸爸無緣都無法,做人但求無愧於心就好。

你都就快生,唔好諗咁多,早啲休息啦

Jolin_Yuen    發表於 14-7-18 18:56
babyhoi  講得好好…眼濕濕中…  發表於 14-7-17 14:55

男爵府

你就係對佢太好佢先唔珍惜,試下見少d俾少d家用,同佢講:我見無論點做你都係錫呀哥多d,我咪學下呀哥睇下點先可以令到你公平咁戈?對我囉

男爵府

畀面勳章

係夾唔到就夾唔到

明白樓主心情
我老豆都係嚴重的重男輕女
不過我媽冇幫佢生到仔
佢成日鬧我媽,鬧我

我仔唔叫佢就話你阿媽教你架
反正做咩都唔啱

樓主,問心冇愧就得啦
佢講咩就當聽唔到

禁止訪問

伯爵府

someone123 發表於 14-7-17 05:09
你就係對佢太好佢先唔珍惜,試下見少d俾少d家用,同佢講:我見無論點做你都係錫呀哥多d,我咪學下呀哥睇下 ...

只能說,人大了,要學懂對愛自己的人好一點,愛自己多一點,對其他人狠一點。
唔開心,咪見少啲。唔上心,自然唔傷心。
人夾人緣,同爸爸無緣都無法,做人但求無愧於心就好。

以上兩位姐妹講的, 都好有道理, 雖然係父母, 但如果咁既父母不懂珍借和愛護你的付出, 你何必自討沒趣??

我勸你都係留返力氣去愛借媽媽、C6和兩位小朋友, 其他既人(爸爸和大哥)你幫到咪幫囉, 但絶對唔駛上心囉, 無謂令自己傷心生悶氣!!!

世界就係咁, 有機會做一家人, 都未必真係有緣, 因為分分係返黎"攞債+埋怨"架!!!!!

大宅

我總係覺得呢個世界好公平,個天有樣野無比到你一定會有其他人取代返。不過我都知道妳都好識得感恩同埋珍惜,自己有一個好老公有一對寶貝,其實甘就已經好幸福了!其他ge事唔好甘在意,女人一傷心難過就好容易身體機能出現問題嫁啦

Jolin_Yuen    發表於 14-7-18 18:57
Katycheung1111  agree..上天係公平  發表於 14-7-18 17:00

侯爵府

我的育兒心得勳章

唔係叫你唔理佢,係應該少見而少接觸,既然佢地都唔珍惜你,不如你擺哂心機落自己家庭到啦,佢地就係睇死你走唔遠啫!

大宅

子爵府

睛靈勳章

對人嘅關懷, 付出了但人哋唔領情就唔好理, 亦都停止再付出~~ 對朋友, 家人亦如是~~ 無必要去討好人但令自己難受~~

big_bb_ff  agree  發表於 14-7-17 23:54

大宅

我同你既情況有少少似, 我媽同我爸分開左, 一路以來我媽都覺得好似欠左我地, 但自從我結左婚生左小朋友, 好感恩老公對我好好, 我地又好慳, 買到層樓, 自此之後我媽就成日覺得我家姐細佬好慘咁, 咩都就哂佢地, 仲要我都就埋佢地, 佢地又係唔多理我媽, 幾個月都唔會找我媽一次, 我媽有咩事都係我通知佢地, 我自問對我媽好好, 日日一電從無間斷, 去度蜜月都每日一電, 但依家明明係佢地唔啱, 我媽都會講埋D歪理去偏幫佢地, 我真係好唔開心, 我老公都係話叫我唔好咁上心, 唔好理佢地咁多, 但我就硬係放唔開, 唔知點解, 好辛苦

複式洋房

好明白,唔想理佢講咩,但就永遠咁上心,宜家開始唔會再同細佬比較,佢做幾多我唔理,但我唔再做得太多而要求佢覺得你好呢的回報

以前自己成日諗我點點點對你咁好,你個仔都冇做過,點解你仲可以咁偏心

宜家覺得自己想做幾多就算,比多的心去老公小朋友同自己好了。冇左細心付出想要既回報,就冇對佢地既失望,加油!

別墅

總之做好本份,唔好比較,唔好因為想佢欣賞而做多d,平常心,有左bb唔好唸咁多,試下將注意力放去第二度吖

水晶宮

好難改變老人家思想~~
做到自己仔女嘅責任已經好好~~

珍珠宮

好明白 父母偏心 做仔女無論長大咗 都一樣感到唔開心 既然點都討好唔到佢咪隨心囉 唔洗特別做d乜 女人最重要有老公錫 記住對自己仔女都唔可以偏心

大宅

引用:我自從4月中開始做ftm家用冇減俾父母佢地壞

原帖由 jksd 於 14-07-17 發表
我自從4月中開始做ftm
家用冇減俾父母
佢地壞左電器我都會用自己錢俾
我細個時阿媽錫曬大佬,佢哋兩個夾埋一齊蝦我又用言語侮辱我,我阿爸後生時好燥成日打我鬧我,就係因為咁搞到我好內向冇自信,但亦因為咁我出嚟工作後一毫子都冇用過屋企,唔駛佢哋理我,我仲每月有畀家用。反而我大佬份份工做唔長,家用好少畀,結婚都要屋企畀錢。

有時生性嘅唔一定得寵,做一家人都好講緣份,你應該開心你有個好老公,我都好彩遇到個好男人,先知原來仲有人咁關心同緊張我。

大宅

我都有個咁既外家
到而家我三十幾歲人
先睇通「無論我點付出佢地都係對我冷淡」呢個道理
所以我已經收返晒我的關心
唔做唔錯有野你都唔好揾我幫你唔到!

B B快啲返黎我身邊啦

大宅

駛鬼理佢咩,以前我有比家用,亞媽都唔so我,包括曾經話做乜得閒過來睇下個孫(我媽得一個人,不用工作同湊孫,屋企同我家15min車程),當時我有返工,屋企得工人同BB,嗰次嬲到cut缐,依家我做ftm,冇比$佢,反而佢仲有過下來

首頁

尾頁

跳至